Andrei, tartorele şmenurilor portocalii
La doar câteva ore de o nouă demitere din fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, de data asta definitivă, Liviu Andrei lasă în urmă un dezastru financiar de pe urma căruia el şi acoliţii săi din PD-L s-au îmbogăţit practicând ceva similar jafului la drumul mare. Indiferent că au venit din fonduri europene sau de la minister, banii ajunşi la inspectoratul şcolar, cu scopuri precise, au fost cheltuiţi după bunul plac de către Liviu Andrei, ajutat fiind deseori de către clica portocalie din care face parte, alături de naşul său Dorin Filip.
Daniel Dumitriu
daniel.dumitriu @scandaldegorj.ro
„Împreună vom reuşi”... să tocăm banii
Un proiect pe fonduri europene, demarat anul trecut, ar fi avut toate şansele să optimizeze actul educaţional pentru copiii rromi, dar şi pentru ceilalţi proveniţi din alte grupuri dezavantajate. Eficienţa proiectului „Împreună vom reuşi”, cu o valoare de 577.680 de euro, s-a dus însă pe apa sâmbetei atâta timp cât în fruntea inspectoratului şcolar se afla un individ veşnic suferind de bulimie financiară şi care nici de data asta nu s-a putut abţine să nu-şi bage mâna până la cot în ditamai borcanul cu miere.
Alături de parteneri ca Primăria Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj şi primării din teritoriu, inspectoratul şcolar trebuia să amenajeze, în două şcoli din municipiu şi alte nouă din judeţ, spaţii pe care să le doteze cu tot ceea ce era necesar derulării programului „Împreună vom reuşi”. 180 de cadre didactice urmau să fie formate în vederea promovării educaţiei incluzive, ceea ce înseamnă sprijin educaţional oferit după nevoile copiilor, în aşa fel încât aceştia să nu fie excluşi din motive de boală, sărăcie, etc. Coordonatorul proiectului a fost desemnat inspectorul şcolar general Liviu Andrei din echipa sa de proiect făcând parte, printre alţii, Cristinel Gârdu, asistent coordonator proiect, ing. Marius Iorga, responsabil cu achiziţiile şi alţii.
Ca orice echipă managerială care se respectă, Andrei şi ajutoarele sale, şi-au asigurat prima dată confortul comandând cel puţin scriptic două laptop-uri, un calculator, o imprimantă multifuncţională, două aparate foto digitale, un copiator, un telefon fax şi un microbuz pentru care, bineînţeles şi-au angajat şi un şofer, plătit regeşte lună de lună cu 300 de euro.
Dezmăţ din fonduri europene
Dacă din afară lucrurile păreau a merge pe un făgaş normal, o verificare a Corpului de Control al Prefectului a scos la iveală mai multe măgării, specifice de altfel inspectorului şcolar general. Sorin Băluţoiu, şoferul plătit atât de generos să conducă microbuzul pentru a deservi proiectul a încasat banii degeaba, dacă i-a încasat el, pentru că microbuzul nu a fost cumpărat niciodată.
Liviu Andrei ca şi coordonator de proiect a primit lunar 500 de euro pentru prestaţia sa, bani care nu se regăsesc însă şi în declaraţia sa de avere.
Rapacitatea care-l caracterizează pe Andrei a ieşit în evidenţă în cel mai josnic mod posibil: a înlăturat un reprezentant al inspectoratului într-o comisie a Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă şi l-a înlocuit el pentru a câştiga 200 de lei, bani de care omul schimbat ar fi avut mare nevoie pentru că avea un salariu de doar 500 de lei şi o soţie bolnavă incurabil acasă.
Cristian Gârdu, asistent coordonator în cadrul proiectului „Împreuna vom reuşi”dar şi inspector cu probleme educaţionale ale rromilor în inspectorat, alături de ceilalţi indivizi din echipa managerială, nu au dezis rapacitatea oferită drept model de Andrei, aşa că au fost remuneraţi lunar cu 300-400 de euro, fără însă ca vreunul dintre ei să aibă contract de muncă încheiat legal de către ISJ în cadrul programului ce găzduia proiectul.
Salariile aferente acestui proiect au fost ridicate de multe ori de-a valma de către o singură persoană în numele altora fără ca măcar să aibă împuternicire, dar ce mai contează atât timp cât au fost bani pentru de toate, chiar şi pentru ţigări şi cafea, deşi cu siguranţă nu le-au trebuit copiilor astfel de produse. Acestora trebuia să le asigure masa, pe perioada vacanţelor şcolare, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Luat la rost de către Corpul de Control al Prefectului, Cristian Gârdu a refuzat să prezinte o parte din documentele privind proiectul „Împreuna vom reuşi” dar şi alte proiecte finanţate din fonduri europene, motiv pentru care, în prezent, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a fost sesizat şi se ocupă să scoată la iveală ilegalităţile comise.
Procurorii trebuie să cerceteze acum şi dacă banii cheltuiţi pentru sejurul de la Poiana Braşov, al lui Andrei&co. şi liderii romilor de la Gorj, la unul dintre hotelurile lui Copos, provin tot din fondurile pentru Programul Phare 2005. Din cauza dispariţiei celor peste o jumătate de milion de euro s-au creat destule tensiuni între cei de la ISJ şi familiile copiilor rromi care ar fi trebuit să facă parte din program, liderii acestora stăpânind cu greu situaţia.
De la finu’ pentru naşu’ fără număr
Cum banii ciupiţi de ici de colo n-au fost de ajuns pentru a satisface pretenţiile financiare ale deja fostului „general” Andrei, care trebuia să-şi facă „plinul” pentru campania electorală în care este acum implicat ca şi aspirant la un fotoliu de senator, fondurile inspectoratului au devenit sursă de finanţare printr-o metodă deseori folosită, aceea a încredinţării lucrărilor efectuate la instituţiile de învăţământ către firmele de casă ale celor interesaţi. Pentru a pune în aplicare un astfel de plan, în ajutorul lui Andrei a sărit naşul Filip, primarul oraşului Rovinari, care, pe lângă simpatia faţă de fin, are şi el propriile interese.
La începutul anului SC Laiol Best SRL Târgu-Jiu, patronată de Laviniu Lupulescu, a fost desemnată să se ocupe de „Proiectarea şi execuţia Grădiniţei cu Program Normal Rovinari”, primind pentru asta 162.000 de lei. Peste şapte luni, în luna iulie, aceeaşi firmă a fost desemnată să reabiliteze aceeaşi grădiniţă pentru 40.000 de lei.
Acest lucru a fost posibil pentru că patronul Laiol Best este unul dintre oamenii de încredere ai lui Filip, iar în spatele firmei sale stă nimeni altul decât ginerele primarului.
Pentru ca banii veniţi de la inspectorat să rămână în bătătura PD-L, firma lui Dan Gavrilescu n-a fost nici ea ignorată primind, prin încredinţare directă, reabilitarea interioară şi exterioară a clădirii liceului din Rovinari, a atelierului şi internatului aceluiaşi imobil. SC Damitrade SRL a primit pentru aceste lucrări, în septembrie 2008, 593.000 de lei.
O altă firmă agreată atât de fin cât şi de naş, SC Escher Impex SRL, a câştigat două contracte în aceeaşi zi la Primăria Rovinari pentru reabilitarea instalaţiei termice la Grup Şcolar Industrial Rovinari şi realizarea instalaţiei termice la Grădiniţa nr. 4. valoarea celor două contracte s-a ridicat la 208.000 lei.
O parte considerabilă din aceste aşa zise investiţii, care fac parte din circuitul comisionului în natură, se întorc la puşculiţa portocalie pentru campania electorală.
Recomandă acest articol:
03.11.2008. 08:46
Comentarii
Clica portocalie a fost politologic definita!
http://clici.wordpress.com
Astept contribuții despre exemplarele rare din Gorj!
Manțog ... Hoară ...
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu