I-au cerut prefectului să-l suspende pe primarul Bălu. Referendum pentru demiterea primarului din Farcasesti
Vara asta se poartă suspendarea, trend lansat la nivel central şi răspândit şi în teritoriu acolo unde opozanţii politic şi cetăţenii nu mai sunt mulţumiţi de edilii ce au uitat care este rolul lor în fruntea comunităţii. Într-o astfel de situaţie se află primarul de la Fărcăşeşti, Dănuţ Bălu, pe capul căruia a căzut mare năpastă în ultimul timp după ce procurorii l-au acuzat de dare de mită electorală, iar consătenii săi vor să-l vadă plecat de la primărie cât mai repede. Pentru ca acest lucru să se întâmple 25% dintre ei au semnat o petiţie adresată Prefecturii Gorj în care cer ca Bălu să fie suspendat din funcţie iar la nivelul comunei să se organizeze un referendum în urma căruia oamenii să hotărască dacă acesta mai rămâne în funcţie sau va fi demis.
Bălu s-a asigurat, pe banii primăriei, că electorii o sa vadă bine buletinul de vot
Dănuţ Bălu, viceprimar al comunei Fărcăşeşti a preluat atribuţiile primarului în momentul în care edilul Constantin Pârvulescu a fost arestat şi condamnat, între timp, la şapte ani de închisoare deoarece a luat mită pentru a facilita obţinerea de lucrări unor oameni de afaceri.
L-a suplinit pe arestat timp de câteva luni de zile bune oferindu-i-se posibilitatea să nu mai fie doar înlocuitor la alegerile locale organizate în iunie anul acesta. Fiind conştient de ocazia care i se oferă Bălu a luat câteva măsuri, sociale zice el, menite să îmbuneze alegătorul ieşit la vot. Astfel, spre sfârşitul lunii mai, în urma unei hotărâri de consiliu local, în comună s-au prezentat medici specialişti care au consultat populaţia pentru ca cei cu probleme de vedere să primescă medicamentele necesare şi, acolo unde este cazul, ochelari. Toate cheltuielile făcute cu consultaţiile, medicamente şi ochelarii urmau a fi plătite de către Primăria Fărcăşeşti care trebuia să achite facturi pentru nu mai puţin de 98 de persoane.
După cum susţine primarul, într-un comunicat de presă, acest demers nu avea la bază teama că cetăţenii cu probleme de vedere nu o să-i observe numele pe buletinul de vot fără ochelarii plătiţi din bani publici, ci pur şi simplu a fost vorba de „măsuri de protejare şi ajutorare a populaţiei”. Compasiunea lui Bălu pentru concetăţenii cu probleme de sănătate, exprimată tocmai în prag de alegeri, n-a fost apreciată de către procurori care au decis anchetarea primarului şi a şapte consilieri locali, colegi din PDL ai acestuia, pentru mită electorală.
Ca să contracareze acuzaţiile magistraţilor, Dănuţ Bălu a remis presei un comunicat în care încearcă să-şi justifice gestul spunând că n-a fost nimic electoral, ci doar o ajutorare a populaţiei aşa cum este şi ajutorul de înmormântare, sau cel pentru persoanele cu handicap. Primarul a uitat însă să spună că acestea sunt prevăzute de lege iar dacă primăria pe care o conduce le acordă nu o face din prea multă generozitate venită din partea administraţiei.
El a mai omis să amintească şi despre faptul că cei care au beneficiat de îngrijiri medicale şi ochelari au fost aduşi, în ziua alegerilor, la secţia de votare cu maşinile personale ale rudelor lui şi cu microbuzul şcolar.
Bălu a ţinut să precizeze în comunicatul de presă că deşi oamenii au avut parte de servicii medicale şi ochelarii nimeni nu s-a prezentat până acum să-i fie decontată factura.
În plus, dacă hotărârea prin care consiliul local şi-a dat acceptul pentru consultaţiile medicale şi a stabilit ca primăria să plătească costurile este considerată ilegală la fel ar trebui să fie considerate şi celalte hotărâri date în aceeaşi perioadă şi care se referă la chestiuni inerente într-o instituţie de administraţie publică locală.
Referendum pentru demiterea primarului
Ca şi când o cercetare penală nu era suficientă pe Dănuţ Bălu îl ajung din urmă şi alte „păcate” săvârşite de când conduce Primăria Fărcăşeşti.
Astăzi la Prefectura Gorj va fi depusă o cerere prin care 25% dintre cetăţenii celor şapte sate ale comunei Fărăcăşeşti cer prefectului Claudiu Teodorescu suspendarea din funcţie a primarului Dănuţ Bălu şi organizarea unui referendum de demitere a acestuia. Motivele din care se solicită acest lucru sunt destul de clare: de când este şef de comună nu şi-a îndeplinit atribuţiunile de serviciu.
Pentru ca munca specifică unui primar să nu-l surmeneze, Bălu şi-a delegat toate atribuţiunile viceprimarului şi secretarului primăriei păstrând pentru sine doar pe cea de ordonator principal de credite, ceea ce-i dă dreptul să controleze toţi banii primăriei şi să hotărască cum vor fi cheltuiţi.
Bălu n-a manifestat interes nici măcar pentru procesele pe care primăria le are pe rol, aproximativ 600, majoritatea fiind pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. De problemele juridice ale instituţiei se ocupă un cabinet de avocatură plătit regeşte lunar cu 9.800 de lei în condiţiile în care primăria are şi jurist propriu şi care probabil şi-ar face datoria dacă ar fi lăsat.
Cei care au depus cererea la prefectură susţin că în comună se cheltuiesc nejustificat foarte mulţi bani iar lucrările se fac cu două firme de casă ale primarului, meteahnă moştenită, se pare, de la fostul primar care plăteşte acum favorizarea anumitor societăţi cu ani grei de puşcărie. Nici alimentare cu apă a satelor componete ale comunei nu reprezintă o grijă pentru edil acesta necatadicsind să dea dispoziţie pentru convocarea unei şedinţe a consiliului local, forul îndreptăţit să stabilească forarea unor noi puţuri de apă şi cumpărarea unor noi pompe pentru că oamenii se confruntă cu lipsa apei potabile.
Prefectul se va ocupa de organizarea referendumului
Pentru că simt că sunt neîndreptăţiţi de cel pe care l-au ales să-i conducă, cetăţenii din Fărcăşeşti vor acum ca Dănuţ Bălu să treacă printr-un referendum care să-i hotărască soarta. Astăzi opozanţii politici ai primarului au solicitat prefectului suspendarea lui Bălu din funcţie şi organizarea unui referendum la care, prin vot, cetăţenii să decidă dacă îl mai vor sau nu la conducerea primăriei. Conform legii administraţiei publice locale cererea trebuie să fie semnată de 25% dintre cetăţenii comunei şi trebuie să cuprinsă semnăturile lor, CNP-ul şi motivele din care se solicită referendum. În termen de 30 de zile prefectul va verifica veridicitatea motivelor invocate şi autenticitatea semnăturilor şi va trimite Guvernului, prin Ministerul Administraţiei Publice, o propunere motivată de organizare a referendumului, urmând ca acesta să se pronunţe în termen de 60 de zile de la solicitare şi să stabilească data în care oamenii vor ieşi la vot.
Tot prefectul, cu prijinul secretarului şi al aparatului propriu de specialitate al Consiliului Local Fărăcăşeşti, va fi cel care se va îngriji ca referendumul să se organizaze în bune condiţii.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
28.08.2012. 00:50
Comentarii
toti din Farcasesti au in singe hotia. aduceti un primar de la Novaci, Pades.
Jos Balu de la Primarie!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu