236-Daviţoiu şi Tudorescu au prejudiciat CE Rovinari cu 100 de miliarde
Povestea unei afaceri, cu achiziţionarea unor terenuri pentru cei aflaţi în situaţii de expropriere, prin care Complexul Energetic (CE) Rovinari ar fi fost prejudiciat cu peste 100 de miliarde de lei a apărut pe la începutul lui 2007, în schemă apărând la un moment dat şi procurorii DNA care cercetau această tranzacţie. Numele cele mai vehiculate în aşa zisele speculaţii cu terenuri erau cele ale directorului general Gheorghe Leşu Daviţoiu şi directorului de investiţii Vasile Tudorescu, la acea vreme, director al Direcţiei Miniere din cadrul CE Rovinari, respectiv şeful compartimentului „exproprieri”. Afacerea a dispărut urgent din atenţia opiniei publice şi la aproape doi ani de atunci nimeni nu mai vorbeşte despre uriaşul prejudiciu mai ales că protagoniştii acesteia ocupă acum funcţii de conducere importante la CE Rovinari.
Daviţoiu şi Tudorescu au girat afacerea păguboasă cu terenurile de la Drăgoieni
Prin 2004, serviciul de investiţii din cadrul CE Rovinari a format o comisie din şapte membri, pentru a demara procedurile de cumpărare a unor terenuri pentru pentru familiile care urmau a fi expropriate din calea lucrărilor miniere. 11 persoane care deţineau terenuri în zona Panduraşu din Tg-Jiu s-au înscris în criteriile solicitate de CE Rovinari, adică să existe pe acestea utilităţile necesare construirii unei vetre de sat: electricitate, telefon, cablu TV, drum asfaltat, instalaţii sanitare, canalizare, gaze, natura terenului pentru fundaţii, teren compatibil cu planul urbanistic. Comisia a hotărât să cumpere de la aceştia, peste 6 hectare de teren, cheltuind 7 euro pe metru pătrat. Conducerea CE Rovinari nu a fost de acord cu tranzacţia şi a renunţat la parafarea acesteia, iar după un an de zile societatea a cumpărat 24 de hectare de teren, în zona Drăgoieni, lipsită de orice facilitate. Fostul şef al Direcţiei Miniere din CE Rovinari, Gheorghe Daviţoiu şi şeful de la compartimentul „exproprieri”, Vasile Tudorescu s-au ocupat de cumpărarea terenurilor din cartierul Drăgoieni la un preţ mai mult decât triplu. Ei au dat peste 56 miliarde de lei vechi pe o suprafaţă de teren străbătută doar de liniile de înaltă tensiune, urmând ca CE Rovinari să mai investească aproximativ 60 miliarde de lei pentru racordarea la utilităţi. Specialişti din cadrul unităţii au atras atenţia că afacerea e păguboasă pentru CEîn condiţiile în care existau alte terenuri mai ieftine şi dotate cu utilităţile necesare. Atât Gheorghe Daviţoiu, cât şi Vasile Tudorescu s-au opus, ba chiar au facilitat falsificarea unor documente.
Cuplul Daviţoiu – Tudorescu s-a întors la locul „crimei”
Daviţoiu şi Tudorescu au avut un interes în zona Drăgoieni pentru că dacă în aparenţă preţul era unul mai mic decât cel din Panduraşu, 5 euro pe metru pătrat, preţul a fost umflat de cel puţin zece ori, la acea vreme preţul real al terenului nu depăşea 0,50 euro pe metru pătrat. Afacerea, mai mult decât dubioasă, a avut şi victime colaterale – cei care s-au opus cumpărării terenurilor din Drăgoieni şi-au pierdut funcţiile. La un moment dat s-a vorbit chiar de falsificarea unui studiu geotehnic efectuat în zona Panduraşu. Studiul a fost comandat şi falsificat, cei de la firma executantă a acestuia au recunoscut că li s-a impus să mintă. Mai mult, o parte din documentele cu tranzacţia de la Drăgoieni au dispărut, cel puţin asta e concluzia declaraţiilor din presa vremii date de către un fost şef de compartiment din cadrul CE care s-a opus cumpărării acelor terenuri.
La vremea respectivă se discuta despre declanşarea unor cercetări de către procurorii DNA, însă de atunci nimeni nu a mai adus în discuţie acest subiect. De altfel, conform unor surse, tot din acea perioadă Daviţoiu este cap de afiş într-un dosar penal în care unele persoane strămutate au reclamat faptul că nu pot deveni proprietarii noilor imobile deoarece acestea au fost construite fără niciun fel de autorizaţii.
E greu de crezut că acum, când cei doi deţin cele mai importante funcţii în cadrul CE Rovinari, director general, respectiv director de investiţii, Daviţoiu şi Tudorescu nu pot să ascundă dovezile care i-ar putea incrimina în situaţia în care organele abilitate ar redeveni interesate de acest caz. Aceleaşi surse susţin că acesta ar fi fost unul din motivele din care Daviţoiu l-a înscăunat, l-a câteva zile de la numirea sa în funcţie, director de investiţii pe Tudorescu.
Neli Matei
neli.matei@scandaldegorj.ro
Recomandă acest articol:
07.04.2009. 06:23
Comentarii
problema este ca in tot gorjul se intimpla fara de legi dar cred ca la bani marunti sunt luati exact cei care sunt corecti.ca la noi la nimeni.
dar doina gorjului din parcul central nu cumva este a fratelui lui ghe davitoiu?nicu davitoiu mare consilier pe linga excrocul de circiumaru
ciurdel este hotul gorjului in domeniul energetic, domnisoara Neli
Da???????????/ Poate este corect ce spuneti.... oricum "sursa" voastra este FOARTE "CREDIBILA".....
Tinand cont de datele corecte pe care le prezentati, va rugam sa faceti o completare de nume + functii (daca sunteti corecti.
Directorul de investitii si seful direct al lui Tudorescu era.... nimeni altul decat CIURDEL..... Directorul (manager) al CERovinari era super SMENARUL PISC...
Se pare ca in disperarea , de care este cuprins acest idiot, ciurdel, nu mai gandeste deloc limpede si se da de gol mai mult decat spera el ca pricep unii.....
Da DNA, chiar te rugam, reia si dosarele vechi.... in care roiesc aceiasi HOTI ORDINARI...
Credeti-ne, nu suntem deloc prosti... nu credem ca un ministru, fie el si Videanu, ar fi abordat acest subiect, ciurdel, daca nu era foarte clar ca acest dobitoc a FURAT.
Cel mai mare jaf ce se petrece la cer este realizat prin firma lui Davitoiu, DALEMI, adica DAvitoiuLEsuMImi, care fiind subcontractant la UMR, incaseaza prin acestia o serie de lucrari ce se confirma si nu se executa. Speram sa se sesizeze DNA, dar si presa poate sa faca propriile investigatii.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu