Lucrări fictive la microhidrocentrala care a provocat inundaţiile de la Novaci. Ancheta penală îl vizează şi pe fostul TSD-ist Bogdan Buduran, fiul unui inginer de la SGA Gorj
Inundaţiile catastrofale care au avut loc în urmă cu câteva luni în zona Novaci au lăsat în urmă, pe lângă pagube materiale importante şi câteva dosare penale.
Concluziile controlului efectuat de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice au fost practic punctul de plecare în anchetele penale care vizează exploatările forestiere ilegale şi cele de balast din albia Gilortului. Potrivit unor informaţi nu sunt singurele dosare penale, cel mai semnificativ dintre acestea se referă la unele lucrări fictive la microhidrocentrala CHEMP Novaci 1 Bis, al cărui dig s-a rupt la finele lunii iulie a acestui an.
Sunt suspectaţi toţi cei patru antreprenori care au fost contractaţi pentru efectuarea lucrărilor, printre care ş societatea Novatit Cons SRL, aflată acum în insolvenţă, ce aparţine lui Bogdan Buduran, fost preşedinte al TSD Novaci, fiul unui inginer de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj.
Anchetă penală pentru calitatea lucrărilor de la microhidrocentrala care a provocat inundaâiile de la Novaci
La scurt timp după inundaţii, Scandal de Gorj a prezentat pe larg povestea edificării microhidrocentralei proprietatea Institutului de Studii şi Proiectări Hidrotehnice (ISPH) Bucureşti, al cărui dig a cedat sub presiunea debitului mare al râului Gilort, în data de 29 iulie a acestui an. Proiectul hidrotehnic face parte din cele şase deţinute pe Gilort de ISPH, societatea controlată de fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, cumpărînd de la Hidroelectrica, chiar în ultimul an în care a deţinut portofoliul ministerial, alte cinci microhidrocentrale, după ce societatea de stat le-a scos la mezat din cauza rentabilităţii scăzute. Ajunse în proprietaea ISPH, cele cinci microhidrocentrale au fost eficientizate, iar compania a demarat şi alte proiecte similare în zonă.
Pentru unul dintre acestea , CHEMP Novaci 1 Bis, compania bucureşteană a obţinut acordul de mediu fără nici o obiecţie din partea Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului Gorj, deşi investiţia presupunea ocuparea efectivă a unei suprafeţe de 480 de mp pe albia râului Gilort, pentru lucrări la conducta prelevare debit, zonă de racord, desnisipator, bazin compensator şi zid gabioane, şi a altor 3.700 de mp pe malul stâng al apei pentru o conductă de aducţiune lungă de peste 2 km, aceasta fiind finalizată în noiembrie 2012.
Lucrările la noua microhidrocentrală au fost atribuite de ISPH la patru firme: Obrascon Total SRL, Meijers Construct SRL, Condmag SA şi Novatit Cons SRL Novaci.
Societatea comercială din Novaci care s-a lipit la contractul respectiv aparţine unui PSD-ist cu carnet - Iulian Bogdan Buduran fiind asociatul unic al acesteia. Buduran a activat în rândurile TSD, fiind preşedinte al tinerilor social-democraţi de la Novaci până anul trecut când a demisionat din partid. Buduran e conoscut ca fiind un apropiat al unor pesedişti mult mai cunoscuţi şi influenţi din zonă.
Istoricul firmei nu este prea lung şi e strict legat de proiectul hidrotehnic din zonă. Novatit a fost înfiinţată în 2009, dar a cunoscut o explozie a afacerilor şi profitului abia atunci când a prestat la microhidrocentrala de pe Gilort. Mai exact, în 2011, cifra de afaceri a firmei a crescut de 14 ori mai mare, comparativ cu anul precedent, ajungînd la peste un milion de lei, iar profitul s-a cifrat în jurul sumei de 280.000 de lei. Anul următor, SRL-ul lui Buduran a derulat afaceri de 1,5 milioane de lei, însă după aproximativ zece luni de la finalizarea contractului cu ISPH, societatea a intrat în insolvenţă şi, ulterior, în faliment.
De câteva luni, după ce a divorţat de soţie, poliţistă de meserie, Buduran a plecat în Italia.
Novatit SRL – exploatări forestiere fără aviz de mediu
În legătură cu calitatea lucrărilor executate de Novatit se fac în prezent verificări în cadrul unui dosar penal în care există suspiciuni că lucrările la microhidrocentrala CHEMP Novaci 1 Bis au fost făcute de mântuială.
Deocamdată nu a fost confirmat oficial din partea reprezentanţior ISPH dacă organele judiciare au sesizate de către companie. Cert este că Buduran, patronul Novatit Cons SRL şi alţii sunt suspectaţi de comiterea mai multor infracţiuni.
Părinţii lui Buduran sunt angajaţi la Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj adică exact la instituţia care avizează unele documente pentru derularea proiectelor hidrotehnice.
Societatea lui Bogdan Buduran, apare în raportul Ministerului Mediului şi printre firmele care au exploatat lemn în zona Novaci-Polovragi fără aviz de mediu. Novatit SRL apare cu o exploatare forestieră de3 633 mc pe raza ocolului silvic privat Buila.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
24.11.2014. 23:49
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu