Pe primarul Turbăceanu îl leagă o veche prietenie de Gigel de la Cultură. Plus o capelă mortuară de 3 miliarde
Popa Turbăceanu, cel care a renunţat, la alegerile locale trecute, la cele sfinte aruncând cât colo sutana pentru laicul administraţiei publice locale de la Baia de Fier, abia aşteaptă ca deputatul Gigel Ştirbu să fie numit ministru al Culturii.
O funcţie importantă avută de acesta, în urmă cu câţiva ani, în acelaşi minister, a adus bisericii unde Turbăceanu slujea suma 300.000 de lei investiţi în totalitate într-o capelă mortuară inutilă, deşi banii au fost destinaţi restaurării lăcaşului de cult.
În aşteptarea unor eventuale benefiicii viitoare primarul Turbăceanu se ocupă cu cele lumeşti, deşi scrierile sfinte pe care le-a aprofundat în timpul cât era preot nu încurajează interesele materiale
Dumitru Turbăceanu s-a dat în judecată singur pentru a fi răsplătit cu spor de dificultate de 50% pentru perioada în care a trudit în calitate de preşedinte al Comisiei Locale de stabilire a dreptului de proprietate.
Popa, Ştirbu şi capela de 3 miliarde
Deputatul PNL de Olt, Gigel Ştirbu, propus în prezent pentru funcţia de ministru al Culturii, şi primarul comunei Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, sunt cunoştinţe vechi încă de pe vremea când amândoi făceau semiarul, iar mai apoi facultatea de teologie. Astfel între cei doi s-a creat o legătură ce a dat roade peste ani de zile când Ştirbu a ajuns secretar de stat în Ministerul Culturii, iar Tărbăceanu propovăduia cuvântul Domnului în Parohia Grui – Sohodol, comuna Baia de Fier.
Atunci, în anul 2007, secretarul de stat Ştirbu a propus suplimentarea bugetului ministerului cu suma de 300.000 de lei pentru lucrări de reabilitare în Parohia Grui motivând că este nevoie de aceşti bani din cauza stării de degradare în care se află biserica. Banii au ajuns la Grui numai că n-au fost folosiţi pentru refacerea bisericii şi nici pentru a încuraja turismul ecumenic, cum se motiva într-un document oficial, ci pentru ca popa Turbăceanu să construiască în curtea lăcaşului de cult o capelă mortuară. Cât despre vizitarea ei sigur nu s-au îngrămădit turiştii şi nici măar morţii din sat, ştiut fiind faptul că la ţară cel decedat nu este dus la capelă.
Că parohia n-a avut nimic de câştigat de pe urma acestei afaceri este clar, însă lucrurile stau altfel când vine vorba de interese individuale. Capela de trei miliarde de lei vechi a fost proiectată de o firmă din Olt, SC Cubic Art SRL şi construită de o societate tot din judeţul de baştină al lui Gigel Ştirbu.
Primarul Dumitru Turbăceanu admite că-l cunoaşte pe prezumtivul ministru al culturii dar, modest, spune că nu se consideră totuşi prieten cu el: „Am fost colegi, era mai mic decât mine la seminar şi la facultate. Într-adevăr m-a ajutat, de fapt, nu pe mine ci, biserica din Grui”, a declarat fostul preot.
În ceea ce priveşte firmele care s-au ocupat de proiectarea şi construirea capelei din curtea bisericii, Turbăceanu are un moment de amnezie: „Nu mai ţin minte de unde au fost, au trecut ceva ani de atunci”.
Primarul Turbăceanu s-a dat în judecată pentru un spor de 50%
Dumitru Turbăceanu stă bine la capitolul susţinere încă de când s-a decis să intre în politică şi implicit administraţia publică locală. Cu toate că regulile bisericeşti sunt categorice în privinţa celor ce vor să-l dea pe Dumnezeu pentru o funcţie publică, Turbăceanu a fost privit cu indulgenţă şi chiar susţinut de Mitropolia Olteniei via Protoieria Târgu-Cărbuneşti în momentul în care a dat sutana pe uniforma roşie de membru al PSD.
În momentul în care a devenit primar interesele pecuniare pe care actualul primar le are chiar dacă până nu demult a fost slujitorul Domnului, au ieşit la iveală la niciun an de mandat.Turbăceanu a dat în judecată, printre altele, şi instituţia pe care o reprezintă pentru a primi un spor de dificultate de 50% care i se cuvine pentru că a făcut parte din Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate. În martie a.c. Tribunalul Gorj a obligat pe primarul comunei Baia de Fier, să-i plătească preşedintelui comisiei amintite... Dumitru Turbăceanu, sporul de 50%. Suma urma să fie plătită începând cu data de 12 iulie 2012 şi până în martie 2013, actualizată cu indicele de inflaţie de la data plăţii efective.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
17.12.2013. 05:13
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu