Cadavrul bărbatului mort în accidentul în care a fost implicat Ionel Manţog, deshumat
Cadavrul bărbatului mort în accidentul în care a fost implicat fostul lider al PDL Gorj Ionel Manţoc, în toamna anului trecut, a fost deshumat joi din cimitirul din localitatea gorjeană Lupoaia, din apropiere de Motru, la solicitarea procurorului care anchetează cauzele producerii evenimentului.
Procurorii au luat decizia dezhumării după ce au primit de la o jurnalistă din Gorj fotografii în care apărea o persoană rănită grav la cap.
Procurorul de caz Gheorghe Covei, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, a declarat joi, după deshumarea cadavrului bărbatului mort în urma accidentului rutier în care a fost implicat Ionel Manţog, că nu a fost descoperită o fractură craniană, aşa cum se specula înainte de efectuarea deshumării, el menţionând că a solicitat acest lucru tocmai pentru a pune capăt oricăror speculaţii.
Procurorul a precizat că aşteaptă rezultatele finale ale analizelor medico-legale care se vor efectua pe probele ridicate de la cadavru, menţionând că nu exclude posibilitatea unor „informaţii noi” necesare în anchetă.
Procurorul Covei a preluat ancheta la scurt timp după ce dosarul a fost deschis de către procurorii gorjeni, cercertăriile fiind coordonate de acesta în calitate de reprezentant ierarhic superior.
La operaţiunile de deshumare au fost prezente şi rudele bărbatului decedat, precum şi alte persoane, accesul în zonă fiind limitat pentru presă şi localnicii interesaţi să vadă ce se întâmplă.
Manipulare şi persuasiune?
Procurorii au luat decizia dezhumării după ce au primit de la o jurnalistă din Gorj fotografii în care apărea o persoană rănită grav la cap. Din fotografii nu reieşea identitatea persoanei, dar jurnalista a susţinut că persoana din imagine este Constantin Frăţilă. Deshumarea a avut loc în ciuda declaraţiilor fiului lui Constantin Frăţilă, care a asistat la autopsie şi le-a spus procurorilor că în fotografie nu este tatăl său.
Informaţia a apărut la puţin timp după ce operaţiunea de deshumare se încheiase.
În aceeaşi zi, 8 iulie, un cotidian local a prezentat, în exclusivitate, „imagini şocante” cu victima lui Manţog.
Kenneth Burke, critic şi teoretician literar american defineşte persuasiunea ca o folosire artistică „a resurselor ambiguităţii”. O stategie persuasivă perfectă trebuie să aibă cinci componente: scena, actul, agentul, agenţia şi scopul. Scena este pentru mulţi teoreticieni elementul cheie în persuasiune. Ea conţine locaţia fizică, spaţiul social, contextul, timpul, rolul său persuasiv manifestându-se când există o corelare bună cu acţiunea, o adecvare a cadrului la acţiune. Mai exact, autorul persuasiunii a folosit perfect momentul deshumării cu plasarea fotografiei, înfăţişând o persoană cu capul crăpat, în ziar cu scopul clar de a crea opiniei publice şi procurorului ideea că lucrurile sunt aşa cum au fost prezentate.
La sfârşitul lunii noiembrie 2009, fostul lider al PDL Gorj Ionel Manţog a produs un accident rutier după ce a ajuns cu maşina pe contrasens, în urma unei depăşiri neregulamentare, iar autoturismul său a lovit în plin o ambulanţă aflată în misiune, în care se aflau patru persoane, între care un bărbat care suferise un infarct.
Accidentul provocat de Ionel Manţog a avut loc pe DN 66, în localitatea gorjeană Pieptani.
În urma accidentului, pacientul transportat a murit, medicii legişti stabilind însă că bărbatul a decedat în urma infarctului, şi nu a leziunilor suferite din impact.
În urma accidentului au fost răniţi şoferul ambulanţei, asistentul medical şi soţia pacientului decedat. De asemenea, în accident a fost rănit şi Ionel Manţog.
Ionel Manţog este cercetat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă
Potrivit concluziilor expertizei tehnice a maşinii conduse de Manţog, accidentul s-a petrecut din „culpa exclusivă” a acestuia, care a depăşit limita legală de viteză, având în localitate 80 de kilometri la oră.
„În cauză a fost făcută o expertiză tehnică în care noi am cerut să ni se comunice dinamica accidentului, dacă se putea evita accidentul şi în ce fel. Expertiza a stabilit că şoferul autoturismului BMW, domnul Manţog, circula în localitate în momentul depăşirii primei maşini cu 80 de kilometri la oră, adică o viteză peste limita legală. Accidentul s-a produs din culpa exclusivă a şoferului BMW”, declara în iunie procurorul Gheorghe Covei.
El susţinea că, potrivit concluziilor tehnice, dacă Ionel Manţog ar fi circulat cu viteză legală accidentul putea fi evitat. De asemenea, procurorul Covei spunea că cele trei părţi vătămate din dosar, respectiv soţia persoanei decedate, şoferul ambulanţei şi asistentul medical, au cerut procurorilor să renunţe la caz, întrucât nu au nicio pretenţie de la Manţog.
Adrian Iovan
Recomandă acest articol:
09.07.2010. 07:10
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu