Miliardarul Niculae a pus la conservare fosta Fabrică de Ţigarete Târgu-Jiu
Cinci hectare de teren, mai multe clădiri şi tone de utilaje, asta deţine la Târgu-Jiu cel declarat anul trecut drept miliardarul României în topul revistei Capital, Ion Niculae. Patronul InterAgro a achiziţionat, din faliment, fosta Fabrică de Ţigarete, mândria municipiului Târgu-Jiu, şi a băgat-o în conservare în timp ce firma proprietară plăteşte anual taxe şi impozite de zeci de milioane pentru terenul şi clădirile deţinute în zona CAM a oraşului.
De fapt, proprietatea InterAgro cuprinde la Târgu-Jiu cam 5 hectare de teren şi mai multe clădiri, multe aflate în stare de degradare. Patronul Niculae şi-a vizitat însă ultima oară investiţia chiar anul trecut, prin toamnă, când a participat la un meci de fotbal disputat pe stadionul municipal.
Scoasă în faţă doar în campania electorală, şi asta de către candidatul la deputăţie pe Colegiul 6, Dan Diaconescu, Fabrica de Ţigarete de la Târgu-Jiu stă, de câţiva ani, doar cu porţile de la intrare deschise pentru că în fosta clădire de birouri a ,,ex-uzinei de tutun” spaţiul a fost închiriat pentru APIA Gorj şi alte câteva firme de mici dimensiuni.
În rest, din fosta Fabrică de Ţigarete au rămas porţile, pe care scrie numele fostei unităţi cu litere mâncate de rugină, clădirile dezafectate cu numeroase geamuri sparte şi cu zidurile afectate de trecerea ireversibilă a timpului, o fântână arteziană cu vopseaua decojită şi relicve ale atelierelor de altă dată. Au mai rămas aici doar vreo doi angajaţi ai lui Ion Niculae, miliardarul care a achiziţionat fabrica falimentară, zice-se cu bani de ţigări, oamenii ocupându-se de paza bunurilor InterAgro. Ei nu şi-au mai văzut patronul de câteva luni când Niculae a trecut pe la fabrică deoarece tot venise la meci la stadion.
Întreprinderea de Ţigarete, la Arhivele Gorj
Arhiva fostei Întreprinderi de Ţigarete Târgu-Jiu, din perioada 1938-1970, însumând aproape 1400 de documente se află în depozitul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Gorj. Aici se găsesc şi raportările comuniste care demonstrau câte pachete de ţigări ieşeau pe poarta fabricii din municipiu.
Fie că era Carpaţi, Mărăşeşti sau Coloana, ţigările de Târgu-Jiu erau bune şi fumate de muncitorimea de la aceea vreme până când fabrica a început să reporteze pierderi. Se întâmpla prima dată prin 1997, când fabrica dar şi celelalte cici surori din ţară sunt oprite. În 1997, Regia Autonomă a Tutunului din România (RATR) s-a transformat în Societatea Naţională Tutunul Românesc (SNTR).
Societatea a fost privatizată în anul 2000, apoi a fost renaţionalizată şi din nou privatizată în anul 2004. Aşa ajunge în posesia magnatului Niculae, fost securist, trecut în rezervă la 24 de ani şi implicat mai apoi în comerţul exterior. Niculae a devenit după Revoluţie mare om de afaceri, adunând o avere estimată la circa 1 miliard de euro.
Niculae participă la cea mai mare privatizare post-decembristă şi câştigă fabrica de la Târgu-Jiu la pachet cu altele din ţară. Aici nu investeşte nimic. Preferă să conserve unitatea, chiar dacă aceasta îi aduce lunar pierderi semnificative. Vorbim de taxe şi impozite pe terenuri şi clădiri, dar şi de distrugerea activelor care nu produc bani.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
04.02.2014. 05:11
Comentarii
Si prosti inca voteaza psd!!! Toti fosti comunisti inca activeaza si azi in psd!! Si tot comunisti astia au vandut hotilor comunisti tot!!!
ma intreb chiar plateste aceste taxe??
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu