Furnizor de materiale pentru vila unui chestor de poliţie
O firmă din Satu Mare a amplasat, pe marginea pârâului Blahniţa, între comunele Săcelu şi Crasna, o staţie de prelucrare a balastului, fără a deţine niciun fel de aviz în acest sens. Câteva utilaje au excavat, timp de câteva luni, o groapă imensă, sub albia pârâului, materialele rezultate fiind vândute altor societăţi comerciale care au lucrări în zonă.
O parte din producţia ilegală a staţiei de sortare a ajuns pe domeniul unui chestor de poliţie din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), mai exact la vila acestuia, aflată în construcţie.
Adrian Iovan
adrian.iovan@scandaldegorj.ro
Staţia de sortare apărută din senin pe marginea Blahniţei a fost sesizată doar de oamenii locului, miraţi de faptul că utilajele au săpat mai întâi o groapă foarte mare şi au deviat cursul pârâului prin ea. Patronul firmei, care deţinea staţia, a fost luat la întrebări ulterior şi de reprezentanţii Primăriei Crasna, însă le-a prezentat acestora un contract de închiriere, drept contract de vânzare-cumpărare, pentru suprafaţa de teren ocupată şi le-a solicitat eliberarea unui certificat de urbanism. Duşi în eroare de aşa zisul om de afaceri, reprezentanţii primăriei au eliberat documentul societăţii Dona Construct SRL Satu Mare, urmând ca aceasta să obţină avizele necesare derulării activităţii.
Exploatarea a băgat în conturile societăţii din Satu Mare câteva miliarde de lei fără să fie deranjată, câteva luni, de autorităţile judeţene sau de organele de cercetare.
Recent însă, proprietarul de drept al terenului, controversatul om de afaceri gorjean, Pavel Nicovală, a denunţat afacerea ca fiind ilegală. El le-a adus la cunoştinţă acest lucru şi celor de la Primăria Crasna care, încearcă acum să anuleze certificatul de urbanism.
Nicovală recunoaşte faptul că, în noiembrie anul trecut, a dat, cu titlu de folosinţă gratuită, o suprafaţă de teren aflată în intravilanul comunei Crasna, unei societăţi din Baia Mare, JTN Olimpu SRL, urmând ca acolo firma să amplaseze o staţie de sortare. La doar câteva luni, contractul iniţial a fost anulat şi a încheiat un nou contract, de închiriere de această dată, cu firma Dona Construct SRL Satu Mare, urmând ca mai apoi să se perfecteze şi alte acte de asociere. În timp ce Nicovală se afla internat în spital, Eugen Tătaru, patronul societăţii din Satu Mare, a amplasat deja staţia de prelucrare a balastului şi a încercat să devină proprietarul terenului. Nicovală a refuzat însă să ofere şi alte amănunte afirmând că presa n-ar trebui să fie intresată de afacerile private.
S-au trezit autorităţile
O comisie din cadrul Primăriei Crasna a constatat că Dona Construct SRL a amplasat staţia de sortare fără autorizaţie şi a exploatat în mod abuziv balast. În acelaşi timp, Garda de Mediu, Agenţia de Resurse Minerale şi Poliţia Economică i-au aplicat societăţii mai multe sancţiuni contravenţionale şi au sistat activitatea, iar Eugen Tătaru s-a ales cu dosar penal.
Surse locale spun că, atâta timp cât a funcţionat staţia de sortare, acolo era un trafic destul de intens, cantităţi importante de balast ajungând la câteva societăţi care desfăşoară lucrări în zonă. Sursele citate declară că patronul firmei din Satu Mare locuieşte la una din pensiunile din staţiunea Săcelu şi nu de puţine ori a fost văzut în compania unor persoane care ar fi putut să-i controleze activitatea ilicită.
Aceleaşi surse susţin că toate materialele folosite pe domeniul “unui colonel de poliţie de la Bucureşti” provin de la staţia ilegală.
La câteva sute de metri de acesta se află proprietatea chestorului de poliţie, Cristian Făinişi, director general adjunct al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din cadrul MAI. Cei peste 4000 de mp de teren sunt împrejmuiţi cu un zid înalt din piatră, iar subsolul clădirii aflată în construcţie este clădit din acelaşi material.
În declaraţia de avere a chestorului apare o suprafaţă de teren cumpărată în Gorj, împreună cu o altă persoană, pe nume Moroianu. Cristian Făinişi a figurat pe lista fostului şef al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, Marian Sântion, prin care acesta ceruse ca un număr de 32 de chestori să fie verificaţi dacă sunt vinovaţi de fapte penale în timpul revoluţiei şi mineriadelor sau de fapte de corupţie.
Recomandă acest articol:
07.07.2008. 20:27
Comentarii
De exploatrile ilegale de calcar de pe Susita Verde nu se sesizeaza nimeni.... Dutescu, Dumitrascu ii tine Grada de mediu in brate...
cu deosebit respect ma inchin in fata curajului dumneavoastra si v-as invita sa veniti si sa faceti o poza unei alte vile de politist amplasata in tg jiu pe aleea brandusei.veti constata ca vila este amplasata intre blocuri pe fostul spatiu de joaca al copiiilor din cartier,pe conductele blocului care chipurilr au fosr scoase si mutate.amaratul de contabil de la politie a primit autorizatie de constructie tocmai aici,si-a facut drum propiu de acces si a ridicat o mandrete de casa intr-un timp record.asa e in romania.casele lor cresc in trei zile cat ale amaratilor intr-o viata de om.daca veti face poze la toate casele de parveniti din acest oras pana la urma veti putea edita un catalog cu modele de case facute pe bani publici.in timp ce tara asta se afunda in mizerie parazitii ei intre doua chefuri cu stil mai construiesc o casa,mai cumpara o masina ca doar muncesc si nu oriunde ci la stat.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu