Colonelul Tâlvescu, cercetat penal - Ancheta - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Ancheta · Colonelul Tâlvescu, cercetat penal

Colonelul Tâlvescu, cercetat penal

talvescu4Comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Gorj, col. Vasile Tâlvescu, este cercetat de Tribunalul Militar Timişoara, alături de alţi 12 subordonaţi, pentru infracţiuni grave ca: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, delapidare şi neglijenţă în serviciu. În traducere liberă, cei 13 s-au înfruptat din fondurile jandarmeriei lăsând impresia că de fapt banii au ajuns acolo unde trebuia, adică în posesia jandarmilor pentru misiunile la care au participat. Deşi lucrurile sunt clare, existând dovezi care confirmă cercetarea sa penală şi implicarea în găinării, col. Tâlvescu a negat isteric acuzaţiile, pe de o parte, iar pe de altă parte, a încercat tot posibilul ca măgăriile sale să nu facă obiectul unui material de presă. La unele ziare demersurile sale au avut succes...

Ca să demonstreze că este un Hitler al jandarmeriei, lucru despre care s-a auzit deseori, comandantul nu s-a mulţumit doar să cerşească clemenţă jurnaliştilor pe care-i cunoaşte, ci şi-a arătat adevărata faţă terorizând persoana care a scos la iveală ceea ce se întâmplă în bătătura lui Vasile Tâlvescu.

Vinovaţii fără vină

Problemele celor care au tratat jandarmeria ca pe propria moşie au început de ceva timp la iniţiativa unui subordonat nemulţumit că nu şi-a primit toate drepturile şi era cât pe aci să se termine cu happy end pentru cei incriminaţi din cauza procurorilor militari dar şi a IJJ Gorj, care a profitat de dezinteresul magistraţilor faţă de acest caz şi au pus la dispoziţia acestora doar ceea ce a considerat de cuviinţă.

Reclamantul a început să se plângă la toate organele abilitate că, în perioada 1997-2001, la misiunile de peste 12 ore nu şi-a primit diurna cuvenită şi nici nu i s-a eliberat ordin de serviciu individual. Mai mult decât atât, nu şi-a primit norma de hrană, nu i s-au calculat corect dobânzile la CAR, iar echipamentul militar folosit atât de el cât şide colegii săi, a fost cumpărat la preţuri diferite, în funcţie de firma de la care a fost achiziţionat. Pentru faptul că s-a încumetat să tragă un semnal de alarmă despre ceea ce se întâmpla în IJJ, omul a fost trimis în judecată şi judecat de către Consiliul de Onoare, dar asta nu a pus capăt acţiunilor sale ajungând să facă o plângere la Parchetul Militar Timişoara.

În plângere se aminteşte că situaţia sa nu este singulară existând cazuri în care pentru misiuni erau întocmite tabele colective false în care apăreau subofiţeri care nu participau, iar banii puteau fi încasaţi ori de casier ori de şeful de misiune. Decontarea drepturilor băneşti se făcea tot global, ulterior întocmindu-se ordine de serviciu individuale. Deseori erau întocmite două tabele, unul la plecare în misiune, iar altul în momentul ridicării banilor, cele două nefiind indentice.

În susţinerea punctului său de vedere reclamantul a exemplificat cu cinci astfel de tabele.

Pentru a verifica cele semnalate Parchetul Militar Timişoara a cerut IJJ Gorj să depună la dosar mai multe documente care ar putea lămuri situaţia. În acelaşi timp a solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române să efectueze verificări, pe sectorul logistic, la inspectoratul judeţean. Pe baza probatoriului administrat, procurorii au stabilit că tot ceea ce fusese sesizat nu se confirmă chiar dacă, în privinţa drepturilor de delegare neacordate la toţi participanţii la misiuni ce depăşeau 12 ore, existau ca şi probă tabelele colective. Procurorii s-au mulţumit cu explicaţia CJJ cum că acestea au fost întocmite pentru că nu existau suficiente formulare pentru a fi întocmite ordine de serviciu individuale. Despre întocmirea ulterioară a acestora Tâlvescu a declarat procurorilor că aşa s-a primit ordin de la Bucureşti, iar declaraţia sa a fost luată de bună. La fel ca şi afirmaţia conform căreia norma de hrană, sau contravaloarea acesteia, n-au fost acordate din lipsă de fonduri.

Curat murdar, coane Tâlvescu!

Cum toate acuzaţiile au fost demolate, reieşind din cercetare că Tâlvescu şi ceilalţi 12 subordonaţi nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase, procurorii au dat în caz o soluţie de netrimitere în judecată, pe care, cel care a făcut plângerea a considerat-o nelegală, motiv pentru care a atacat-o printr-o nouă jalbă adresată prim procurorului militar adjunct al Parchetului Militar Timişoara. Acesta a dat dreptate subordonaţilor săi considerând soluţia bine motivată, legală şi temeinică, iar plângerea petentului subiectivă şi nefondată.

De abia în instanţă, la Tribunalul Militar Timişoara, adevărul a început să iasă la iveală, erorile din dosar fiind rând pe rând evidenţiate: ordine de serviciu colective care au anexate tabele de plată nedatate, nesemnate şi neaprobate de comandantul unităţii, fără semnăturile nominaţizaţilor fiind doar menţionat că s-a făcut achitarea. Ilegalităţile sesizate au fost confirmate de către instanţă şi ar fi putut fi confirmate de la început dacă procurorii ar fi insistat ca Inspectoratul General al Jandarmeriei Române să facă ceea ce îi ceruseră, adică cercetarea administrativă a celor semnalateşi întocmirea unui raport de audit. Inspectoratul a trimis magistraţilor un raport în care se spunea că acuzaţiile nu se confirmă, iar procurorii s-au mulţumit să se bazeze pe acest raport fără să se obosească să aprofundeze dosarul.

Instanţa tribunalului militar a dispus desfiinţarea soluţiei date de procurori, retrimiterea cazului la Parchet în vederea începerii urmăririi penale faţă de col. Vasile Tâlvescu şi cei 12 subordonaţi ai săi. În sarcina comandantului s-a reţinut comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Sentinţa tribunalului a fost atacată cu recurs de către Parchet , procedură uzuală de altfel, care însă nu diminuează cu nimic gradul de vinovăţie al celor incriminaţi.

Cu toate astea, col. Tâlvescu nu se consideră cercetat penal exprimându-şi benevol un punct de vedere, deşi nimeni nu i l-a cerut. Pentru a evalua corect situaţia am solicitat jandarmeriei române un punct de vedere oficial, dar purtătorul de cuvânt contactat, cpt. Marius Teodorescu, s-a evaporat a doua zi după solicitare, un coleg de-al său susţinând sus şi tare că a intrat în concediu cu o zi înainte. Asta înseamnă, probabil, că în jandarmerie există clone pentru că în ziua cu pricina am vorbit tocmai cu cel care se presupune că se afla în concediu.

Deşi purtătorul de cuvânt a dispărut fără urmă la redacţie a sunat col. Tâlvescu care fusese informat despre demersurile noastre.

Nu a negat acuzaţiile din dosar, ci a repetat obsesiv că nu este cercetat penal pentru că, atât el, cât şi Parchetul au atacat soluţia tribunalului, în plus, instanţa nu poate spune procurorilor cum să facă cercetarea, aşa că, din punctul său de vedere, a fost şi rămâne nevinovat.

Nu s-a mulţumit doar cu telefonul dat redacţiei, ci, după ce a oprit apariţia unui articol în care măgăriile sale să fie în prim plan într-un alt ziar, Tâlvescu a trecut la chestii şi mai neortodoxe. L-a sunat pe promotorul problemelor sale de la tribunalul militar ameninţându-l că va regreta că s-a adresat presei, şi nu-l va lăsa să iasă la pensie, deşi întruneşte toate condiţiile. Probabil comandantului nu i-a trecut nicio clipă prin cap că toate dosarele judecate în instanţă apar pe portalul instanţelor. De aici şi până a obţine toate datele despre dosarul care interesează e doar un pas pe care noi l-am făcut. Însă Tâlvescu nu vede mai departe de ura pe care o nutreşte pentru oricine îşi permite să vorbească despre activitatea sa în fruntea CJJ Gorj.Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  24.11.2008. 18:49

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: