Directorul Preoteasa, japcă în banul public
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj este o instituţie cu mai multe hibe, scoase la iveală de-a lungul timpului atât de către subordonaţi nemulţumiţi, cât şi de către presă. Cu toată tevatura iscată de fiecare dată, de cele mai multe ori semnalele de alarmă trase au rămas fără răsunet, iar lucrurile au continuat pe acelaşi făgaş greşit ajungându-se în prezent ca directorul direcţiei să hotărască cum se cheltuiesc banii publici, fie că e vorba de achiziţii directe, fără organizarea de licitaţie, fie de neîndreptăţirea subalternilor prin neplata orelor suplimentare.
Daniel Dumitriu
Succes sindical
Un număr de 200 de angajaţi ai Complexului de servicii comunitare pentru copilul aflat în dificultate şi ai Complexului de servicii comunitare pentru copilul cu handicap Târgu Jiu, afiliaţi la Sindicatul Ambulanţa, au primit drepturile salariale restante în valoare de 5,5 miliarde de lei vechi. Salariaţii celor două complexuri au fost privaţi de drepturile salariale integrale timp de trei ani, 2004-2007, pentru că directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul (DGASPC) Gorj, Constantin Preoteasa, n-a catadicsit să-i remunereze pentru orele suplimentare prestate în intervalul de timp amintit.
Cristi Aldescu, preşedintele Sindicatului Ambulanţa, a acţionat direcţia în instanţă, în numele păgubiţilor, şi a obţinut plata sumelor restante actualizate în funcţie de indicele de inflaţie. Aldescu spune că: „Directorul Preoteasa a încălcat drepturile salariaţilor şi am demonstrat acest lucru prin hotărârea judecătorească dată de Tribunalul Gorj, Secţia Litigii de Muncă, hotărâre care a rămas definitivă la Curtea de Apel Craiova. Liderul de sindicat a declarat că pregăteşte o plângere penală împotriva lui Constantin Preoteasa pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, având în vedere că directorul şi-a permis să folosească banii altfel decât în scopul în care au fost repartizaţi. Mai mult decât atât, el promite dezvăluiri incredibile despre modul în care directorii din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilul cheltuiesc banii publici.
În timp ce Aldescu se luptă pentru drepturile celor pe care-i reprezintă, în cadrul DGASPC există un lider de sindicat care provoacă nemulţumire în rândul celor 25 de membrii pe care-i are sindicatul pe care-l conduce. Domnica Gridan, liderul sindicatului de la Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Suseni, se laudă în faţa angajaţilor că este preferata lui Constantin Preoteasa, motiv pentru care orice atitudine îi este permisă, sub protecţia şefului. Astfel, împreună cu acesta, stabileşte salariile de merit şi retribuţiile pentru orele suplimentare în funcţie de preferinţele sale, iar asupra celor care nu fac parte încă din sindicatul său face presiuni pentru a-i convinge să se înscrie. Însă despre Domnica Gridan o să vorbim pe larg într-un număr viitor.
Afaceri dubioase
De-a lungul vremii a curs multă cerneală scriindu-se despre diverse afaceri ilicite în cadrul DGASPC. În timp ce superiorii prosperă în urma unor achiziţii şi licitaţii dubioase, subalternii fură cu neruşinare şi ultima bucăţică de pâine de la gura copiilor şi bătrânilor năpăstuiţi. Dacă ultima practică e veche de pe vremea lui Ceauşescu, în privinţa achiziţiilor de bunuri tehnica se îmbunătăţeşte constant. Un magazinaş de cartier din Polata a făcut bani buni în luna ianuarie a.c. ca furnizor al DGASPC. Direcţia a cumpărat de la Ruximon Construct SRL dulciuri în valoare de 27. 967 lei, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare la vreo licitaţie, adică prin încredinţare directă. Un contract cu o valoare identică a fost atribuit aceleiaşi firme şi pentru produse lactate. Direcţia a cumpărat tot de la Ruximon şi conserve de legume şi fruncte, în valoare de 6.371 lei, bineînţeles tot cu negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Ca şi când nu era de ajuns, s-a mai achiziţionat de la societatea respectivă alte produse lactate pe care s-au achitat 63.571 lei, fără TVA.
O firmă de apartament din Târgu Jiu este şi ea furnizor pentru SGASPC, încasând pentru o singură comandă de scutece pentru copii şi adulţi 82.925 lei, în urma unei negocieri directe fără licitaţie. Pentru folosirea acestui procedeu, direcţia a dat vina pe „o situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă” . ca şi când era imposibil de prevăzut că este nevoie de scutece pentru asistaţi.
Astfel de atribuiri directe sunt nenumărate la Direcţia pentru Protecţia Copilului, majoritatea ridicând mari semne de întrebare.
Recomandă acest articol:
02.05.2008. 23:30
Comentarii
Claudiu de ce drak nu schimbi ziarul tau, la timp pe internet ca eu nu sunt in oras ca sa cumpar editia tiparita.
sindicatul sanitas condus de dna domnica gridan numara in dgaspc peste 300 de membri nu 25 cum sustine cu nerusinare acest domnbn aldescu si presiuni asupra angajatilor a facut ambulanta si nu sanitasul mai intai informati-va si apoi scrieti
nu mai scrieti tampenii
..nu este adevarat scrieti numai prostii, ineptii si elucubratii, nu mai faceti asticole cu telefonul in mana veniti la fata locului si documentati-va... aurolacilor..??
in aceasta institutie ''respectoasa'',cei carora va plac abuzurile,de ce dreac nu va abuzati sexual uni pe alti si astfel...va linistiti!sunteti niste hoti care nu aveti limite,si care va si ofensati dupa toate cele....ex. a.g.p
Articolul de mai sus este scris de o persoana in necunostinta de cauza;sunt salariata a acestei institutii si ma simt jignita si improscata cu noroi pe nedrept;de asemenea,consider lipsit de calitatea umana elementara persoana care vorbeste astfel de o institutie respectabila,care a dovedit de-a lungul timpului ca este eficienta si serioasa.Regret ca mi-am pierdut timpul citind,absolut din intamplare,acest articol abject,din aceasta publicatie fara valoare informativa,culturala sau de alta natura.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu