27 de morţi în cel mai cumplit accident rutier din Gorj - Ancheta - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Ancheta · 27 de morţi în cel mai cumplit accident rutier din Gorj

27 de morţi în cel mai cumplit accident rutier din Gorj

IMGP7380-anPaşii trecătorilor, mânaţi de treburile zilnice în zonă, trec mereu grăbiţi, ba pe sub Pasarelă, ba pe deasupra, fiecare pe unde îi mână nevoia. Nici nu ar avea de ce să zăbovească, în partea asta a oraşului trotuarele sunt murdare, miroase a produse funerare şi parcă moartea îţi suflă în ceafă uitându-te în vitrinele puzderiei de magazine de profil ce se învecinează cu spitalul plin de pacienţi care luptă, majoritatea, pentru fiecare zi din viaţa lor. Preocupat de griji şi pus pe fugă de zecile de tronuri pe care le vede la tot pasul, trecătorul abia dacă observă câteva cruci ruginite, aproape sprijinite de gardul dărăpănat al spitalului.

Pradă intemperiilor vremii şi neglijenţei măturătoarelor, crucile stau mărturie celui mai groaznic accident rutier produs vreodată în Gorj. În urmă cu exact 20 de ani aici şi-au pierdut viaţa 27 de persoane, după ce şoferul unei dube a pierdut controlul volanului şi a plonjat de pe Pasarelă. Mai mult de jumătate dintre victime au decedat prin asfixie.

Ziua fatidică

Ziua de 7 noiembrie 1988, zi de luni, nu părea cu nimic neobişnuită pentru muncitorii ce se urcau în duba care-i adusese de atâtea ori la muncă în Târgu-Jiu de la Hurezani şi localităţile care se află pe aceeaşi rută până în municipiu. Pentru că era început de săptămână maşina era mai aglomerată ca de obicei, alături de muncitorii îngrămădindu-se şi elevi care veneau la liceu la „târg”. Printre călători un cuplu tânăr surândea, în ciuda îmbulzelii şi a frigului de afară – toamna lui ’88 a fost deosebit de friguroasă – mergeau la oraş pentru a-şi face cumpărăturile deoarece la sfârşitul săptămânii urmau să pornească împreună în viaţă, devenind soţ şi soţie. În aceeaşi dubă se găseau şi câte doi-trei membrii ai familiei mânaţi de acasă de probleme care trebuiau neapărat rezolvate.

Drumul până la Târgu-Jiu a decurs fără probleme, monotonia călătoriei fiind întreruptă doar din când în când de opririle maşinii şi vocile celor veniţi din întunericul de afară, era 6.00 dimineaţa, alături de ceilalţi oameni dinăuntru.

Probabil relaxat de drumul fără peripeţii, şoferul nu a luat seamă la faptul că podurile sunt periculoase în anotimpurile reci datorită condensului şi pojghiţei de gheaţă care se formează pe suprafeţele acestora. Ajuns pe Pasarelă şoferul a realizat că stabilitatea maşinii a devenit incertă şi a frânat, fără să-şi dea seama că este gheaţă pe carosabil. Decizia sa a hotărât destinul, tragic în cazul multora, zecilor de oameni care se aflau în dubă. Aceasta a intrat în balans, a ieşit de pe şosea fără să mai lovească şi alte maşini, a intrat pe contrasens, şi s-a prăvălit peste balustrada podului, în unghiul dintre acesasta şi colţul unei clădiri a spitalului.

„Au fost scene macabre, nici în filme nu vedeţi aşa ceva”

Mastodontul de fier a rămas suspendat între pod şi imobil, ajungând cu botul în caldarâm dar fără să se zdrobească. Şoferul, singurul vinovat, în afară de destin, de această tragedie, se afla în afara pericolului, blocat în cabina dubei, având doar câteva zgârieturi. Înăuntru cei care nu muriseră din cauza accidentului se sufocau încet printre propriile bagaje. Viitori soţi, părinţi şi copii, cunoscuţi şi necunoscuţi, îşi dădeau împreună ultima suflare printre zecile de sacoşe pe care le căraseră de la ţară spre a le fi de folos la Târgu-Jiu. La venirea organelor statului scena era grotească: „Am rămas marcat o bună perioadă de timp. Înainte de a fi poliţist eram om. Au fost scene macabre, nici în filme nu vedeţi aşa ceva. Oricât ai fi de tare în astfel de momente te pierzi”, spune, derulând încă o dată în faţa ochilor filmul evenimentelor, criminalistul Constantin Armăşoiu, pe atunci angajat al Miliţiei Municipale Târgu-Jiu.

Tremurând de groază poliţiştii au încercuit zona şi s-au apucat să care, cu toate maşinile care treceau prin zonă, răniţii la spital. Cele câteva ambulanţe existente, la vremea aceea, în Târgu-Jiu fiind insuficiente pentru transportul zecilor de răniţi. „Am lăsat meseria şi am cărat răniţii”, rememorează Armăşoiu, care a avut sarcina să filmeze şi scena oribilului accident. Gemetele de durere ale supravieţuitorilor, paloarea de pe feţele decedaţilor, dezordinea şi haosul produse de accident au fost imortalizate pe o cameră de luat vederi rudimentară, în scrâşnetul arcului ce trebuia întors din 20 în 20 de secunde pentru a mai putea filma în continuare.

După 20 de ani...

A urmat o anchetă de amploare, supravegheată de reprezentanţi ai Inspectoratului General al Miliţiei, definitivată cu încarcerarea şoferului care, zile întregi după eveniment, a fost în stare de şoc şi nu s-a putut discuta nimic cu el. Anii au trecut şi omul şi-a ispăşit pedeapsa şi poate, şi acum, dacă mai trăieşte, se mai roagă încă să fie iertat pentru măcelul de atunci, al cărui autor a fost fără voie. La locul faptei rudele decedaţilor au înşirat numele morţilor lor dragi pe o cruce. Cei care au putut le-au făcut celor dispăruţi propria lor cruce pe care, din când în când, se mai ofileşte câte o floare, semn că cei trecuţi în lumea celor drepţi n-au fost uitaţi. Deasupra singurelor dovezi că aici s-a petrecut o tragedie, peretele clădirii spitalului vine să întărească povestea, purtând încă pecetea impactului cu maşina petrecut în urmă cu 20 de ani.

În rest uitare şi câteva cetăţene de etnie rromă ce-şi potolesc foamea savurând impasibile, într-o rână, un măr. Deşi îşi fac veacul pe sub Pasarelă făcând în gura mare reclamă la marfa second pe care o vând: „veniţi la noi, avem marfă nu gunoi” , nu cred că au fost vreodată curioase să afle ce s-a întâmplat exact în locul în care se tolănesc aproape zilnic.

Adrian IovanRecomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  09.11.2008. 21:18

Comentarii

unul
29.10.2012. 19:53

acel militian ar fi trebuit sa isi aminteasca nu cat de marcat a fost ci despre faptul ca militienii NU AU LASAT TRECATORII SA II SALVEZE PE CEI PRINSI IN DUBA , NU AU LASAT PE NIMENI SA SE APROPIE... au carat ranitii la spital? cand? KKT!!!

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: