Primarul care şi-a angajat soţia consilier, a pierdut procesul cu ANI. Cornea, la un pas să-şi piardă mandatul din cauza conflictului de interese
Primarul comunei Albeni, Dumitru Cornea, a pierdut procesul intentat împotriva deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate prin care instituţia a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, pentru că la scurt timp după ce a fost ales primar şi-a angajat soţia în funcţia de consilier la instituţia pe care o conducea.
Cornea are două procese cu ANI, instituţia de integritate găsindu-l şi incompatibil, la finele anului trecut, când a constatat că primarul de la Albeni a făcut parte şi din forul de conducere al Salubris Gilort SA.
Dumitru Victora Cornea, primarul comunei Albeni, riscă să îşi piardă mandatul, după ce Curtea de Apel Craiova i-a respins contestaţia împotriva raportului Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI) care a constatat că, în 2008, la câteva luni după ce a fost ales, şi-a angajat soţia consilier.
Inspectorii de integritate au constatat că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă întrucât, în calitatea pe care o avea, a semnat atât dispoziția de numire în funcţie, cât şi contractul individual de muncă al Afroditei Cornea, soţia sa. Astfel, primarul a încălcat astfel Legea 161 din 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Potrivit ANI, primarul şi-a angajat soţia după exact şase luni de când fusese ales. „„La data de 20.06.2008, a fost validat mandatul lui Cornea Victora Dumitru, de Primar al Comunei Albeni, Judeţul Gorj. La data de 29.12.2008, Afrodita Cornea Victora , soţia acestuia, a fost numită în funcţia de consilier în cadrul Primăriei Comunei Albeni. Atât dispoziţia de numire în funcţie, cât şi contractul individual de muncă al acesteia, au fost semnate de Cornea Victora Dumitru, în calitatea sa de primar al comunei Albeni. Folosul material constă în veniturile salariale obţinute de către Cornea Victora Afrodita Carmen, în perioada deţinerii funcţiei de consilier în cadrul Primăriei Albeni (29.12.2008 – prezent)”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul ANI, în martie 2013.
La vremea respectivă, primarul de la Albeni declara presei că soţia sa este inginer la Registrul Agricol, funcţie pentru care a dat concurs şi nu consilierul său personal.
Cornea spunea că soţia sa a ocupat postul legal, prin concurs, fiind de profesie inginer agronom.
Primarul a atacat în instanţă decizia ANI însă a pierdut procesul, ultima speranţă a sa fiind o decizie favorabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie altfel, riscă eliberarea din funcţie. Potrivit legii, „ fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective”.
Cornea e şi incompatibil
Primarul de la Albeni mai are un proces cu ANI după ce inspectorii de integritate l-au găsit şi incompatibil. Cornea a făcut parte din lotul primarilor descoperiţi la finele anului trecut ca fiind incompatibili. Mai exact, potrivit ANI, Cornea s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 decembrie 2010 – 29 septembrie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de primar al comunei Albeni și calitatea de reprezentant al comunei în AGA a societăţii SALUBRIS GILORT SRL.
Şi în acest caz primarul a contestat decizia ANI, procesul aflânduse pe rolul Curţii de Apel Craiova.
Adrian Iovan
Recomandă acest articol:
07.10.2014. 00:38
Comentarii
pt. primar.
Sotia a participat in mod legal la un concurs,cu responsabil de procedura numit de AnfP Bucuresti. Din aceasta comisie, primarul nu a facut parte. Deci sotia, nu a fost angajata prin decizia sau votul primarului, ci ca urmare a concursului sustinut pentru care s-a pronuntat comisia de concurs.
Referitor la emiterea dispozitiei de numire in functie, aceasta are ca temei legal propunerea comisiei de concurs, pe care primarul este obligat sa o puna in aplicare, prin emiterea dispozitiei vizata pt legalitate de secretar.
Dispozitia este de numire in functie si nu de angajare! Aceasta are caracter pur formal, act administrativ prin care i se stabileste gradul profesional, salariul, sporurile tot in baza grilei de salarizare ( legea, salarizarii, legea 215, legea 188).
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu