Tribut pentru aurul negru - Ancheta - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Ancheta · Tribut pentru aurul negru

Tribut pentru aurul negru

Carierele morţii

Au trecut două luni şi jumătate de la teribilul accident de muncă de la Cariera Peşteana Nord în care şi-a pierdut viaţa inginerul Nelu Răducan.

Cum în majoritatea cazurilor de acest fel vinovat este mortul, nici de această dată regula nu a fost infirmată de comisia de anchetă care a cercetat împrejurările care au dus la producerea accidentului. Mai mult, chiar dacă ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj scoate în evidenţă deficienţe grave ale securităţii muncii în minerit, principala cauză a producerii accidentului a fost ascunsă de cei interesaţi să-şi păstreze funcţiile de conducere.

Ce spune ancheta

E_01_M_Rov-anInginerul Nelu Răducan, fostul soţ al directorului OPC Gorj Mihaela Răducan, şi-a pierdut viaţa în urma unui accident de muncă produs pe data de 4 august la Cariera Peşteana Nord, locul în care bărbatul muncea de aproape şase ani.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu au deschis, în aceeaşi zi, o anchetă, în urma căreia să se stabilească, cu exactitate, împrejurările producerii accidentului şi vinovaţii.

Povestea, din punct de vedere tehnic, pare destul de simplă: în şedinţa de dimineaţă se stabilise, printre altele, ca un tambur de la întoarcerea transportatorului cu bandă să fie înlocuit deoarece axul acestuia se rupsese în urmă cu două zile însă, fiind week-end, nu fusese schimbat întrucât nu se lucrase.

Concluziile care se desprind din procesul verbal de cercetare, finalizat după două săptămâni, relevă faptul că, Răducan era şef de echipă şi, în mod normal, altcineva ar fi trebuit să fi executat manevrele pregătitoare pentru schimbarea tamburului, şi anume destinderea covorului de cauciuc.

Numai că, subordonaţii acestuia executau alte sarcini şi, mai mult, nu l-a aşteptat nici pe maşinistul care ar fi trebuit să efectueze acea operaţie, acţionând de unul singur. A ridicat cu mâinile braţele timoneriei pentru a slăbi presiunea saboţilor pe şaiba de frânare şi deblocarea grupului motor-reductor al troliului de întindere. În acel moment, acea şaibă s-a spart şi l-a izbit pe inginer în cap şi în zona abdominală.

Realitatea din hârtii...

Inspectorii ITM care au făcut ancheta după documentaţia scrisă aflată la Cariera Peşteana Nord ar fi trebuit să ştie că o parte, extrem de importantă, din scripte a dispărut. Surse bine informate susţin că, despre acea şaibă care a cedat, şi care a provocat moartea inginerului Răducan, se ştia de cel puţin două săptămâni că este fisurată, acest aspect fusese consemnat, în mai multe rânduri, în rapoartele şefilor de formaţie, documente care nu se regăsesc acum în documentaţia supusă cercetării.

Inspectorilor ITM nu li s-a spus nici despre faptul că inginerul Răducan a hotărât să acţioneze de unul singur întrucât maşinistul desemnat să se ocupe de manevra tehnică are un handicap fizic, iar accesul acestuia pe platforma troliului ar fi fost imposibil în condiţiile în care nu exista o cale de acces în acest sens. Inspectorilor li s-a ascuns, de altfel, şi alte lucruri extrem de grave privind securitatea muncii, ştiute şi acceptate în minerit, de conducerile exploatărilor adepte ale hei-rupului, şi anume că dintotdeauna, această operaţiune care, de această dată, s-a dovedit a fi fatală, s-a efectuat manual în condiţiile în care banda era oprită.

...nu e aceeaşi cu realitatea din teren

Cauzele deceselor în minerit sunt mult mai multe decât au putut să rezume inspectorii ITM în cinci articole de lege, iar deficienţele privind securitatea muncii unanim acceptate de capii din sistem. În acest caz un lucru şi mai grav este acela că, în urma examenului de alcoolemie, compartimentul toxicologie-alcoolemii Tg-Jiu, în sângele recoltat de la inginerul Răducan s-au identificat 0,55 grame la mie alcool etilic, în condiţiile în care acesta nu era cunoscut ca un consumator de alcool.

Aşadar, pentru deficienţele depistate la Cariera Peşteana Nord, aceasta a fost amendată cu 18.000 de lei noi, iar principal vinovat de producerea accidentului a fost găsit inginerul Răducan.

Despre mult invocatele deficienţe ştiu toţi cei implicaţi in minerit însă, regulile ca sistemul să funcţioneze sunt altele. De câştigat, ca situaţia să nu fie expusă public, au numai directorii SNLO şi subunităţilor acesteia care încasează, aşa cum v-am prezentat nu demult, miliarde anual din diferite invenţii şi soluţii tehnice însă, niciunul dintre aceştia nu s-a gândit că o banală, până la urmă, şaibă fisurată şi neînlocuită poate cauza moartea, şi nici la vreo soluţie prin care să fie diminuate accidentele din minerit.

De pierdut au numai pălmaşii care, după producerea acelui accident au refuzat să mai lucreze şi au cerut verificarea fiecărui utilaj în parte pentru a se vedea exact riscurile la care sunt supuşi atunci când lucrează. Măsura radicală întreprinsă urgent de conducerea SNLO: formarea unei comisii care să verifice starea tuturor instalaţiilor privind asigurarea în exploatare, sau mai bine praf în ochi.

Legea este destul de drastică în cazul în care răspunderea ar pica pe umerii celor din conducerea subunităţilor, mergând chiar până la condamnarea la închisoare dar cine s-o aplice?Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  26.10.2008. 21:48

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: