Colonelul Tâlvescu, cercetat penal
Comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Gorj, col. Vasile Tâlvescu, este cercetat de Tribunalul Militar Timişoara, alături de alţi 12 subordonaţi, pentru infracţiuni grave ca: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, delapidare şi neglijenţă în serviciu. În traducere liberă, cei 13 s-au înfruptat din fondurile jandarmeriei lăsând impresia că de fapt banii au ajuns acolo unde trebuia, adică în posesia jandarmilor pentru misiunile la care au participat. Deşi lucrurile sunt clare, existând dovezi care confirmă cercetarea sa penală şi implicarea în găinării, col. Tâlvescu a negat isteric acuzaţiile, pe de o parte, iar pe de altă parte, a încercat tot posibilul ca măgăriile sale să nu facă obiectul unui material de presă. La unele ziare demersurile sale au avut succes...
Ca să demonstreze că este un Hitler al jandarmeriei, lucru despre care s-a auzit deseori, comandantul nu s-a mulţumit doar să cerşească clemenţă jurnaliştilor pe care-i cunoaşte, ci şi-a arătat adevărata faţă terorizând persoana care a scos la iveală ceea ce se întâmplă în bătătura lui Vasile Tâlvescu.
Vinovaţii fără vină
Problemele celor care au tratat jandarmeria ca pe propria moşie au început de ceva timp la iniţiativa unui subordonat nemulţumit că nu şi-a primit toate drepturile şi era cât pe aci să se termine cu happy end pentru cei incriminaţi din cauza procurorilor militari dar şi a IJJ Gorj, care a profitat de dezinteresul magistraţilor faţă de acest caz şi au pus la dispoziţia acestora doar ceea ce a considerat de cuviinţă.
Reclamantul a început să se plângă la toate organele abilitate că, în perioada 1997-2001, la misiunile de peste 12 ore nu şi-a primit diurna cuvenită şi nici nu i s-a eliberat ordin de serviciu individual. Mai mult decât atât, nu şi-a primit norma de hrană, nu i s-au calculat corect dobânzile la CAR, iar echipamentul militar folosit atât de el cât şide colegii săi, a fost cumpărat la preţuri diferite, în funcţie de firma de la care a fost achiziţionat. Pentru faptul că s-a încumetat să tragă un semnal de alarmă despre ceea ce se întâmpla în IJJ, omul a fost trimis în judecată şi judecat de către Consiliul de Onoare, dar asta nu a pus capăt acţiunilor sale ajungând să facă o plângere la Parchetul Militar Timişoara.
În plângere se aminteşte că situaţia sa nu este singulară existând cazuri în care pentru misiuni erau întocmite tabele colective false în care apăreau subofiţeri care nu participau, iar banii puteau fi încasaţi ori de casier ori de şeful de misiune. Decontarea drepturilor băneşti se făcea tot global, ulterior întocmindu-se ordine de serviciu individuale. Deseori erau întocmite două tabele, unul la plecare în misiune, iar altul în momentul ridicării banilor, cele două nefiind indentice.
În susţinerea punctului său de vedere reclamantul a exemplificat cu cinci astfel de tabele.
Pentru a verifica cele semnalate Parchetul Militar Timişoara a cerut IJJ Gorj să depună la dosar mai multe documente care ar putea lămuri situaţia. În acelaşi timp a solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române să efectueze verificări, pe sectorul logistic, la inspectoratul judeţean. Pe baza probatoriului administrat, procurorii au stabilit că tot ceea ce fusese sesizat nu se confirmă chiar dacă, în privinţa drepturilor de delegare neacordate la toţi participanţii la misiuni ce depăşeau 12 ore, existau ca şi probă tabelele colective. Procurorii s-au mulţumit cu explicaţia CJJ cum că acestea au fost întocmite pentru că nu existau suficiente formulare pentru a fi întocmite ordine de serviciu individuale. Despre întocmirea ulterioară a acestora Tâlvescu a declarat procurorilor că aşa s-a primit ordin de la Bucureşti, iar declaraţia sa a fost luată de bună. La fel ca şi afirmaţia conform căreia norma de hrană, sau contravaloarea acesteia, n-au fost acordate din lipsă de fonduri.
Curat murdar, coane Tâlvescu!
Cum toate acuzaţiile au fost demolate, reieşind din cercetare că Tâlvescu şi ceilalţi 12 subordonaţi nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase, procurorii au dat în caz o soluţie de netrimitere în judecată, pe care, cel care a făcut plângerea a considerat-o nelegală, motiv pentru care a atacat-o printr-o nouă jalbă adresată prim procurorului militar adjunct al Parchetului Militar Timişoara. Acesta a dat dreptate subordonaţilor săi considerând soluţia bine motivată, legală şi temeinică, iar plângerea petentului subiectivă şi nefondată.
De abia în instanţă, la Tribunalul Militar Timişoara, adevărul a început să iasă la iveală, erorile din dosar fiind rând pe rând evidenţiate: ordine de serviciu colective care au anexate tabele de plată nedatate, nesemnate şi neaprobate de comandantul unităţii, fără semnăturile nominaţizaţilor fiind doar menţionat că s-a făcut achitarea. Ilegalităţile sesizate au fost confirmate de către instanţă şi ar fi putut fi confirmate de la început dacă procurorii ar fi insistat ca Inspectoratul General al Jandarmeriei Române să facă ceea ce îi ceruseră, adică cercetarea administrativă a celor semnalateşi întocmirea unui raport de audit. Inspectoratul a trimis magistraţilor un raport în care se spunea că acuzaţiile nu se confirmă, iar procurorii s-au mulţumit să se bazeze pe acest raport fără să se obosească să aprofundeze dosarul.
Instanţa tribunalului militar a dispus desfiinţarea soluţiei date de procurori, retrimiterea cazului la Parchet în vederea începerii urmăririi penale faţă de col. Vasile Tâlvescu şi cei 12 subordonaţi ai săi. În sarcina comandantului s-a reţinut comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Sentinţa tribunalului a fost atacată cu recurs de către Parchet , procedură uzuală de altfel, care însă nu diminuează cu nimic gradul de vinovăţie al celor incriminaţi.
Cu toate astea, col. Tâlvescu nu se consideră cercetat penal exprimându-şi benevol un punct de vedere, deşi nimeni nu i l-a cerut. Pentru a evalua corect situaţia am solicitat jandarmeriei române un punct de vedere oficial, dar purtătorul de cuvânt contactat, cpt. Marius Teodorescu, s-a evaporat a doua zi după solicitare, un coleg de-al său susţinând sus şi tare că a intrat în concediu cu o zi înainte. Asta înseamnă, probabil, că în jandarmerie există clone pentru că în ziua cu pricina am vorbit tocmai cu cel care se presupune că se afla în concediu.
Deşi purtătorul de cuvânt a dispărut fără urmă la redacţie a sunat col. Tâlvescu care fusese informat despre demersurile noastre.
Nu a negat acuzaţiile din dosar, ci a repetat obsesiv că nu este cercetat penal pentru că, atât el, cât şi Parchetul au atacat soluţia tribunalului, în plus, instanţa nu poate spune procurorilor cum să facă cercetarea, aşa că, din punctul său de vedere, a fost şi rămâne nevinovat.
Nu s-a mulţumit doar cu telefonul dat redacţiei, ci, după ce a oprit apariţia unui articol în care măgăriile sale să fie în prim plan într-un alt ziar, Tâlvescu a trecut la chestii şi mai neortodoxe. L-a sunat pe promotorul problemelor sale de la tribunalul militar ameninţându-l că va regreta că s-a adresat presei, şi nu-l va lăsa să iasă la pensie, deşi întruneşte toate condiţiile. Probabil comandantului nu i-a trecut nicio clipă prin cap că toate dosarele judecate în instanţă apar pe portalul instanţelor. De aici şi până a obţine toate datele despre dosarul care interesează e doar un pas pe care noi l-am făcut. Însă Tâlvescu nu vede mai departe de ura pe care o nutreşte pentru oricine îşi permite să vorbească despre activitatea sa în fruntea CJJ Gorj.
Recomandă acest articol:
24.11.2008. 18:49
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu