DESPRE HARTA LĂUNTRICĂ A UNIVERSULUI FEMININ... - Opinii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Opinii · DESPRE HARTA LĂUNTRICĂ A UNIVERSULUI FEMININ...

DESPRE HARTA LĂUNTRICĂ A UNIVERSULUI FEMININ...

prof. Vasile Gogonea


A fost şi va fi întotdeauna „Ziua Femeii”, ca o sărbătoare cu parfum de flori culese din lacrima cerului, dar dincolo de un eveniment care este legat de o zi anume, aş dori să evoc, stimaţi cititori, o trimitere la ceea ce poate fi o psihologie cu valoare de simbol, care ne apropie de reperele fundamentale pe care le putem numi punctele cardinale ale existenţei noastre, poate chiar azimuturile spirituale pe harta lăuntrică a universului feminin, ecuaţii sau veritabile repere care au ca scop un ideal mai înalt decât emanciparea femeii, ca o emancipare politică şi civilă, economică şi culturală!

Astăzi, poate ar trebui să ne gândim să facem mai mult pentru a scăpa de prejudecăţi şi de rigorile didactice ale dialecticii progresului, pentru a vedea ceea ce rămâne din teoria despre ipoteza cea mai falsificatoare cunoscută de interpretările istorice, în privinţa frivolităţii sau a superficialităţii farmecului feminin, tocmai pentru a contura imaginea semnificativă care reglează prezenţa femeii în societate!

În particular sau în conştiinţa publică, la nivelul ei cel mai sensibil şi al unor configuraţii aparte, simbolul frumuseţii eterne trebuie să caute, totuşi, o acomodare cu perspectiva unor noi roluri pe care femeia şi le-ar putea însuşi în spaţiul extrafamilial. Se consideră într-o manieră pretins ironică faptul că femeile ar fi apte pentru unele profesii intelectuale şi trebuie să primească instrucţia necesară, pentru a legitima pedanteria unor pretinşi lideri de opinie de a impune în plan formal că emanciparea femeilor este o problemă importantă, dar nu a prezentului, ci a viitorului, într-o certitudine relativizată ce invocă şi alte argumente din sfera persuasiunii insidioase. Evenimente cotidiene sau situaţii de-a dreptul excepţionale din sfera imaginii legitime transformă de prea multe ori subiectul „femeie” într-un factor perturbator şi incitant sau doar ca un pretext pentru a desfăşura poziţii conservatoare sau progresiste, moderate sau radicale, dar de cele mai multe ori femeile ripostează la „excomunicările” la care sunt supuse în mod tradiţional, pentru aceia care le fac să se simtă inconfortabil şi în tiparele unor pretinse referinţe culturale care le limitează numărul de opţiuni.

Pe zi ce trece, constatăm cu uimire şi cu o firească satisfacţie că femeile, elitele feminine, devin un interlocutor social tot mai exigent, cu o voce publică distinctă. Ar fi trivial, chiar eronat, să ne imaginăm feminismul de la noi, numai ca pe un simplu produs de import, o altă formă fără fond în show-urile divertismentului televizat, atâta vreme cât nici o teorie contrară a unui fond hibrid care seduce şi corupe, orice respingere a fondului fără forme, nu ne-ar ajuta prea mult să divagăm sau să teoretizăm la nesfârşit. De multe ori, incertitudinea stă sub semnul imprevizibilului sau sub povara acestei aşteptări care inevitabil poate deveni şi suportul unei nevoi de autodefinire eşuată. Aproape că nu există discurs public sau emisiune puternic mediatizată care să nu mărturisească decepţia şi să nu fie saturate de alegaţii identitare. Feminismul românesc de sorginte tradiţională, dar puternic influenţat de spiritul european, e concomitent contaminat de imatura nevroză a schimbării, dincolo de exaltarea naţională şi de emfaticele replieri conservatoare, pentru că el străbate cu greu filtrul hermeneutic al unei societăţi cu o modernizare echivocă şi cu prea multe aspecte deprimante. Dar, o dată pătruns şi asimilat de către tineri, constatăm că el pune în primejdie gruparea tradiţională a imaginilor asociate feminităţii, fără să ne întrebăm dacă acest feminism păstrează amprentele referinţelor mediilor de origine! Mult mai important se dovedeşte faptul că el reuşeşte, măcar la anumite nivele, să instituie o criză a reprezentărilor sociale tradiţionale ale feminităţii, deoarece solicită femeia să înveţe rolul de “cetăţean european”, o acomodează cu atmosfera din arena competiţiei sociale şi propune o rediscutare a contractului civic şi politic, tocmai în momentul în care un curent de opinie sau chiar un stat monopolizat de bărbaţi afişează forţa sa juvenilă şi discriminatorie.

Dar, ca să fim sinceri cu noi înşine, cred că democraţia masculină a vremurilor noastre de tranziţie şi a unei epoci frământate, fondată mai mult pe o reprezentare idealizată a interesului general şi pe expansiunea libertăţilor individuale, contextualizează eforturile de a promova imagini modernizate ale femeii, cosmetizându-le cu ideologia care vrea să recentreze imaginea femeii dincolo de dispozitivul reprezentărilor puterii, unde feminismul va încerca renegocierea compromisului social şi o superfluă marotă a interesului general. În multe privinţe, discursul feminist, ca un spaţiu privilegiat şi un loc de autoproclamare a unei noi identităţi, poate fi socotit şi un document preferat pentru un studiu de istorie a imaginarului şi o semnificativă reprezentare socială, chiar dacă vom constata că producţia discursivă feministă nu este originală în integralitatea ei, iar o analiză extensivă nu ar face decât să expună serii redundante de imagini pe care mulţi le-ar considera cu accente vulgare.

Un popor care are femei de valoarea celei românce, pe harta lui geografică şi spirituală atât de colorată şi cuprinzătoare, Femeia modestă şi devotată ar trebui să se arate mai conştientă de valoarea ce o posedă, pentru că ea este îngerul păzitor al vetrei strămoşeşti şi cea mai sfântă întruchipare a fiinţei omeneşti! Aşa-zisele feministe, nefăcând progrese vizibile în confruntarea politică reală, cuceresc pentru femeie un loc foarte râvnit, dar puţin invidiat în planul unui imaginar discriminatoriu! Femeia simplă, dar adevărată şi cu sufletul neîntinat se dovedeşte cucernică, cinstită, harnică, dar mai puţin umilă, deoarece Femeia este nu numai mama tuturor, dar şi depozitara tradiţiei, implicit a înţelepciunii, mai ales că datoria ei este să dea o nouă “directivă etică” societăţii româneşti în tranziţie şi să ne convingă mai mult ca oricând, prin farmec şi seducţie, de misiunea ei morală.

Moda nouă face parte din recuzita femeii zilelor noastre, ca o relansare a unor cadre simbolice ale lumii vechi, în condiţiile de perfecţiune ale unui nou început sau ale unei noi geneze, ca o hartă lăuntrică ce păstrează specificul aceluiaşi personaj care defineşte societatea şi se transformă pe ea însăşi pentru că se modernizează, pentru că se regenerează, întorcându-se la virtuţile sale originare, sublimându-şi astfel identitatea sa ideală. Se spune că de multe ori, femeia, ca şi neamul, intră sau ar trebui să intre într-un proces de purificare, de emancipare, dar jocurile de imagini şi cu parfum electoral, aşa cum se doresc multe dintre calculele anului 2008, nu pot supralicita simbolul feminin şi nu se pot juca mereu cu „femeia păpuşă”, ori cu femeia obiect de plăcere şi de lux, mai ales că avem datoria sacră de a da sens acestei vieţi a universului familial şi vrem să-i dăm femeii preocupări mai multe, să o chemăm să poarte toate răspunderile, să renunţăm la femeia fotomodelistă, la femeia obiect de lux, la femeia eternul copil, poate ca un fel de manechin fascinat de ispita traiului uşor şi a banilor, trăitoare într-o societate în care patima, ura, răutatea, minciuna îşi găsesc remediul în discursul moralizator al afirmării prin muncă, educaţie şi credinţă, doar pentru că instituţiile care devin esenţiale în această activitate de resurecţie a femeii şi a neamului sunt Biserica, Şcoala şi Familia, cei trei mari factori ai vieţii sociale!

În concluzie, atunci când vorbim despre harta lăuntrică a universului feminin, aceasta se configurează ca o privire luminoasă, dar severă asupra actualităţii, prin implicarea modernităţii şi a deschiderii către acele elaborări idealizate ale eternului şi neverosimilului simbol al feminităţii!Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  07.03.2008. 21:50

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: