Graure i-a dat bugetul pe mână
Dumitru Cristea învinuit într-un nou dosar penal. Urmează afacerile cu firmele familiei?
Procurorii DNA au început, luna trecută, urmărirea penală împotriva mai multor persoane din conducerea CE Turceni. Fostul director general Dumitru Cristea se află şi el printre învinuiţi fiind acuzat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Două dosare mai sunt în lucru la DNA pe numele lui Cristea, unul dintre acestea s-ar părea că e legat de atribuirea unor contracte, de peste 12 miliarde de lei vechi, firmelor familiei.
Primul dosar din trei
Procurorii DNA au început, la data de 15 februarie a.c., urmărirea penală împotriva mai multor directori din cadrul Complexului Energetic Turceni privind prelungirea prin acte adiţionale a unui contract de pază atribuit în 2006.
Printre învinuiţi se află şi fostul director general al CE Turceni, Dumitru Cristea în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Acesta este doar unul dintre cele trei dosare în care Cristea este cercetat de către Biroul teritorial Tg-Jiu al DNA în legătură cu infracţiuni de corupţie comise pe vremea când deţinea funcţia de director general al CET.
În 2006, societatea comerciala A&M Propaz 2000 SRL a câştigat un contract pentru „servicii de pază a patrimoniului” cu Complexul Energetic Turceni. Contractul a fost prelungit apoi, prin acte adiţionale, fără să se mai organizeze licitaţie, în 2007, 2008, adică exact în perioada cât Dumitru Cristea a fost directorul general al companiei energetice, dar şi în 2009, când la conducerea CET s-au perindat vreo patru directori.
Cu alte cuvinte, Cristea s-a împrietenit atât de tare cu administratorul A&M Propaz, Adrian Şarpe, încât acesta i-a cotizat doi ani la rând pentru prelungirea contractului de pază.
12 miliarde pentru firmele familiei
Acesta nu este singurul contract din care Dumitru Cristea şi-a tras partea pe timpul cât a condus CET. Este cunoscut faptul că a fost trimis deja în judecată într-un dosar de corupţie alături de deputatul PSD, Mugurel Surupăceanu, care l-a cadonat cu un SUV de un miliard de lei vechi pentru un contract de achiziţie al unui buldotanc inutilizabil în valoare de peste 8,3 miliarde de lei vechi, procurorii anticorupţie investigând alte cinci contracte ale unor firme controlate de Surupăceanu care au făcut afaceri cu CET în perioada 2007-2008.
Unele surse susţin că un alt dosar aflat în lucru la DNA pe numele lui Cristea ar conţine contractele încheiate de către CE Turceni cu grupul de firme Eltop-Comtec, controlat de către Sorin Cristea, fratele fostului director general.
De altfel, în perioada 2007-2008, Eltop SRL Tg-Jiu a avut şase contracte cu Complexul Energetic Turceni, patru dintre acestea fiind încredinţate direct sau prin negociere cu un singur ofertant. Aşadar, Dumitru Cristea i-a atribuit, numai uneia din firmele fratelui său, contracte în valoare de 510.000 de lei, pentru .
Cealaltă societate la care Sorin Cristea este asociat, Comtec SRL, a beneficiat şi ea de patru contracte cu CE Turceni în acea perioadă. Dintre acestea doar unul, în valoare de 79.000 de lei, pentru „ service reţeaua Energomanager” i-a fost atribuit direct.
Aceleaşi surse spun că pentru celelalte trei contracte Comtec a avut cel mult un concurrent tocmai pentru a da o aparentă legalitate achiziţiilor de servicii. În total, Comtec a primit peste 671.000 de lei, din care 475.000 de lei “servicii pentru reparaţii şi întreţinere echipamente de telefonie prin fir”.
Mai exact, grupul de firme la care este asociat fratele fostului director Cristea, a câştigat contracte în valoare de aproape 12 miliarde de lei vechi în perioada în care acesta a fot director general al CET.
Veniturile lui Cristea, la secret
Odată cu demiterea lui Ionel Manţog de la CE Turceni şi revenirea la vechea organigramă, Dumitru Cristea ocupă funcţia de director al Direcţiei de Investiţii, având astfel în vârful stiloului un buget care se apropie de 250 de milioane de euro anual.
Cum îl ţine director general al CET, Octavian Graure, în această funcţie pe Cristea, trimis în judecată într-un dosar şi deja învinuit în altul pentru infracţiuni de corupţie care sunt strâns legate de bugetul companiei energetice nu-i greu de dedus având în vedere că actualul „general” are doar calitatea de martor în dosarul „Buldotanc”, deşi aprobase în mod direct plata a peste 8,3 miliarde de lei vechi, din calitatea sa de atunci, de director economic.
Din ultima declaraţie de avere a lui Dumitru Cristea au dispărut oarece sume pe care le avea menţionate înainte de a fi trimis în judecată, dar şi veniturile sale actuale.
În 2008, Cristea deţinea în conturi, depozite bancare şi fonduri de investiţii, nu mai puţin de 400.000 de lei, sume depuse doar în 2007 şi 2008, perioadă în care a fost director general al CET.
Cristea este în prezent asociat la două societăţi comerciale, Litomarket SRL, alături de fratele său, Sorin Cristea, şi de alte persoane din Tg-Jiu şi la MGW Invest SRL alături de Viorel Petcu, afacerist pentru care fostul director al CET a făcut lobby în cei doi ani de directorat pentru ca altă firmă a acestuia, AMV Syle, să furnizeze cărbune companiei energetice de la Turceni.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
24.03.2011. 20:20
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu