BANII „VÂNZÃTORILOR DE ILUZII“ DIN CAMPANIA ELECTORALÃ! - Opinii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Opinii · BANII „VÂNZÃTORILOR DE ILUZII“ DIN CAMPANIA ELECTORALÃ!

BANII „VÂNZÃTORILOR DE ILUZII“ DIN CAMPANIA ELECTORALÃ!

prof. Vasile Gogonea
redactie@scandaldegorj.ro

Stimaţi cititori, s-a vorbit şi se vorbeşte mereu despre „mita electorală”, despre sumele exorbitante pe care le folosesc partidele politice şi politicienii de toate culorile, într-o campanie electorală, dar nu se gândeşte nimeni la faptul că asemenea „practici” ale fariseilor politici ne demonstrează discrepanţa care există şi care se adânceşte mereu între bogaţi şi săraci, că asemenea metehne au la bază rolul mefistofelic al banilor, acest „ochi al diavolului” care clipeşte seducător şi ne umileşte sfidător, care este atât de necesar traiului nostru precar de la o zi la alta, dar care ne subjugă în labirintul acestui demon care maculează sentimentul iubirii şi care dezumanizează ceea ce ne place să credem că înseamnă condiţia umană!

În fond, fără a face prea multă teorie, banii reprezintă un acord, o convenţie socială prin care se convine asupra instrumentelor general acceptate, de mijlocire a schimburilor şi de strângere a datoriilor persoanelor fizice şi juridice, iar fiecare dintre aceste instrumente poate fi definit, schimbat pe bunuri sau pe alte monede naţionale, împrumutat, conservat. Natura banilor poate fi mai uşor înţeleasă, pe baza trăsăturilor esenţiale ale evoluţiei lor în calitate de instrument general al economiei de schimb, întrucât au caracterul obiectiv necesar instrumentului monetar acceptat de atâtea generaţii, iar natura banilor nu este dependentă de structura lor materială, ci, de funcţiile sociale îndeplinite. În multe privinţe, definirea, transferul sau conservarea puterii lor de cumpărare se bazează pe încrederea pe care o au în „demonul” banilor posesorii efectivi sau potenţiali ai acestui „diavol seducător”, devenit panaceu universal. În situaţii dintre cele mai diverse, instrumentele monetare au caracter nedeterminat, general şi imediat!

În evoluţia lor istorică, dar în unele privinţe „isterică”, banii au îmbrăcat mai multe forme: forma marfă-bani (troc), forma de aur sau argint (lingouri sau monede), forma banilor de hârtie (bilete de bancă, bancnote şi titluri de valoare). Biletele de bancă sunt convertibile la prezentatori şi la purtător, se bucură de încredere maximă, sunt emise pe baza unor garanţii certe şi reale ce reprezintă bunurile economice. Banii de hârtie sunt înscrisuri care, în procesul circulaţiei, înlocuiesc banii cu acoperire în bunuri reale. Ei au o serie de trăsături specifice care se referă la faptul că hârtia-monedă nu este convertibilă, circulă în virtutea unui curs oficial decretat de către stat, nu este acoperită cu metal preţios, deci, sunt bani care se emit pentru finanţarea cheltuielilor neproductive, militare sau a bugetelor economice, inclusiv pentru campaniile electorale. Alături de capital şi de ceea ce înseamnă specializarea operaţiunilor financiare care sunt făcute publice, banii constituie, poate, cel mai important aspect al vieţii economie moderne, deoarece fluxul de bani dirijează şi conduce funcţionarea unui sistem social şi furnizează, de asemenea, etalonul de masură al valorilor. Rolul banilor, importanţa lor în organizarea şi în desfăşurarea vieţii economice a unei ţări, ies mai bine în evidenţă prin analiza funcţiilor pe care aceştia le îndeplinesc. Banii sunt un instrument vital de stimulare a activităţii economice şi îndeplinesc trei funcţii esenţiale, două în spaţiu şi una în timp. În spaţiu, banii sunt un instrument al circulaţiei mărfurilor şi un etalon de măsurare a activităţii pe care o desfăşoară agenţii economici, dar şi o formă de contracte de garanţii. Banul convertit în „mită electorală” este în esenţă, „banul satanic”, banul parazitismului, este banul speculaţiilor (însă nu şi al jocului de noroc, care este de natură demoniacă). Fără îndoială, este vorba de banul impalpabil, al “bursei electorale” febrile până la isterie, iar acest flagel mondial a dezechilibrat economia şi ameninţă echilibrul ecologic, echilibrul moral şi cultural, împingând la exploatarea iraţională a conştiinţelor, la pervertirea naturii umane, la comitera abuzurilor şi a şantajelor şi la declanşarea şi desfăşurarea campaniei electorale “murdare”! V-aţi întrebat, de multe ori, de ce unii oameni atrag banii precum magneţii, iar alţii trebuie să se agaţe de orice bănuţ muncit cu sudoare? Pentru cei mai mulţi dintre noi, munca şi banii merg mână în mână, deoarece unii trăiesc pentru a munci, iar alţii, pur şi simplu, muncesc pentru a avea din ce trăi! Am putea conchide că banii reprezintă o energie pasională având ca suport şi vehicol bunurile, bancnotele, titlurile de valoare, iar această energie nu este deloc abstractă, ci foarte reală, pentru că ea acţionează asupra psihicului uman într-o manieră asemanătoare stimulentelor, excitantelor sau drogurilor, desigur, în funcţie de caz şi de natura banilor pe care italienii îi numesc “sporco denaro”!

Să precizăm faptul că problema transparenţei finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost pusă pentru prima dată în România de către Asociaţia “Pro Democraţia”, în cadrul proiectului “Transprenţă, încredere, democraţie”, prin care au fost şi sunt monitorizate cheltuielile partidelor, legate de alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale. Şi la ultimele alegeri locale din iunie 2008, rezultatele monitorizării au arătat că există diferenţe foarte mari între ceea ce partidele au cheltuit în campaniile electorale şi ceea ce au declarat ca venituri din donaţii, iar datele prezentate opiniei publice au avut un impact deosebit asupra populaţiei, prin aducerea în dezbaterea publică a importanţei asigurării transparenţei în finanţarea partidelor politice. Asociaţia “Pro Democraţia”, împreună cu alte organizaţii ale societăţii civile au realizat o campanie de “lobby”, pentru a dezvolta cadrul legal necesar în domeniul finanţării partidelor politice, care a avut ca rezultat apariţia Legii 43/2003 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Cele mai recente informaţii date publicităţii demonstrează că în comparaţie cu 2004, PD-L a luat locul PSD la capitolul cheltuieli electorale, deoarece reprezentanţii săi de la Capitală, Blaga şi Murgeanu, pur şi simplu, au aruncat “cu lopata” banii pe fereastră, vânzându-le bucureştenilor iluzii, în situaţia în care candidatul Vasile Blaga a cheltuit 6,3 lei pentru un vot obţinut în turul al doilea al alegerilor pentru Bucureşti, în timp ce principalul său contracandidat, Sorin Oprescu, cel care a şi câştigat alegerile, a alocat 0,8 lei pentru un vot favorabil. Nici primarul din Cluj-Napoca nu a fost mai prejos, deoarece Emil Boc a cheltuit de trei ori mai mult pentru a fi reales, decât Sorin Oprescu, noul primar al Capitalei. Sunt doar câteva dintre concluziile unui raport dat publicităţii recent de către Asociaţia “Pro Democraţia”, referitor la banii din campania pentru locale. Este vorba doar despre banii albi, aşa cum apar ei în contabilitatea candidaţilor, şeful APD, Cristian Pârvulescu, subliniind că „bunul simţ” ne spune că banii din „publicitatea gri-obscură” sunt mult mai mulţi şi, firesc, imposibil de cuantificat. Metodologia folosită pentru a măsura eficienţa unei investiţii electorale a constat în raportarea sumelor cheltuite de fiecare candidat la numărul de voturi obţinute. Raportul Pro Democraţia, „Reguli şi nereguli în alegerile locale din 2008”, s-a concentrat asupra rezultatelor din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov, Constanţa, Craiova, Focşani şi Iaşi.

În încheiere, cu promisiunea că vom reveni de mai multe ori cu materiale pe această temă, dorim să întrebăm, în mod firesc, ce substrat poate avea convocarea de către preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni, a liderilor partidelor parlamentare, pe tema îngrijorărilor sociale privitoare la creşterea preţurilor, când şeful statului a gestionat campania electorală a unui partid care a excelat prin “aruncarea” unor sume sfidătoare, faţă de sărăcia în care trăiesc cea mai mare parte a românilor, pentru a “vinde iluzii” şi a obţine voturile electoratului?

(VA URMA)Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  07.07.2008. 21:14

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: