Studenţii străini, în patul tipografului Nicu Miloşescu, la Curtişoara
Câţiva studenţi străini care au participat la un atelier de vară la Curtişoara au ajuns să îşi bată joc de obiectele Muzeului Judeţean ,,Al. Ştefulescu”, depozitate în cula revendicată şi câştigată în 2008 de către Ştefan Bortnovski.
Studenţii au ajuns, în această vară, să doarmă chiar în patul lui Nicu Miloşescu, cunoscută personalitate a Gorjului din secolul trecut, furnizor al Curţii Regale a României în privinţa lucrărilor tipografice, obiectul de mobilier rămânând în custodia lui Bortnovski, după ce acesta a luat cu japca peste cinci hectare şi jumătate din muzeul de la Curtişoara şi trei imobile(cula, conacul bunicului său Constantin Neamţu şi o casă a servitorilor).
De altfel, nu este pentru prima dată când patrimoniul muzeului judeţean de la Curtişoara, ajunge bătaia de joc a noului proprietar şi a oaspeţilor săi, acesta organizând în fiecare vară ateliere pentru studenţii care îi plătesc taxă pentru a învăţa cum să restaureze arta tradiţională veche dar care ajung să se lăfăie şi în obiectele muzeale.
Nicu Miloşescu, tipograful Gorjului de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în primul sfert al secolului al XX-lea, are în cula de la Curtişoara câteva obiecte personale, achiziţionate în ultimii ani, de Muzeul Judeţean Gorj de la rudele acestuia.
Printre aceste obiecte personale se află un pat, care a aparţinut personalităţii gorjene, obiectul de mobilier fiind sculptat în lemn de nuc şi având o vechime de peste un secol. Patul se află în cula de la Curtişoara, câştigată de Ştefan Bortnovski în urma unor procese cu muzeul judeţean, şi deşi obiectele sunt în inventarul instituţiei de cultură au ajuns să fie folosite de proprietarul terenului şi al culei, ca unele personale.
De altfel, recent, în cula de la Curtişoara au fost cazaţi câţiva studenţi străini, veniţi, chipurile, să înveţe să restaureze obiecte vechi, cei în cauză plătindu-i o taxă de participare la aceste cursuri proprietarului Bortnovski. Studenţii au ajuns să doarmă chiar în patul lui Miloşescu şi în celelate obiecte de mobiler din culă, patul de o sută de ani fiind chiar deteriorat, lucru constat cu stupoare, de către unii vizitatori.
Din păcate, reprezentanţii muzeului judeţean au intedicţie de a intra în cula revendicată, pentru a stopa aceste practici, dar şi pe proprietatea sa unde se mai găsesc însă 11 obiective muzeale importante.
Covorul de patrimoniu, călcat în picioare de oaspeţii lui Bortnovski
Bortnovski, potrivit specialiştilor muzeali, pune astfel la dispoziţia oaspeţilor săi, deşi incorect, atât mobilerul cât şi obiectele muzeale din casele aflate pe terenul său, chiar dacă bunurile nu îi aparţin. Mai exact, acesta dar şi cei care îl vizitează periodic folosesc, din plin, atât paturi vechi de câteva decenii, cât şi macaturi tradiţionale vechi, expuse în aceste locuinţe, supunându-le uzurii.
De altfel, în cula luată de proprietar se află trei paturi, toate apaţinând familiei Miloşescu, şi un covor mare care a participat la o expoziţie de la Viena, din perioada interbelică. Covorul a fost confecţionat de Liga Femeilor Gorjene condusă de Arethia Tătărescu, obiect care, realizat în perioada interbelică şi păstrat până acum a ajuns să fie călcat în picioare de oaspeţii care îşi plătesc ,,vacanţele” lui Bortnovski.
Muzeul judeţean, chiriaşul lui Bortnovski
De altfel, după câştigarea proprietăţii în instanţă, Bortnovski a cerut chirie pentru terenul de sub cele 11 obiective ale muzeului, suma nefiind deloc de neglijat.
Cu toate acestea, el nu a lăsat personalul muzeului să îngrijească curţile obiectivelor respective, împrejmuirile acestora degrandându-se în timp. Acum, în urma unui protocol recent, încheiat între proprietar şi muzeu, s-a trecut la repararea şi refacerea împrejmuirilor respective.
Construieşte fără avize şi taie lemne fără acordul direcţiei silvice
Dovadă că proprietarul face ce vrea pe domeniul său de la Curtişoara se vede şi în fotografiile de mai jos, în care se vede că acesta şi-a construit trei imobile fără avizul Primăriei Bumbeşti-Jiu, două magazii şi o casă tradiţională adusă din judeţ. Mai mult, acesta taie şi lemne fără acordul Direcţiei Silvice Gorj, pădurarii nefiind anunţaţi să vină şi să marcheze lemnele care sunt de tăiat, lucru care este catalogat drept infracţiune.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
02.09.2014. 05:10
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu