Regii gândacilor
Neli Matei
Lumea pestriţă a afaceriştilor gorjeni numără în rândurile sale şi doi fraţi ce au pierdut şirul miliardelor pe care le-au făcut în urma afacerilor cu statul ce le derulează în diverse instituţii publice din judeţ. Grei şi la propriu şi la figurat, fraţii Giurcău prosperă de ani de zile fără probleme, chiar dacă uneori ilegalităţile pe care le comit cu ajutorul unor autorităţi locale mai ajung în faţa opiniei publice. Sancţionaţi doar cu anularea vreunei licitaţii câştigate, sau întocmirea unui raport nefavorabil de către un organ abilitat, Alexandru şi Claudiu Giurcău înfiinţează şi falimentează firme pe bandă rulantă şi vlăguiesc statul sugându-i sume imense de bani.
Exterminatorii fondurilor publice
Spitalul Municipal Motru s-a înscris în luna martie a.c în lunga listă a instituţiilor care n-ar fi putut scăpa de gândaci fără ajutorul firmelor fraţilor Giurcău. Fiind nevoie de dezinsecţie şi deratizare, spitalul a organizat o licitaţie, de ochii lumii, aşa cum se obişnuieşte tot mai des, la care au participat trei firme dintre care două aparţin celor doi, Alexandru şi Claudiu Giurcău. Lucrarea, în valoare de 300 de milioane de lei vechi, a fost câştigată de SC Adaregent SRL Bumbeşti-Jiu, societate înfiinţată nu demult de către familia Giurcău în alt oraş decât Târgu-Jiu pentru a distrage atenţia organelor fiscale de la multitudinea de societăţii create pentru o perioadă scurtă în care să producă bani şi după aceea abandonate în faliment fără a mai plăti dările către stat care se ridică la câteva miliarde de lei vechi.
Punând în practică o procedură verificată pe alte instituţii, fraţii Giurcău au aplicat şi de data asta „reţeta”, adică, cu concursul responsabililor din spital, au fost trecute în caietul de sarcini şi în contract suprafeţe care nu corespundeau realităţii, fiind mărite tocmai pentru a încasa cât mai mulţi bani pe cât mai puţină muncă.
Sergiu Săbiescu, directorul Spitalului Motru a declarat că s-a făcut un pic de caz pe această lucrare cum că suprafeţele facturate nu corespund cu cele supuse dezisecţiei şi deratizării, dar comisia de recepţie a mai măsurat o dată şi a constat că totul este în regulă. Deşi a ţinut să sublinieze că nu există probleme, directorul a devenit prundent când l-am întrebat numele preşedintelui de comisie, spunând că nu-şi aduce aminte şi a terminat conversaţia nu înainte de a preciza că la licitaţie au participat „cel puţin” trei firme, aşa cum prevede lege. Însă obişnuit cu omisiunile a uitat să amintească că două dintre acestea apaţin aceloraşi oameni de afaceri, ceea ce nu mai prevede legea, ci chiar consideră ilegal.
Şeful serviciului de achiziţii, Janina Uretyan, o doamnă care nu face diferenţa dintre încredinţarea directă şi selecţia de oferte a fost şi de mai puţin folos decât şeful spitalului. Depăşită probabil de situaţie, sau poate înghiontită de şef, a confimat doar numele firmelor ce au participat la licitaţie, printre care Adaregent şi Danina Serv SRL, cele două firme ale fraţilor Giurcău, după care a încheiat scurt: „faceţi adresă dacă mai vreţi informaţii”. Sunt totuşi suficiente date care să demonstreze ilegalitatea comisă, de alte informaţii în plus se pot interesa însă organele de control care ar trebui să demoleze „imperiul gândacilor” construit de către familia Giurcău pe banii statului.
Primăria Bâlteni, vaca de muls a fraţilor Giurcău
O afacere identică ca şi procedură au desfăşurat fraţii Giurcău şi la Primăria Bâlteni prin SC Anetistar SRL, o altă firmă a lor, acum aflată în faliment. Firma care-l are ca patron pe Alexandru Sever Giurcău, s-a ocupat, în anul 2007, de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie la instituţiile din Bâlteni. Anetistar a fost invitată la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare altături de SC Danynnys Company, firma fratelui său Claudiu Mădălin, care nu s-a obosit nici să depună ofertă de preţ ştiind că lucrurile erau deja aranjate. Fără certificat de atestare fiscală depus la dosar, Anetistar a obţinut lucrări de dezinsecţie în valoare de aproape 14.000 de lei. Suprafaţa supusă dezinsecţiei a fost de 45.000 mp, conform actelor, numai că la o măsurătoare mai amănunţătă s-a dovedit că era vorba de doar 7.600 mp, restul de 37.000 mp. fiind trecuţi doar pentru a umfla nota de plată.
Astfel de exemple sunt dese în cariera de afacerişti a celor doi fraţi, acestea fiind în prezent cercetate de către procurorii gorjeni.
Recomandă acest articol:
04.08.2008. 15:20
Comentarii
D-le redactor de cateva zile la Balanesti se fac lucrari la un drum de acces in satul Blidari, activitate la care sunt angrenati toti tractoristii contra a mari sume de bani.
Rugamintea mea ar fi daca doriti si aveti putin timp disponibil veniti sa vedeti cum coloane de tractoare transporta cate o roaba de balast contra a 100 lei/cursa.
Sa nu mai vorbim de faptul ca acest balast este luat din albia raului Amaradia fara nici un fel de autorizatie de mediu.
Sunteti singurii care aveti curajul de a biciui mafia, loviti-o si la Balanesti.
Succes.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu