SNLO la un pas de faliment din cauza unei datorii de 70.000 de lei
Chiar dacă încearcă să scape de datoriile la bugetul de stat prin contractarea unui împrumut la bancă, după ce a obţinut o reeşalonare a acestora din partea Ministrerului de Finanţe, Societatea Naţionala a Lignitului Oltenia (SNLO) a fost la un pas de faliment din cauza unei datorii de... 70.000 de lei.
Firma BNP Consult, cunoştinţă mai veche a celor de la SNLO după ce în urmă cu patru ani ajunsese să deţină mai mult de jumătate din acţiunile acesteia, este cea care a cerut Tribunalului Gorj declararea insolvenţei companiei miniere.
BNP Consult, firma care activează în domeniul lichidărilor societăţilor intrate în faliment, a solicitat, luna trecută, Tribunalului Gorj declararea procedurii de insolvenţă a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.
BNP, în calitate de lichidator al Uzina Mecanică de Reparaţii (UMR) Motru, s-a adresat instanţei de judecată, pe 22 iunie a.c., cerând falimentul SNLO deoarece aceasta nu-şi aplătise o datorie mai veche, de 70.000 de lei, către UMR.
Nicuşor Ghindeanu, reprezentantul BNP Consult spune că şi SNLO e o societate ca toate celelalte şi dacă nu respectă legislaţia i se poate cere falimentul şi pentru o datorie mai mică, de doar 45.000 de lei.
„Noi i-am invitat pe cei de la SNLO la conciliere, dar nu reuşeam să ne înţelegem sau nu veneau. Era vorba de nişte facturi mai vechi pentru servicii prestate de UMR Motru şi neachitate. SNLO e o societate ca toate celelaltele si suportă consecinţele ca atare”, declară practicianul în insolvenţă al BNP.
Uzina Mecanică de Reparaţii Motru se află sub administrare judiciară de mai mult timp, iar relativ recent s-a declarat procedura simplificată a falimentului, neexistând şanse ca firma să fie reorganizată.
SNLO a plătit cei 70.000 de teama falimentului
Ghindeanu afirmă că BNP Consult se afla în faza de depunere a unui raport final de închidere a procedurii judiciare şi din cauza sumei nerecuperate de la SNLO acest lucru nu era posibil, acesta fiind şi motivul pentru care s-a apelat la instanţa de judecată.
„Am mai avut cazuri, cu alte societăţi comerciale în insolvenţă, aflate în portofoliul BNP, care aveau de încasat bani de la SNLO şi vă pot spune că i-am recuperat foarte greu. Probabil durează atât de mult din cauza circuitului greoi al hârtiilor în cadrul companiei. În cazul UMR Motru a fost imposibil să ajungem la o înţelegere şi de aceea am apelat la justiţie. Cererea declarării insolvenţei SNLO era singura cale de a ne recupera banii. E prima oară când facem acest demers împotriva companiei”, afirmă Ghindeanu.
La câteva zile de la introducerea acţiunii în instanţă SNLO şi-a achitat facturile restante către UMR, iar BNP Consult a depus cerere de renunţare la proces. Compania minieră a scăpat astfel de situaţia ridicolă de a intra în procedură de insolvenţă peste două luni de zile, pentru o datorie de doar 70.000 de lei, instanţa stabilind deja primul termen de judecată pe 13 septembrie.
Credit pentru datoriile uriaşe reeşalonate de Finanţe
Deşi demersul BNP Consult pare o glumă, situaţia putea deveni complicată pentru SNLO în cazul în care aceasta nu-şi achita datoria. Situaţia era chiar penibilă dacă ne raportăm la sumă, asta în condiţiile în care SNLO se va împrumuta peste câteva zile 20 de milioane de euro la bănci, pentru aşi achita datoriile la bugetul de stat. Datoriile SNLO către buget depăşeau, la 30 iunie, suma de 300 de milioane de lei însă, Ministerul Finanţelor a reeşalonat, recent, debitele acesteia, pe o perioadă de patru ani, urmând ca societatea să plătească datoriile curente şi dobânzile la ratele de reeşalonare.
Dacă îşi va îndeplini obligaţiile stabilite în acordul încheiat cu Ministerul Finanţelor, SNLO va fi scutită de plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere la suma datorată.
BNP a fost acţionar la SNLO
În 2004, fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia a fost divizată în mai multe entităţi, iar cea mai mare parte a datoriilor către stat au fost preluate de Societatea de Închidere şi Conservare a Minelor Târgu-Jiu (ICM). Ulterior, datoriile au fost transformate în acţiuni, iar ICM a încheiat, doi ani mai târziu, un protocol cu Ministerul Economiei, prin care societatea s-a angajat să transfere acţiunile către stat, în urma achitării unei sume de 210 milioane de lei. În 2007 ICM a intrat în faliment, iar judecătorul sindic a desemnat firma BNP Consult pentru lichidarea societăţii.
BNP Consult a solicitat instanţei să anuleze protocolul dintre Ministerul Economiei şi ICM, astfel că firma de lichidare urma să obţină controlul asupra unui pachet de 65,8% din acţiunile Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.
În noiembrie 2007, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) pierdea, în urma unui proces, 66% din acţiunile deţinute la SNLO, doar pentru că juriştii ministerului nu s-au prezentat la Tribunalul Gorj. Până la urmă, creditorii fostei ICM au înlocuit firma de lichidare BNP Consult cu una din Bucureşti. Comisionul de administrare al acesteia era de 0,98%, faţă de 10% cel obţinut de BNP.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
18.07.2011. 20:05
Comentarii
pacat de SNLO .
in SNLO sunt numai hoti domnilor;toata conducerea este instalata politic.toti directorii?
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu