Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 9 - 20 aprilie - 26 aprilie 2004 - Arhivă - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Arhivă · Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 9 - 20 aprilie - 26 aprilie 2004

Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 9 - 20 aprilie - 26 aprilie 2004

De trei ani prin instante,

Un batran se zbate sa-si reintregeasca pensia

Dupa ce Curtea Suprema de Justitie, printr-o hotarare definitiva, a stabilit cuantumul pensiei unui batran din Tg-Jiu, Casa Judeteana de Pensii ignora hotararea instantei supreme.
Pensionarul a actionat in instanta conducerea Casei Judetene de Pensii, insa, fara succes.

Plangere penala impotriva directorului Rodica Ghimis

Printr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie, din 18 octombrie 2001, Gheorghe Drondoe, din Tg-Jiu, urma sa primeasca o pensie de 2.027.000 de lei, in fiecare luna. Acest lucru s-a intamplat doar timp de sase luni, dupa care, in luna mai 2002, Drondoe a primit o pensie mai mica cu aproximativ 200.000 de lei, iar luna urmatoare, in iunie, cu inca 300.000.

Astfel, in numai doua luni de zile, batranului i-au fost diminuate veniturile, de la 2.000.000, la 900.000 de lei.

Batranul a facut plangere penala impotriva directorului Casei Judetene de Pensii Gorj, Rodica Ghimis, insa, procurorul Teodor Sichitiu a considerat legala diminuarea pensiei lui Drondoe si a dat, deja celebrul NUP (neinceperea urmaririi penale) in acest caz.

Tot cu NUP au fost solutionate si urmatoarele plangeri ale batranului.

Prin instantele de judecata, pentru reintregirea pensiei

Gheorghe Drondoe s-a adresat si instantei de contencios administrativ, datorita refuzului Casei Judetene de Pensii, sa-i raspunda la cereri si sa puna in executare decizia Curtii Supreme de Justitie.

In timpul derularii procesului, juristii CJP au depus la dosarul cauzei, doua buletine de calcul a pensiei, precum si o sentinta cu o decizie de pensoinare, considerata de Drondoe ca fiind falsa.

Pentru acest fapt, batranul a facut plangere impotriva a trei functionari din cadrul Casei Judetene de Pensii, acuzandu-i de fals intelectual, insa si acestia au primit NUP.

“Imi sunt sustrase acte din dosare”

Gheorghe Drondoe sustine ca, din unele dosare aflate pe rolul instantelor de judecata, lipsesc documente importante, depuse de el.

Asadar, de peste trei ani, Gheorghe Drondoe incearca sa-si capete pensia pentru care a muncit o viata in Uzina Mecanica Sadu.

Intr-o contestatie adresata prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Jiu, impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale, in cazul celor trei functionari ai Casei Judetene de Pensii, Drondoe apreciaza ca aceasta este vadit nelegala, dar “apreciaza” si maiestria cu care politistii si procurorii apara niste infractori. ”Este greu de crezut ca ar exista vreo prevedere legala, care sa permita unor salariati ai Casei de Pensii Gorj, functionari publici, de a se juca la serviciu de-a emiterea unor decizii de pensionare, care nu se materializeaza in decizii “oficiale”, asa cum la numeste procurorul, decat atunci cand le accepta beneficiarul lor, sau atunci cand vor muschii lor!

O astfel de rezolutie ar face deliciul presei, dar ar putea ajunge si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Ce diferenta exista intre o decizie de pensionare in forma ei tipizata pe calculator si semnata de persoane autorizate, si o decizie similara, care constituie “instrument de calcul “ pe variante, ce nu se va regasi intr-o decizie finala, poate imi explicati dumneavoastra, domnule Prim-Procuror, prin rezolutia finala?!

Mie mi s-a comunicat o decizie de pensionare, emisa mai presus de orice prevedere legala, care reflecta denaturat pensia ce trebuie sa mi se calculeze in aplicarea sentintei nr. 599/2000 si incheierea de sedinta, din data de 10 octombrie 2003, a Curtii de Apel Craiova, si nu instrumente de calcul!

Iar daca eu as fi acceptat aceasta decizie si nu as fi cerut expres sa mi se mentina macar pensia dinainte de a declansa litigiu cu C.J.P. Gorj, pensia mea ar fi ramas calculata pe respectivele “instrumente de calcul”.

• Mihai Popescu

Securistul Florea si-a angajat copiii prin presiuni

Securistul Florea, cel care monitorizeaza activitatea Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Gorj, a reusit sa-si angajeze odraslele in cadrul institutiei. stiindu-se ca cei doi copii au ajuns la Finante in urma unor presiuni destul de puternice ale tatalui securist, acestia sunt priviti cu suspiciune de catre colegi.

• Scandal de Gorj

Societatile gorjene platesc bir la partid din banii palmasilor

Solidaritatea pesedista nu are limite.

Cei care au ajuns in functii datorita partidului, sunt datori pana la moarte. si, cum campania electorala e aproape, iar partidul are nevoie de fonduri, acestia au instituit deja BIRUL PENTRU PARTID.

Cotizatia pentru partid a fost instituita de comunisti inca din 1945, cand guvernul era condus de Petru Groza. In prezent, “taxa de protectie” a celor care au fost promovati in functii de conducere de catre partidul aflat la guvernare, este suportata de toti palmasii. In urma cu cateva saptamani s-a iscat un scandal, avandu-l in prim-plan pe Nicolae Mischie si niste scrisori ale acestuia catre directori ai unor societati comerciale, promovati in functii de catre PSD. Pentru acest fapt, Mischie este cercetat penal.

GRIMEX Tg-Jiu si-a platit cotizatia

Un grup de salariati ai GRIMEX ne-au semnalat faptul ca, in luna februarie le-a fost oprit 8% din salariu, in mod nejustificat. Muncitorii sunt siguri ca banii lor s-au dus in pusculita PSD-ului. Acestia il acuza pe liderul de sindicat, Filimon Tiriplica, de “concubinaj pervers” cu conducerea GRIMEX, precum si de faptul ca nu apara interesele muncitorilor.

Acelasi lucru urma sa se intample si in luna martie, insa unele sectii au oprit lucrul si au solicitat ca directorul societatii, Gheorghe Sulea, sa le dea explicatii.

Initial, Sulea i-a amenintat cu desfacerea contractelor de munca, dar ulterior a revenit asupra celor afirmate si i-a asigurat pe muncitori ca nu le va opri din salariile pe martie.

“Nu pot nici sa confirm, nici sa infirm”

Contactat telefonic, liderul de sindicat, Filimon Tiriplica nu a putut preciza cu exactitate daca pe luna februarie sau pe martie au fost opriti cei 8%. Explicatiile acestuia, gen “Nu s-au realizat sarcinile. Cheltuielile au depasit veniturile si nu s-a creat un echilibru intre acestea”, denota faptul ca Tiriplica e mai mult economist decat lider de sindicat.

Referitor la faptul ca cei 8% din salariile palmasilor au ajuns in pusculita partidului, Tiriplica a declarat ca nu crede asa ceva : “Nu pot nici sa va confirm, nici sa va infirm, pentru ca nu cunosc acest aspect.”

“O sa-i dau afara pe cei care au facut astfel de afirmatii!”

Directorul general al GRIMEX, Gheorghe Sulea, s-a aratat extrem de revoltat de faptul ca muncitorii au reclamat presei problemele lor: “E o minciuna gogonata. Daca fac astfel de afirmatii, sa ne dea in judecata, daca nu, sa suporte ei consecintele”, a afirmat Sulea.

Directorul GRIMEX spune ca muncitorii trebuia sa primeasca numai trei sferturi din salariu, deoarece nu si-au realizat planul. Asa ca, sa fie multumiti ca au primit 92%: ”Daca dati asa ceva in ziar, va suporta cineva consecintele. O sa-i dau afara pe cei care fac astfel de afirmatii, iar dumneavoastra trebuie sa-i spuneti in instanta”, a conchis Gheorghe Sulea.

Coincidenta

si in alte intreprinderi gorjene, muncitorii s-au revoltat la inceputul lunii trecute, cand au auzit ca le va fi oprit tot 8%!? din salariul pe februarie, insa, administratia unitatilor respective au dovedit abilitate si au platit palmasilor salariile intregi.

• Claudiu MATEI

Procurorul Diaconescu - calaul libertatii!

Un batran de 63 de ani a facut patru luni de puscarie nevinovat

Procurorul Ion Diaconescu tinde tot mai mult sa devina din criminalist, criminal, dupa ce cazul Marcel tundrea a ajuns in atentia opiniei publice si au iesit la suprafata si alte dovezi ale incompetentei si inconstientei celui care, din pacate, are drept de viata si de moarte asupra unor acuzati pentru comiterea a diverse infractiuni. tundrea a stat in puscarie, nevinovat, timp de 12 ani, o femeie a fost arestata dupa doi ani pentru crima, fara probatoriu suficient, iar un barbat incearca de sapte ani sa dovedeasca faptul ca nu este vinovat de tentativa de omor deosebit de grav, dupa ce a stat in puscarie patru luni de zile, din vina aceluiasi procuror. Lucian Popescu, arestat in ’97, pe baza unui mandat emis de Diaconescu, nu a fost niciodata condamnat de o instanta judecatoreasca, singurii care-l considera vinovat fiind prim-procurorul Gheorghe Roibu si subordonatul sau, Ion Diaconescu, care reimprospateaza acuzele, ori de cate ori judecatorii retrimit dosarul la Parchet din lipsa de probe impotriva lui Popescu.

“L-au cinstit, nu l-au cinstit…”

Lucian Popescu este un barbat de 70 de ani, din satul Bibesti, comuna Saulesti, care il considera pe Ion Diaconescu responsabil in totalitate de drama pe care o traieste de sapte ani . Intre el si vecinul sau, Dumitru Andrei, exista mai demult un conflict, care a degenerat in noaptea de 9 octombrie 1997, cand ce-l de-al doilea a intrat in curtea casei lui Popescu, inarmat cu mai multe obiecte, printre care un cutit si un levier. S-a produs o incaierare in care Lucian Popescu a reusit sa ia din mana vecinului cutitul, dar a fost lovit in cap de mai multe ori cu levierul, dupa care agresorul a intrat in dormitor si a lovit-o si pe sotia acestuia. Lupta intre cei doi a mai durat cateva minute, timp in care camera unde s-a produs a fost devastata, multe obiecte au fost sparte, iar peretii si geamurile stropite din plin cu sange. In final, Andrei a plecat acasa, fiind si el ranit, iar Popescu a chemat politia care, dupa ce a sosit la fata locului pentru primele cercetari, l-a si transportat pe acesta la Spitalul Tg-Carbunesti. Aici i-au fost cusute ranile si a primit ingrijiri. Pe de alta parte, Andrei a fost dus cu masina la spital in Tg-Jiu, de catre un nepot. In zilele urmatoare, Lucian Popescu a depus plangere impotriva vecinului sau, pentru violare de domiciliu si lovire. Nu peste mult timp insa, s-a trezit el cercetat de procurorul Ion Diaconescu, pentru tentativa de omor deosebit de grav, dupa ce Dumitru Andrei depusese o plangere in acest sens, la Parchet. Batranul spune ca totul s-a produs foarte repede: “ M-a anchetat procurorul Diaconescu. Nu stiu, l-au cinstit, nu l-au cinstit, nu cunosc…M-a invitat acolo de vreo doua ori la cercetari, a treia oara, pe 4 martie 1998, m-a arestat preventiv si m-a trimis direct in penitenciar, sub acuzatia de tentativa de omor deosebit de grav. Pedeapsa pe care trebuia sa o primesc era intre 15-25 de ani. N-a facut niciodata reconstituirea, n-a vrut. In timpul sarbatorilor de iarna, in ’97, a ramas cu masina in pana la mine la poarta, l-am chemat sa intre sa vada, ca nu varuisem, lasasem totul asa, dar n-a intrat, mi-a raspuns ca < Ce ma, ma inveti tu pe mine sa fac cercetari penale?>”.

Criminalistul care ucide libertatea celor pe care-i cerceteaza

In timp ce vecinul sau nu a patit absolut nimic, Lucian Popescu a fost judecat in stare de arest patru luni de zile, pana la jumatatea lunii iulie, cand judecatorul Constantin Maruta l-a achitat printr-o hotarare judecatoreasca de vreo 20 de pagini, foarte bine motivata. Deoarece nu putea justifica perioada in care-l tinuse pe Popescu dupa gratii, Parchetul a facut imediat apel, motiv pentru care dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova, care a retrimis cazul la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, pentru recercetare, deoarece probele incriminatorii nu erau suficiente. Reconstituirea faptei s-a facut de doua ori, o data in plina zi, avandu-l ca participant si pe actualul prim-procuror, Gheorghe Roibu, si alta data, de catre un procuror capabil, Parausanu, care a facut cercetarile asa cum prevede etica criminalista. In prima situatie, Lucian Popescu a fost gasit vinovat, in cea de-a doua, nu, pentru ca ancheta a fost facuta in mod profesionist. La plangerea prim-procurorului, dosarul a urmat din nou cursul legal si a ajuns la Curtea Suprema de Justitie, de unde a fost retrimis din nou la Parchet, din aceleasi motive ca si prima data. In prezent, se fac din nou cercetari intr-un caz vechi de sapte ani, in care nepriceperea sau, poate, rea-intentia lui Ion Diaconescu, a produs o intreaga degringolada in viata unui batran bolnav, obligat sa mearga in mai multe instante din tara, pentru a sustine adevarul, contestat de fiecare data de cei care au facut, de la inceput, greseala de a-l acuza.

Prim-procurorul Gheorghe Roibu, cunoscator, probabil, al sintagmei “nu exisa angajati prosti, ci doar sefi incompetenti”, prefera sa ascunda erorile criminalistului, decat sa ajute la stabilirea adevarului in cazul lui Lucian Popescu si a altora, de altfel. Cei doi incearca sa pastreze imaginea Parchetului asa patata cum este, decat sa redea oamenilor increderea in institutie, recunoscandu-si pacatele.

“Diaconescu ar trebui sa se impace cu gandul ca a comis o eroare”

Perseverenta lui Ion Diaconescu in greseala si chiar in ridicol, ramane nestrunita de prim-procuror si in cazul, deja de notorietate, al “criminalului” Marcel tundrea. Zilele trecute, criminalistul facea in presa locala niste declaratii hilare, in legatura cu expertiza genetica, ce a stabilit ca tundrea a stat de pomana 12 ani in puscarie. Conform propriilor declaratii: “Expertiza genetica pentru stabilirea ADN-ului nu este proba, pentru ca nu exista in reglementarile actuale. ADN-ul este proba doar in cazurile de filiatie”. Aceste afirmatii denota o totala ignorare sau necunoastere a prevederilor Codului de Procedura Penala, pe care, cu putin efort, criminalistul l-ar putea gasi printr-un sertar prafuit al biroului sau. Art. 63 din cartea care ar trebui sa fie ca o Biblie pentru orice procuror, spune astfel: “ Constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei”. Probabil, pentru ca in cazul tundrea nu este vorba de o justa solutionare a cauzei, articolul nu este luat in calcul de cel care incearca sa-si salveze acum pielea, prin declaratii care il discrediteaza ca profesionist.

Prof. dr. Dragos stefanescu, medic primar genetician, seful Laboratorului de Genetica al Institutului de Medicina Legala “Mina Minovici”, cel care a efectuat, alaturi de echipa sa, raportul de expertiza genetica, ce a stabilit ca Marcel tundrea este criminal in proportie de 0%, a declarat, in exclusivitate pentru “Scandal de Gorj” : “Procurorul Diaconescu imi aduce aminte de procurorul Mirescu, din cazul Anca. Acesta a continuat sa sustina vinovatia unui om considerat criminal si dupa ce acestuia i s-au sinucis parintii. Dl. Diaconescu ar trebui sa se impace cu gandul ca a comis o eroare. A avut nesansa sa se pastreze tamponul cu secretiile vaginale ale victimei”.

Geneticianul a precizat ca in Romania se fac teste ADN de cinci ani si sunt admise ca proba, iar daca Diaconescu nu este multumit de rezultatul de la “Mina Minovici”, poate apela la alte laboratoare medico-legale din tara sau strainatate, insa: “va mai trece ceva timp si tundrea va cere si mai multe despagubiri, atunci cand i se va stabili nevinovatia. E cumva procurorul Diaconescu un procuror ceausist, de staruie asa ca un om nevinovat sa stea la puscarie? Atunci se aplicau astfel de tactici, ca sa nu pice capete inalte”.

Despre avizarea raportului de catre o comisie superioara de medici, ceruta de catre judecatorul Dumitru Pasarin, dr. stefanescu crede ca acest lucru nu se poate face, deoarece: “Comisia superioara nu face avizari decat daca raportul este contestat si instanta gorjeana n-a facut acest lucru”.

In cazul Rada – probe recoltate dupa un an

Modul in care s-a facut ancheta in dosarul Elenei Rada este cunoscut, in detaliu, de concubinul ei, Gheorghe Nicolae, prezent la toate hartuirile la care a fost supusa familia acesteia, pentru a smulge cumva, prin orice mijloace, o marturie care ar putea certifica organelor de cercetare ca ea este autorul crimei asupra lui Sorin Calota. Pentru ca procurorul criminalist, Ion Diaconescu, a venit la locul crimei dupa cateva zile si s-au pierdut pistele care puteau duce la autor, singura modalitate de a obtine informatii era supunerea Elenei Rada, a concubinului sau si chiar a fetitelor sale de 11 si respectiv 5 ani, la teroare psihica. Gheorghe Nicolae declara, la inceputul lunii iunie 2002, la nici o luna dupa arestarea acesteia ca, de la comiterea crimei, familia nu a avut nici un pic de liniste si, mai mult decat atat, fratele Elenei a fost arestat o scurta perioada sub un pretext banal, pentru a-si deconspira sora. Este cunoscut faptul ca, intr-o ancheta, politistii sunt folositi ca organe de represiune, ei fiind cei care inspira teama si pot determina pe cineva sa recunoasca o fapta comisa sau nu, dar care nu trebuie sa ramana cu AN. In cazul Elenei, instrumentul terorii a fost, pe atunci, cpt. Ion Ragman. Conform declaratiilor lui Gheorghe: “In luna octombrie 2001, la aproape un an de la comiterea crimei, intr-o noapte pe la orele 23.00, Ragman a venit la noi acasa, motivand ca a omis sa se uite daca exista sange pe peretele unde se afla patul in noaptea cand a fost omorat Calota. Dupa ce s-a uitat pe perete, m-a scos pe mine afara pentru a masura latimea holului si lungimea de la poarta pana la intrarea in casa, scuzandu-se ca a omis sa faca aceste masuratori. N-a prezentat nici un act care ii dadea voie sa faca aceste lucruri noaptea”. Dupa vizita nocturna, Ragman l-a luat pe fratele Elenei, Victor Rada, la politie, pe motiv ca trebuie sa semneze niste declaratii date mai demult. Dupa vreo ora, i-a permis sa plece din sediul politiei judetene, pretextand ca nu are cheile de la fiset, sa scoata hartiile. Dupa alte vizite, pe data de 13 mai 2002, Victor a fost arestat pentru marturie mincinoasa, pentru cinci zile, dupa ce deja celebrul Diaconescu a emis un mandat de arestare. In aceeasi zi, fetitele Elenei Rada, ramase singure acasa, avusesera parte de o vizita a capitanului Ragman, insotit de 4-5 politisti. Netinand cont, de fapt, ca era vorba de doua minore si era nevoie de prezenta parintilor acasa sau, macar, de doi martori, politistii le-a scos afara din casa, au cotrobait prin casa, dupa care au plecat.

Ragman a revenit insotit de cagulati cateva zile mai tarziu prezentand, de data asta, si un mandat de perchezitie. L-au scos pe Gheorghe Nicolae cateva minute afara, au inregistrat ceva pe o camera video, cu capacul pus pe teleobiectiv, au chemat un barbat de pe strada sa semneze procesul-verbal si au plecat. Concubinul Elenei a declarat ca aceasta descindere a fost necesara deoarece, pe data de 13 mai, fusesera amplasate microfoane in casa, care trebuiau recuperate si o noua vizita a politiei era neaparat necesara, pentru a reintra in posesia aparaturii. Intre timp, lui Victor Rada i s-a prelungit mandatul de arestare cu inca 25 de zile. Pe data de 23 mai, Elena Rada a fost chemata la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj si procurorul Ion Diaconescu i-a emis mandat de arestare pentru 30 de zile, sub acuzatia de omor. Imediat, Victor, de la care nu s-a putut obtine nici o informatie care sa o incrimineze pe sora sa, a fost eliberat.

Dupa arestarea concubinei sale, Gheorghe Nicolae a facut, cu ajutorul avocatului, mai multe cereri de revocare a masurii arestarii Elenei Rada, deoarece aceasta era gravida. De fiecare data, acelasi judecator, Dumitru Pasarin, care se ocupa in prezent si de judecarea cauzei, a respins cererea de revocare. Elena Rada inca mai asteapta deznodamantul, dupa doi ani de la arestare. La fel si fetitele sale, care au ramas singure, dupa ce si Gheorghe a fost arestat, intr-o alta cauza. Demn de retinut este faptul ca judecatorul Pasarin este cel care se ocupa in instanta atat de soarta Elenei, cat si de cea a lui Marcel tundrea.

• Neli Matei

Punem pariu ca

Prim-procurorul Roibu va fi schimbat din functie

Surse din cadrul Ministerului Public sustin ca prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, va fi schimbat din functie, in cel mult doua saptamani.

Incepand cu aceasta saptamana, toti procurorii din tara vor fi evaluati de o echipa a Ministerului Public.

Actiunea urmareste ridicarea nivelului de pregatire al procurorilor si sa descopere persoanele care pot prelua conducerea parchetelor din teritoriu. Acestia vor fi trimisi la specializari in management.

Oficialii Ministerului Public au asigurat ca uscaturile vor fi inlaturate.

• Adrian IOVAN

Marius Vlaicu si-a cumparat nevasta intr-un club de noapte

Ingrijorati de scaderea demografica la nivelul tarii si, implicit, a numarului viitorilor alegatori, PSD-istii gorjeni au declarat deschis sezonul imperecherilor oficiale. Dupa ce Cristi Baluta, cameramanul care a obtinut prin rabdare, perseverenta si lingusire, un oscior pesedist bun de ros, a intrat in chingile casatoriei, a venit randul lui Marius Vlaicu, presedinte executiv al partidului. Chiar si in privinta mariajelor, in PSD lucrurile se aranjeaza ierarhic. S-a inceput cu Baluta, a urmat micul baron, iar punctul culminant va fi atins prin casatoria mostenitorului marelui baron, Mischie junior.

Pana una alta, Vlaicu a reusit sa se convinga ca are nevoie de nevasta la 34 de ani si a spus “Da”, sambata dimineata, in fata subalternului sau pe linie de partid, primarul Florin Carciumaru. Proaspetii insuratei s-au cunoscut, cum sta bine intr-un partid unit, tot in marea familie a PSD-ului, in urma cu sase ani, la nunta fiicei actualului presedinte al organizatiei judetene, Cornel Popescu.

Evaluand invitatii si facand, probabil, calculul la dar, lui Vlaicu i-au cam tremurat picioarele si vocea in momentul in care si-a schimbat statutul de burlac. Actuala doamna Vlaicu are 32 de ani, este angajata a Directiei de Finante Gorj si, conform declaratiei de avere, contribuie cu putin la bunastarea proaspetei familii. Nevasta pesedistului, Teodora Cristina, are in dotare vreo 100 m de pamant, unde Vlaicu isi poate testa rezistenta corpului , ca doar va trebui sa faca slalom printre jaloanele politice, daca vrea sa aspire la tronul lui Lae, o bucatica dintr-o casa si un apartament. Ca orice sotie care se respecta, va avea in schimb autoritate in casa, Vlaicu trebuind sa se multumeasca sa fie tot vioara a doua cum este, de altfel, si in cadrul partidului. Se poate consola, insa, cu gandul ca functiile de executie, mai ales intr-un cuplu, pot genera si momente placute, cu efect sigur asupra siluetei sale, destul de rotunjoare.

Dupa ce au tras o tura si prin fata popii, de la biserica “Sfintii Imparatii Constantin si Elena”, mirii si alaiul au poposit la terasa unui hotel din centrul municipiului Tg-Jiu. De la orele 18.00, aici a inceput sa curga numai lume buna, mai ales spuma cea vestita a PSD-ului, in frunte cu familia Mischie. Baronul de Gorj s-a autosuspendat, de data asta, din functia de nas de profesie, dand astfel peste cap asteptarile tuturor invitatilor. Locul a fost ocupat de Dana si Dan Valceanu, nora si fiul prefectului de Gorj, Eugen Valceanu.

Negociator sef in relatiile cu cersetorii ce au dat buluc, inspirati de buzunarele celor prezenti, a fost desemnat din oficiu, primarul din Tg-Carbunesti, Cristian Toader Pasti, care si-a pastrat fidelitatea fata de boschetarii din orasul pe care il carmuie, celor din Tg-Jiu tragandu-le doar teapa.

Destul de repede s-a ajuns si la furatul miresei, doi prieteni ai mirelui punand la cale rapirea mult asteptata. Initial, Cristina s-a zbatut cu toate puterile pentru a scapa din mainile rapitorilor, cand, intr-un moment de relas, aceasta a intrebat nerabdatoare: “Da? si unde mergem?”. si au ajuns intr-un club de noapte, de unde l-au anuntat pe Vlaicu, sperand ca o sa vina sa-si recupereze nevasta. Inainte de venirea proaspatului sot si a nasului, in club s-a facut un sondaj de opinie, mai veridic decat cele realizate in privinta PSD-ului, cu privire la rascumparare. Pana la urma s-a ajuns la un consens: s-a cerut o sticla scumpa de tarie si plata consumatiei facuta pana la venirea “recuperatorilor”. Rascumpararea s-a facut rapid, participantii intorcandu-se repede, ca se puneau sarmalele.

Nunta a continuat, cum sta bine unui aspirant la functii inalte pe linie de partid, cu dantuiri valsate, ca doar invitatii erau cu pretentii. In timp ce subordonatii sotului sau faceau proba ringului de dans cu sotiile, Sanda Mischie, cazuta definitiv in butoiul cu melancolie, se intreba retoric, mazilirea cui o mai pune la cale sotul sau, pe la colturile hotelului. Avand inca proaspete in cap sarcinile trasate de la centru, cu privire la conduita in societate, pesedistii nu si-au dat in petic, afisand o atitudine suspect de cuminte. Pe la 12.00, o mare parte dintre ei, dupa ce au cotizat la cutia cu dar, au parasit ghiftuiti hotelul. Nu inainte, insa, de a asculta speech-ul lui Marius Vlaicu, cu privire la viitorul apropiat al familiei: “Speram sa fim sanatosi si sa ne grabim sa facem un copil, ca sa creasca demografic situatia Romaniei”.

• Dara Pumneanu

Ziaristi, da’ multi!

• Postul local de televiziune, RCS Tg-Jiu, are in dotare de cativa ani – prea multi din pacate – o blonda ce presteaza ca prezentatoare de stiri si bufon la o emisiune, ce provoaca traume copiilor veniti sa-si etaleze talentele artistice in fata camerei de luat vederi. In fiecare sambata dimineata, cei care au ghinionul de-a nimeri pe RCS, risca sa-si piarda integritatea mintala in acordurile de muzica turceasca, dupa care Olivia Ciucur pune minorii sa danseze. Dupa maimutareli si chitaieli, ce denota un caracter a carui dezvoltare s-a stopat in perioada pubertatii, respiri usurat cand “Arici Pogonici” se termina, savurand din plin genericul. Asta, insa, pana duminica dimineata, cand postul reia emisiunea, pentru a umple spatiul de emisie. Recomandabil pentru dezvoltarea normala a pustilor ce participa la emisiune ar fi ca, in timp ce prezinta stirile, colegii Oliviei sa-i rupa colile de pe care citeste. In felul asta, n-ar mai ajunge, cu singuranta, sa inregistreze “Arici Pogonici”, fiind notoriu faptul ca o blonda se uita la o foaie rupta in doua, ca la un puzzle.

• Daca Narcis l-ar fi cunoscut pe Radu Ciocoiu, ar fi murit de oftica, nu uitandu-se in apa la propriul chip. Cel care incearca sa devina ziarist, de mai mult timp decat isi poate aminti, si al carui vis se poate realiza cu o probabilitate de 0,001% in urmatorii zece ani, incearca sa convinga in stanga si in dreapta ca, pe langa el, ziaristi ca si Cristian Tudor Popescu, palesc. De palit, n-ar pali, dar cu siguranta ar da in icter mecanic, afland ca un astfel de individ, care iubeste mai mult pixul propriu decat tastele calculatorului, le este coleg de breasla. Celor care sunt amatoare de trufandale ieftine, le vindem un pont: Radu e virgin…la minte si, poate, nu numai…

• Suntem emotionati pana la lacrimi ca, din cauza noastra, unii ziaristi isi castiga painea, dupa ce ne preiau materialele, fara sa faca vreo precizare ca muza lor apare martea, sub numele de “Scandal de Gorj”. Intelegatori fata de impotenta intelectuala, suntem dispusi sa oferim colegilor nostri cursuri gratuite despre prevederile Codului de Procedura Penala, in special cu privire la art. 453, lit. b, despre care ei au scris, fara sa precizeze articolul, ca poate nu o sa ne prindem ca ne copiaza. Ei bine, ne-am prins, dupa forma picaturilor de sange si a asa-ziselor probe stiintifice. Pe viitor, pentru a incuraja virilitatea ziaristica, dam informatii la prima abordare, cu cinci minute inaite de aparitia “Scandalului” pe tarabe. Despre cursuri, relatii doar la sediul redactiei.

Afara cu javrele din Parchet (tableta)

Tandemul de temut - politist-procuror - s-ar parea ca a luat sfarsit, odata cu incadrarea noului Cod de Procedura Penala.

Doi ani de-a randul, politistul si procurorul hotarau asupra libertatii unei persoane, acum acest lucru il hotaraste judecatorul.

Daca pana mai ieri, o mana spala pe alta, se spera ca acum, judecatorul sa nu le spele pe amandoua.

As putea sa dau exemple multe de tandemuri, politist-procuror, de groaza pentru acest judet: militieni care au batut oameni cu bestialitate, iar acum pozeaza ca politisti si procurori, recunoscuti ca betivii orasului, pe care-i adunau necunoscutii de pe sub mesele bodegilor, ori calariti de stripteuse prin baruri de noapte, insa, ar fi o lovitura prea mare pentru familiile lor.

Deseori, in aceasta cloaca au intrat si avocati, care au semnat cum ca inculpatii au dat declaratii la parchet in prezenta lor, in realitate, acestia fiind intelesi cu procurorul si semnand fara sa-l vada macar la fata pe inculpat, dupa ce acesta scrisese declaratia sub presiuni si amenintari din partea tandemului.

Vom publica, la un moment dat, o lista cu avocatii “de casa” ai Parchetului, si una a politistilor si procurorilor betivani. Dar toate la timpul lor.

Recent, Ministerul Public a anuntat curatirea “uscaturilor” de prin Parchete.

Cunosc cativa procurori gorjeni, dar nu sunt eu in masura sa le apreciez activitatea, insa, cunosc la fel de bine, cel putin patru “uscaturi”: Gheorghe Roibu, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, deoarece a aparut in paginile unor ziare, din cauza finalizarii unor dosare la ordin politic, a presiunilor exercitate asupra subordonatilor si a nerespectarii legii, privind liberul acces la informatiile de interes public, fapt ce a generat un conflict cu ziaristii gorjeni.

Ion Diaconescu, din cauza ca nu-si recunoaste greseala de acum 12 ani si tine in puscarie un om nevinovat, precum si ca, in urma cu cativa ani, a bagat in puscarie, pentru patru luni, o alta persoana care, ulterior, a fost declarata nevinovata de catre instantele de judecata.

Bocsan, din cauza ca este omul “de casa” al prim-procurorului Roibu, cel care a intocmit dosarul de cinci pagini al lui Nicolae Mischie si arma din strainatate, si este “specialistul” NUP-urilor, la comanda sefului sau direct.

Teodor Sichitiu, din cauza ca este cercetat penal de sefii ierarhic superiori.

Oficialii Ministerului Public ar putea avea o misiune destul de usoara pentru a-i putea declara pe acestia “uscaturi”: sa rasfoiasca presa ultimilor doi ani si sa-i trimita pe acestia… la gara…!

• Claudiu MateiRecomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  20.04.2004. 10:22

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: