Marian Căpățână, afaceri cu fabrica de țigări din Târgu-Jiu, în timpul studenției
Marian Căpățână, cel considerat a fi intermediarul șpăgii către fratele președintelui Băsescu, a fost tipul șmecherașului și al bișnițarului încă de pe timpul facultății.
Omul de afaceri Marian Căpățână aflat în arest preventiv în dosarul lui Mircea Băsescu, fratele președintelui, a avut din tinerețe o înclinație către „învârteli“ la limita legii.
Un fost coleg de facultate, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a povestit că lui Marian Căpățână nu prea îi stătea mintea la învățătură, ci mai mult la afaceri din care să se îmbogățească peste noapte. Astfel, intermediarul șpăgii pentru fratele președintelui Băsescu le aducea studenților basarabeni care urmau facultatea la Universitatea «Ovidius» din Constanța țigări de la fabrica din Târgu -Jiu.
Astfel, acestea erau vândute fără documente în tot complexul studențesc. „Era un personaj cu o inteligență peste medie, dar își folosea această agerime doar pentru a face tot felul de vânzări dubioase. Avea o relație foarte bună cu studenții barabeni, pe care îi aproviziona cu țigări luate de la fabrica din Târgu Jiu, care funcționa în perioada respectivă. Organiza și petreceri de se zguduiau pereții căminului“, ne povestește fostul coleg de facultate a lui Marian Căpățână.
Afaceri pe spinarea termocentralelor din Gorj
Peste două decenii, Marian Căpățână avea să revină în Gorj, tot pentru a derula afaceri, dar la un nivel mult mai mare. Astfel, firma acestuia a prestat servicii de mentenanţă şi a asigurat şi echipamente pentru pompe cumpărate de termocentrale. Contractele au fost încheiate în perioada în care mineritul şi sistemul energetic se aflau sub controlul Partidului Democrat Liberal, iar Marian Căpăţână era preşedintele organizaţiei de la Drăgăşani-Olt. Acesta a făcut afaceri cu termocentralele din judeţul Gorj chiar în anul formării Complexului Energetic Oltenia. În 2012, societatea Aversa, furnizorul tradiţional al unităţilor energetice din Gorj şi unul din cei mai importanţi producători de pompe din centrul şi estul Europei, avea probleme financiare şi se afla în insolvenţă.
În aceste condiţii, compania nu mai putea participa la licitaţii. Aşa a intrat pe fir firma Exprotur Trading, aparţinând democrat-liberalului Marian Căpăţân, care a devenit reprezentanta societăţii Aversa. Astfel, Căpăţână a intermediat contracte cu piese pentru termocentralele din Oltenia. Însă, acesta nu şi-a respectat toate obligaţiile financiare faţă de unităţile energetice din Oltenia. Acesta a dat o ţeapă şi a fost dat în judecată, iar ulterior obligat să plătească depăspăgubiri de aproximativ 100.000 de lei.
Mircea Andrei
Recomandă acest articol:
21.07.2014. 16:25
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu