Record absolut la CE Rovinari
Daniel Dumitriu
daniel.dumitriu @ scandaldegorj.ro
Complexul Energetic Rovinari a înregistrat anul trecut un profit de 106 milioane de lei, creşterea faţă de anul 2006, când s-a înregistrat un profit de doar 40 de milioane de lei, fiind una impresionantă. Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Rovinari a declarat că profitul ar fi putut fi mai mare dacă nu s-ar fi realizat provizioaba iar nu esti la servici
ne în valoare de 30 de milioane de lei.
Cel mai mare profit din istoria CE Rovinari a fost obţinut în condiţii nu tocmai favorabile, dat fiind faptul că producţia de energie realizată şi vândută a fost cu 30% mai mică faţă de anul 2006, însă cheltuielile s-au redus. Ciurel a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, secretul reuşitei de anul trecut: „În anul 2006 a fost o supracontractare a producţiei. Au fost încheiate contracte pentru o producţie mult mai mare faţă de cât puteam noi să producem, iar ca să putem onora contractele a trebuit să cumpărăm energie la un preţ mai mare şi să o vindem mai ieftin. De aici au rezultat pierderi foarte mari. În anul 2007, toată energia a fost vândută prin bursă la preţuri foarte bune şi nu s-a mai supracontractat producţia. În plus, cheltuielile s-au redus cu 6%, ceea ce este foarte important”.
Dacă anul 2007 a fost cel mai prolific din existenţa complexului, Ciurel a anunţat că 2008 este unul dificil prin prisma investiţiilor ce urmează a fi făcute: „ O să începem investiţiile de mediu. Este vorba de lucrări de desulfurare pe care complexul trebuie să le efectueze pentru a putea funcţiona. Suntem singura termocentrală din ţară care are un contract semnat pentru efectuarea acestor lucrări. O altă lucrare care va trebui să o facem în acest an se referă la evacuarea cenuşii în sistem fluid dens. Suntem obligaţi să evacuăm cenuşa într-un sistem modern. Pentru acest proiect am alocat 64 de milioane de lei, dar la licitaţie s-a venit cu deviz de 169 de milioane de lei şi, în aceste condiţii, am anulat licitaţia pentru refacerea devizelor. Este anul cel mai greu din istoria termocentralei”, a conchis directorul general.
Pe lângă investiţiile care trebuie făcute în acest an, conducerea CE Rovinari trebuie să facă faţă şi presiunilor sindicale, datorită faptului că sindicatele solicită o mărire a salariilor cu 20%, în condiţiile în care o majorare similară a fost făcută şi anul trecut:
” Eu nu pot să acord o asemenea creştere în condiţiile în care anul trecut salariu a crescut cu 20%, iar productivitatea muncii este în scădere”, a declarat Ciurel.
Într-un viitor apropiat Complexul Energetic Rovinari ar putea face parte dintr-un holding energetic ce va cuprinde Complexurile Energetice de la Rovinari şi Turceni, Hidrolelectrica, filialele Electrica neprivatizate şi unităţile de mentenanţă. Laurenţiu Ciurel a precizat că acest proiect este deocamdată în stadiu de discuţii.
Recomandă acest articol:
20.02.2008. 23:37
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu