Anul trecut, CE Rovinari a cheltuit peste două milioane de euro pentru „odihna şi tratamentul” angajaţilor
În timp ce tăvălugul disponibilizărilor face, de ceva vreme, victime în domeniul mineritului şi energiei din Gorj şi coşmarul celor care vor rămâne fără o sursă de venit nu s-a terminat încă, milioane de euro au umplut, anul trecut, conturile unor firme de turism. Peste două milioane de euro au fost făcute cadou, prin contracte negociate direct, la trei firme alese pe sprânceană de către fosta conducere a complexului. Suma cheltuită, chipurile, pentru relaxarea şi odihna salariaţilor reprezintă aproape jumătate din profitul de anul trecut al CE Rovinari. Între timp, 75 de angajaţi au fost disponibilizaţi de la această unitate în 2009, urmând ca anul acesta alţi 250 să rămână şomeri.
Daviţoiu în rol de Moş Crăciun
Luna cadourilor a fost, în 2009, extrem de avantajoasă pentru trei firme de turism: Guardo Tours SRL, Carpatia Tour şi Turism Sind Min, în chip de Moş Craciun fiind nimeni altul decât Gheorghe Daviţoiu, pe atunci director general al Complexului Energetic Rovinari. Împărţeala darurilor a început pe data de 22 decembrie cu Turism Sind Min, firmă aparţinând sindicatelor miniere având, întâmplător sau nu, aceleaşi sediu, în Bucureşti, cu Federaţia Naţională Mine Energie condusă de către Marin Condescu. Turism Sind Min a primit din partea CE Rovinari, prin negociere directă, un contract de prestări servicii turistice în valoare de 950.000 de lei, adică 9,5 miliarde de lei vechi. Aceeaşi firmă mai primise, cu opt luni înainte, tot prin încredinţare directă, 1.134.980 de lei, adică 11,3 miliarde de lei vechi tot pentru servicii de turism.
Pe data de 23 decembrie conducerea complexului a devenit şi mai darnică, de data asta pentru Guardo Tours SRL şi Carpatia Tours.
Guardo Tours, agenţie de turism cu sediul în clădirea SNLO, ceea ce pare că i-a purtat noroc, a primit de la CE Rovinari două contracte însumând 38 de miliarde de lei vechi. Cu opt luni în urmă, când Turism Sind primise 11,3 miliarde, Guardo Tours nu fusese nici ea uitată căpătând alte două contracte în valoare de 28 de miliarde de lei vechi. Deci, în doar câteva luni de zile Cecilia Gurgui, poatroana firmei de turism, a câştigat numai de la CE Rovinari 66 de miliarde de lei vechi.
Carpatia Tours, cea de-a treia firmă care a beneficiat de milostenia complexului în decembrie, a primit în aceeaşi zi ca şi Guardo Tours, tot prin negociere directă, un contract de 1,5 miliarde de lei vechi.
De menţionat este faptul că fostul director al CE Rovinari, Gheorghe Daviţoiu, nu s-a gândit nicio clipă să facă economie şi nici să respecte legea achiziţiilor publice care spune clar că un contract public se atribuie firmei cu preţul cel mai scăzut în urma unei negocieri cu mai multe surse. Daviţoiu a preferat negocierea cu un singur ofertant iar de fiecare dată oferta firmei cu care s-a negociat a coincis la centimă cu valoarea estimată a contractului.
La un calcul simplu, după toate disponibilizările care vor urma, angajaţii rămaşi la CE Rovinari ar trebui să beneficieze de servicii de odihnă şi tratament în valoare de câte 2.000 de euro, fiecare.
„Credeam că punem şi noi o reclamă în ziar”
Patroana Guardo Tour SRL, Cecilia Gurgui a refuzat să-şi exprime un punct de vedere telefonic faţă de contractele încheiate cu CE Rovinari, preferând o discuţie faţă în faţă cu cineva din redacţie. Avea ea motivele ei, motive pe care le-a şi exprimat între patru ochi: „Eu credeam că punem şi noi în ziar o reclamă, un anunţ.” Cum dorinţa sa subită de advertising n-a fost luată în calcul a vorbit, de voie de nevoie, şi despre contractele cu CE Rovinari: „Nu sunt probleme la acele contracte. A fost o negociere directă, dar au mai participat două firme (?!). Noi nu am negociat decât comisionul agenţiei, restul sunt bani alocaţi pentru bilete şi tratament”. Gurgui nu s-a putut abţine să nu amintească şi despre armonia care domneşte în domeniul turismului declarând că: „Ne înţelegem foarte bine! Spre exemplu, Guardo Tour nu merge la licitaţie decât la CE Rovinari, niciodată la CE Turceni sau SNLO, acolo se duc alţi colegi de-ai noştri”.
Odată lămurită problema împărţirii ciolanului în turism, Cecilia Gurgui a ţinut să mai facă o încercare cu privire la publicitatea fără de care, se pare, Guardo Tour n-ar mai putea trăi dacă n-ar apărea în săptămânalul nostru: „Vă dau cartea mea de vizită, poate ne faceţi şi nouă o reclamă în ziar”.
Şi cum reclama negativă e tot reclamă, gratis chiar, i-am satisfăcut dorinţa femeii.
Actualul director al CE Rovinari, Tiberiu Trotea, a rămas fără replică în momentul în care a auzit cât a cheltuit complexul anul trecut pentru serviciile de turism: „ Mă cam sperii când aud astfel de cifre. Mă documentez şi vă ofer în timp util date oficiale legate de aceste contracte.”
Cum Trotea nu se afla la sediul complexului în momentul contactării şi nu se putea documenta imediat vom reveni cu punctul său de vedere în momentul în care şi-l va exprima.
UPDATE
Trotea confirmă că CE Rovinari a plătit un milion de euro pentru serviciile de turism de anul trecut
Conducerea Complexului Energetic Rovinari a confirmat faptul că numai anul trecut, pentru servicii turistice, unitatea a plătit peste un milion de euro. Tiberiu Trotea, directorul general al CE Rovinari, spune că celor două firme, Guardo Tours SRL şi Turism Sind Min SRL, care au furnizat bilete de odihnă şi tratament pentru anul 2009, le-au fost achitate servicii în valoare de aproape 43 de miliarde de lei vechi. „Nu ştiu dacă suma e mare. Trebuie să vedem ce sume s-au cheltuit pentru bilete de odihnă şi tratament în 2008 şi în trecut pentru că în 2009, fiind an de criză...”, a declarat Trotea. După părerea fostei conduceri a CE Rovinari criza financiară nu trebuie să afecteze şi firmele de casă care prestează serviciile de turism pentru complex. Astfel, pentru anul în curs s-au contractat deja servicii de turism, încă din decembrie anul trecut, de aproape 49 de miliarde de lei vechi, cu 6 miliarde mai mult decât în 2009.
Trotea dă asigurări că odată cu înfiinţarea companiei Electra lucrurile se vor schimba şi anul acesta suma alocată pentru bilete de odihnă şi tratament va fi mult mai mică.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
10.03.2010. 16:34
Comentarii
felicitari ca nu i ati luat spaga mascata toapei de gurgui ,oricum reclama tot i ati facut.este adevarat negativa,,,
OPRITI JAFUL SINDICAL.CONDESCU SI GASCA LUI SPAIMA MINERITULUI.S.O.S SALVATI MINERITUL GORJAN DIN MAINILE CAPUSEI SINDICALE.APEL LA SOLIDARITATE.PARASITI SINDICATELE TRADATOARE SI FACETIVA SINDICATE PROPRI
NOI JUCAM PE PIATA CU CONTRIBUTIA FRAIERILOR DE MINERI DAM BANI CUI VREM NOI CE INTERESEAZA PE ALTI CEI DE LA DREPTATEA NU AU SI EI FONDURI DE MILIOANE DE EURO NUI BAGA NIMENI IN SEAMA
Oare aceste afaceri se fac cu parandarat ? In buzunarele cui se revarsa cascavalul ?
MAI EXACT GOLEA VREO 27 DE MILIARDE SI MITRESCU VREO 13 MILIARDE DIN BANII COMPLEXULUI PE SERVICII TURISTICE.
DACA TOT ZICE CA E CRIZA CUM DE DL.DR.INGINER TROTEA CHELTUIE DI BUGETUL PE 2010 64 DE MILIARDE LEI PE SPOMSORIZARI???CIT PROFIT ARE IN BVC 2010 DE ARUNCA 1,5 MILIOANE DE EURO SPRE CONDESCU LA FOTBAL????CUM ZICEA baseSCU ASTA AR FI TAINUL????CA DOAR CONDESCU L-A PUS DIRECTOR GENERAL.CAM REPEDE RASPLATA CA DEJA CICA AR FI DAT VREO 10 MILIARDE....CRIZA MONSER...CRIZA....DAR SA O STIM SI NOI.
DRAGA NELI MATEI SA CERETI NISTE CONFIRMARI OFICIALE SI PUNCTE DE VEDERE PE CONDUCEREA IN VREME DE CRIZA......
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu