Managementul lui Calotescu nu dă rezultate – Spitalul Rovinari e plin de datorii
Doctorul Robert Calotescu a desfăşurat la Spitalul Rovinari un management defectuos.
O demonstrează raportul privind activitatea economico-financiară a Spitalului Rovinari realizat pentru perioada ianuarie-iunie 2014 la cererea Consiliului de Administraţie . Concluziile raportului sunt clare, spitalul are peste 400.000 de lei datorii neachitate la furnizori, motiv pentru care unitatea nu mai poate face niciun fel de cheltuieli pe prestări servicii, reparaţii curente, reactivi şi este obligată să reducă cheltuielile de bunuri şi servicii dar şi să rezilieze şi să renegocieze unele contracte de prestări servicii încheiate deja de către spital.
Un astfel de contract care ar fi trebuit reziliat de luni bune este cel cu SC Eligon Pharma SRL, firmă din Ferentari cu punct de lucru la Rovinari, căreia i se plătesc lunar 60 de milioane de lei vechi pentru închirierea unui aparat de raze mobil care stă sigilat pentru că nu are autorizaţie de funcţionare.
Modul neprofesionist în care manageriază Spitalul Rovinari dr.Robert Calotescu a ajuns la urechile conducerii primăriei oraşului, primarul Dorin Filip, sătul de veştile negative care îi veneau periodic dinspre unitatea medicală, solicitând realizarea unui audit. În paralel CA-ul spitalului a cerut directorului economic, Elena Stăniloiu, un raport de activitate care s-a efectuat şi a cuprins perioada 1 ianuarie 2014-26 iunie 2014, raportul fiind prezentat Consiliului de Administraţie al Spitalului Rovinari.
În ciuda faptului că raportul arată că managerul nu a reuşit să achite la termen datoriile unităţii medicale, urcându-le până la peste 400.000 de lei, a unor incidente legate de personalul spitalului, aflat în conflict cu directorul, dar şi a felului defectuos în care Calotescu a rezolvat cazul bebeluşului mort recent în unitatea spitalicească, managerul nu se dă dus din funcţie. Chiar ţine cu dinţii de scaun, sperând că autorităţile se vor uita în cealaltă parte pentru ca el să rămână pe funcţie cât s-o putea de mult.
Datorii de sute de mii de lei
Şi astfel în urbea lui Filip este menţinut cu bună ştiinţă manager de unitate medicală ce deserveşte oraşul şi 5 comune arondate, Robert Calotescu. Asta deşi în raport se arată că, la 31 decembrie 2013, spitalul avea peste 500.000 de lei datorii, ca la 26 iunie acestea să se apropie de 700.000 de lei. Din acestea, conform raportului, peste 400.000 de lei au termenul de plată depăşit, ca diferenţa de aproape 300.000 de lei să fie în termen. Obligaţiile la furnizori defalcate demonstrează că managerul Calotescu nu a reuşit să-şi achite nici măcar apa şi canalul pentru spital, debitele fiind în cuantum de peste 30.000 de lei, dar nici să plătească peste 170.000 de lei pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţii medicale.
Calotescu nu a fost în stare să achite, potrivit raportului, nici cei peste 70.000 de lei datoraţi pentru hrana bolnavilor, şi nici în jur de 350.000 de lei pentru medicamete, materiale sanitare şi reactivi. Managerul nu a găsit, de asemenea, banii necesari să plătească peste 30.000 de lei pentru aparatura medicală, şi în jur de 34.000 de lei pentru reparaţiile curente ale spitalului.
Directorul economic a devenit economist ca să scape de răspundere
Urmare a acesui raport, prezentat de directorul economic care este părtaş la dezastrul din unitate, dar care şi-a aranjat mutarea pe un post mai sigur, la Compartimentul de Management al Calităţii, unde Elena Stăniloiu ocupă din 25 iulie postul de economist, scos pentru ea la concurs, unitatea nu mai poate angaja nici un fel de cheltuieli.
De fapt acest lucru este scris de mâna directoarei care motivează că, urmare a datoriilor acumulate, a execuţiei bugetare de peste 40% nu se mai pot angaja ,,chetuieli pe prestări servicii, reparaţii curente, reactivi şi sunt necesare măsuri de reducere a cheltuielilor pe bunuri şi servicii dar şi rezilierea şi renegociere unor contracte de prestări servicii”.
Fosta directoare economică, acum economistă, nu spune însă nimic în raport despre contractul, încheiat de spital în martie 2013 cu firma Eligon Pharma SRL, pentru aparatul de raze mobil, neomologat.
Pentru acest aparat se achită încă firmei din capitală 6000 de lei lunar, asta deşi aparatul este interzis la utilizare.
Afacerea aparatul, controlată de un poliţist
În 21 ianuarie 2014, la Spitalul Rovinari se desfăşoară o inspecţie a ,,practicii de tip radiodiagnostic” în laboratorul unităţii. Atunci se constată că ,,în cadrul Spitalului Sf. Ştefan Rovinari există şi o instalaţie mobilă tip JOLLY 30 PLUS proprietar SC ELIGON PHARMA SRL (autorizaţie de detinere GM 1120/2013), închiriată de către SC ELIGON PHARMA SRL către Spitalului Sf. Ştefan Rovinari cu autorizaţie de închiriere GM 1121/2013 valabilă până la 17.06.2018 - contract de închiriere nr. 30/13.03.2013”, dar care nu are autorizaţie de utilizare, asta deşi aparatul a fost intens folosit în ultimele luni de medicul ortoped al unităţii.
La momentul controlului se precizează, în actul privind verificarea, că: ,,instalatia JOLLY 30 PLUS se află stocată în cadrul unităţii de primiri urgenţe, nu se utilizează”, asta deşi se achită lunar cele 6000 de lei firmei deţinătoare. Interesant este că verificatorii, actul fiind semnat şi de agentul şef al IPJ Gorj Dorin Istrate, impun spitalului ca aparatul să nu fie folosit. ,,Se va păstra instalaţia mobila JOLLY 30 PLUS sigilată până la obţinerea autorizaţiei de utilizare”, în toată perioada datoriile curgând.
Nu ne mai întrebăm astfel de ce Spitalul Rovinari are datorii, ci de ce, în ciuda acestora, unitatea mai este condusă de acelaşi manager care a facilitat acumularea acestor debite.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
05.08.2014. 02:02
Comentarii
Pai daca s-au aranjat posturi de ce nu se sesizeaza politia? Daca totul ramane la un articol de ziar vor mai fi si alte aranjamente, ca asa e in Romania.
Boruga, tot javra ai ramas! Te-ai agatat de sindicat ca altfel zburai si tu si nevasta ta care nu are habar de nimic.
Primaria oare nu vede ca esti curva cu sapte fete?
Daca si-a aranjat postul de ce nu s-a sesizat politia? Bine ca a dus spitalul la colaps aceasta directoarea economica si in loc sa fie trasa la raspundere i-am oferit nu un post la un compartiment pe care nu lucreaza nimeni.
Primaria este vinovata de tot ce se intampla in spital pentru ca a supt tot ce putea cu ajutorul conducerii si acum vai ce ce intampla in spital?
Nu va este rusine,cu atata fatarnicie .
Cum sa dea rezultate cand banii spitalului au intrat in firmele primarului ? Falimentul spitalului se datoreaza primariei si echipei aleasa de el .
Calotescu o sa intre in puscarie ca a dat contractele doar la o firma sau doua si ne obliga pe noi sa semnam receptii cand lucrarile nu se faceau sau se faceau de mantuiala.
Cum s-au platit atatia bani degeaba si pacientii nu au medicamente ?
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu