Cu cât au prejudiciat managerii de partid, CEO
Cu mult înaintea înfiinţării Complexului Energetic Olteania, oficialii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri veniţi la tăieri de panglici, la finalizarea vreunei investiţii de mediu în companiile energetice din Gorj, anunţau descălecarea unui manager privat la mastodontul energetic ce urma a fi creat.
Ideea cu managementul profesionist la companiile la care statul mai deţine acţiuni se regăseşte şi acum în acordul cu FMI, însă în faţa oricărui angajament cu organismele internaţionale, în cazul CE Oltenia, a primat interesul de partid.
Primul manager al gigantului energetic de la Gorj, Constantin Bălăşoiu, a fost împins la vârful acestuia, de guvernarea PDL. Sprijinul partidului pentru omul său a contat extrem de mult în desemnarea acestuia ca preşedinte al directoratului la CEO, iar echipa de conducere a primit şi ea girul portocaliu de la Bucureşti. Cât de bine a gestionat teamul Bălăşoiu compania nou înfiinţată, vom vedea după finalizarea controalelor MECMA la aceasta.
Politică financiară păguboasă pentru complex
Daniel Pităroiu, membru al directoratului CEO, promovat în „echipa Ciurel”, în funcţia de director al Diviziei Financiare, pare a fi eminenţa cenuşie a companiei. A făcut parte din teamul lui Constantin Bălăşoiu, fiind director al Direcţiei Financiar Contabile, cât timp structura pe care o conduce în prezent era coordonată de Veronica Nica.
Tandemul Nica – Pităroiu a fost cel care, la scurt timp după crearea CEO, a propus ca fierul vechi şi alte bunuri să nu fie comercializate prin intermediul Unităţii de Valorificare Active (UVA) Rovinari, aşa cum făcea fosta SNLO până la înfiinţarea CE Oltenia, ci direct de către exploatările miniere, păstrând schema de valorificare practicată de fostele complexuri. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care EMC Jilţ şi EMC Rovinari să vândă fierul vechi cu un leu/Kg, în condiţiile în care preţul practicat de UVA era de 1,37 lei/ Kg.
Unele surse susţin că măsura dispusă de directoratul din acea perioadă a fost păguboasă pentru CEO, generând pierderi însemnate, însă era menită a onora contractele aflate în derulare cu firmele de colectare deşeuri din judeţul Dolj. Exista totuşi posibilitatea ca acele contracte să fi fost cesionate către UVA, iar societatea să renegocieze preţurile cu firmele colectoare de fier vechi, însă au existat unele speculaţii că reprezentanţii acestora ar fi vociferat în legătură cu unele comisioane plătite la semnarea acordurilor comerciale.
Aceste firme din judeţul Dolj au intrat în vizorul poliţiei şi în cazul furturilor de fier vechi de la fostul Complex Energetic de la Turceni. Bizar este faptul că în perioada în care au existat unele informaţii publice că de la unitatea energetică au „dispărut” peste 3.500 de tone de fier vechi, director economic al acesteia era acelaşi Daniel Pităroiu. Interesant pentru organele de cercetare ar fi modul cum au fost menţionate scriptic pierderile de peste 3,5 milioane de lei, generate de furturile de fier, în documentele financiar contabile ale CE Turceni.
Cum sunt cosmetizate pierderile de zeci de miliarde în minerit
Şlefuirea unor asperităţi de 35 de miliarde de lei vechi în documentele financiar contabile nu este o noutate în sectorul minerit-energie, la Gorj. Anul trecut, minţile luminate promovate de partid la Baza de Aprovizionare şi Valorificare a Activelor, care aparţinea de fosta SNLO, au trecut „pe costuri” pierderile de 10 miliarde de lei vechi, în urma scandalului politico-penal „Motorina”, după ce au încercat anemic recuperarea acestor sume în instanţă, de la firma din Caraş-Severin, care a ţepuit unitatea.
Trebuie amintit că în acea vreme, unitatea era condusă de Iustin Moţa, membru în structurile de conducere ale PDL Gorj, susţinut de partid şi în postul de preşedinte al CA de la Minprest, în AGA a Complexului Energetic Rovinari şi consilier judeţean. Acelaşi procedeu a fost folosit cu ani în urmă şi în cazul dispariţiei a 570 de tone de fier vechi de la UVA Rovinari, condusă în acea perioadă de către pesedistul Andrei Maioreanu, personaj care se vrea acum a fi propulsat în Consiliul de Supraveghere al CEO.
Dar, ca să nu se mai întâmple astfel de chestiuni, tot pe filiera politică a fost instalată o conducere competentă la BAVA Rovinari, unitate reînfiinţată în urmă cu câteva luni de zile.
Fostul director de la Baza de Aprovizionare, Daniel Dobreanu, adus la cârma unităţii după scandalul „Motorina”, de către ex-directorul SNLO, Daniel Burlan, a fost menţinut în funcţia supremă la BAVA, iar director economic a fost promovat secretarul general al PSD Motru, Virgil Mihăilă, nimeni altul decât cumătrul premierului. Acesta a deţinut anterior o funcţie similară în cadrul punctului de lucru de la Motru al subunităţii fostei companii miniere.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
20.11.2012. 07:20
Comentarii
Bat la usa sufletului tau cu un strop de poezie http://planetaluizn.wordpress.com/2012/10/31/cerul/
de ce nu spune trifoi ca si el a fost ajutat sa fie pus director tot prin aceste mijloace? de ce nu spune trifoi ca si el a fost in consiliile de administratie de la complexe? de ce nu spune firmele trifoi pe care le protejeaza si de la care i/a bani din alimentatie, vanzari de carburanti, jocuri de noroc si constructii?
de ce nu spune trifoi ca tot politic a fost pus pe vremea pnl/ului?
sutele de miliarde supte de familia domnului secretar de stat in ministerul economiei prin firma varese unde este actionar, de la complexele rovinari turceni craiova cine le ancheteaza? faptul ca acest telu pirvulescu se lauda cu prietenia domnului chitoiu sa fie raspunsul? ce parere are dl, chitoiu de faptul ca acesta se lauda ca au petrecut multe zile la sacelu impreuna ? cine ancheteaza preturile de import la :faimoasele: uleiuri prista si vopsele din import? de cind la pus tot dl chitoiu director la finante, nu se vad legaturile? asteptam,dar nu mult pentru a demasca adevaratele excrocherii ale acestuia si ale colaboratorilor,
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu