Deputaţii gorjeni ai PSD au votat împotriva plăţilor compensatorii pentru disponibilizaţii din minerit şi energie
Aleşii Gorjului au avut păreri diferite la votul pentru adoptarea unui proiect de lege de respingere a ordonanţei care reglementează protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate din minerit şi energie.
Respinsă iniţial de Senat, celebra deja OG 36/20011, a fost adopată la finele lunii trecute cu sprijinul parlamentarilor PDL. Alături de portocalii, pentru adoptarea actului normativ care prevede plăţile compensatorii şi veniturile de completare a votat şi deputatul Dan Ilie Morega.
PDL şi Morega – pentru plăţi compensatorii
Soarta a peste 200 de angajaţi din mineritul şi energia gorjeană, viitori disponibilizaţi, a fost pe mâna parlamentarilor gorjeni. La finele lunii trecute deputaţii au votat pentru aprobarea unui proiect de lege privind unele modificări la OG nr.116/2006 care reglementează protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurării şi reorganizării unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale.
Parlamentarii PSD s-au exprimat împotriva ordonanţei care aducea unele modificări la actul normativ din 2006, adică tocmai cel care prevede plăţile compensatorii şi veniturile de completare pentru persoanele disponibilizate. Social – democraţii au votat în acest fel convinşi fiind că fără o reglementare a acestor plăţi disponibilizările din mineritul şi energia gorjeană nu ar mai fi fost făcute.
Deputaţii PDL, UDMR şi aşa zişii independenţi au fost de acord cu prevederile actului normativ şi au votat în unanimitate adoptarea acestuia, după ce Senatul îl respinsese la sfârşitul lunii mai.
Dan Ilie Morega, deputat independent din iunie anul trecut, face parte din parlamentarii care au votat „pentru” acordarea sumelor compensatorii din mineritul şi energia gorjeană, alături de cei portocalii, Cosmin Popescu şi Severus Militaru.
Morega spune că oricum disponibilizările urmau a fi făcute pentru că sunt prevăzute în strategia energetică pentru perioada 2007-2020. „Am votat pentru acordarea acelor bani oamenilor. Era normal ca aceştia să primească o sumă dacă tot sunt disponibilizaţi şi să fie ajutaţi şi în anii următori”, a declarat Morega.
Aşteaptă ordonanţa
Cei peste 4.500 de salariaţi de la Complexul Energetic Turceni aşteaptă acum normele de punere în aplicare a ordonanţei privind concedierile colective. Potrivit actului normativ, de la CE Turceni vor fi disponibilizaţi, în perioada imediat următoare, 200 de persoane, mare parte dintre acestea în pragul pensionării.
Guvernul motivează decizia concedierilor colective ca o necesitate a realizării procesului de restructurare a sectorului minier şi energetic. „Se impune luarea unor măsuri imediate de restructurare economico-financiară care să conducă la eliminarea pierderilor şi la eficientizarea activităţii”, se arată în expunerea de motive semnată de premierul Emil Boc.
Social-democraţii consideră însă că există multe alte metode ca mineritul şi energia să fie din nou rentabile, fără ca locurile de muncă să fie afectate, justificându-şi astfel votul pe această temă.
Disponibilizările vor fi efectuate în termen de două luni de la emiterea actului normativ care reglementează măsurile de protecţie socială de care vor beneficia cei trimişi acasă.
Plăţile compensatorii, conform contractului colectiv de muncă, vor fi de 29.000 de lei la care se adaugă un venit minim de completare de aproape 1.500 lei lunar, în funcţie de vechime.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
11.07.2011. 05:50
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu