Procurorii, „bătuţi” de doctorii în fraude
Reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Gorj au cerut la Curtea de Apel Craiova, încătuşarea membrilor grupării acuzate că a păcălit peste o mie de americani, prin fraude informatice. Recursul a fost formulat de procurori, după ce Tribunalul Gorj i-a pus în libertate, însă de această dată, fără niciun rezultat.
Patru din cei şase tineri acuzaţi că, în perioada 2009-2011, prin postarea pe internet a unor anunţuri fictive, de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate, au indus în eroare mai mulţi cumpărători din Statele Unite ale Americii, sunt liberi ca pasările cerului. Printre ei se numără şi Horaţiu Bălănescu, un medic stomatolog din Bumbeşti Jiu şi prietenul acestuia, Laurenţiu Adam, un dentist din Timişoara. Amândoi au reuşit să scape de măsura de arestare preventivă, pe 6 iunie, când magistraţii Tribunalului Gorj au decis punerea acestora în libertate, obligându-i să nu ia legătura cu martorii, să facă potecă la instanţă şi să nu părăsească localitatea de domiciliu.
Decizia de la Gorj i-a nemulţumit pe procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Gorj, care au formulat imediat recurs. La fel au procedat şi în februarie, când au avut câştig de cauză. La câteva zile de la eliberare, „doctorii” în fraude au ajuns din nou în arest. De această dată, procurorii au pierdut însă în faţa inculpaţilor. Curtea de Apel Craiova le-a respins recursul. „Respinge recursul ca nefondat. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, aceasta a fost soluţia dictată de judecătorii din Bănie, zilele trecute. Între timp, inculpaţii lăsaţi în libertate şi-ar putea face din nou de cap pe internet, în cadrul platformelor de comerţ electronic.
Plângeri înregistrate cu ajutorul serviciilor secrete americane
Conform anchetatorilor care au efectuat cercetările în acest caz, aproximativ o mie de americani au fost păcăliţi pe internet, cu peste 20 de milioane de dolari, după ce le-au fost transmise informaţii false, cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.
Printre bunurile scoase la vânzare s-au aflat autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare şi produse electronice. Clienţii on-line erau amăgiţi că vor intra în posesia acestora, însă la final constatau că era ţeapă. În total, 11 tineri din întreaga ţară, acuzaţi de fraude informatice pe internet, au fost trimişi în judecată de procurorii gorjeni, după o colaborare cu serviciile secrete americane.
Deocamdată, au fost identificate doar câteva sute de victime din Statele Unite ale Americii, care au plătit bunuri, fără să intre în posesia lor. Anchetatorii gorjeni nu i-au audiat personal. Plângerile au fost înregistrate prin intermediul serviciilor secrete americane. Dentistul de la Bumbeşti Jiu, care făcea parte din reţea, a spus la audieri că a fost „săgeata“ celor care au comis fraude informatice. Fapta este pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare.
O.V.
Recomandă acest articol:
19.06.2012. 08:21
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu