Condamnatul Vulpe, reangajat de Ciurel pe o funcţie importantă în Divizia Minieră
Administraţia Complexului Energetic Oltenia a decis, la finele săptămânii trecute, încadrarea pe o funcţie importantă în cadrul Diviziei Miniere a unui fost director care a suferit o condamnare de 5 ani de închisoare cu executare, pentru prejudicierea fostei CNLO.
După ce a avut norocul să fie eliberat condiţionat din penitenciar, în urmă cu doar opt luni, strămutatul de lux Ion Vulpe a fost reangajat pe postul pe care-l deţinea la data arestării, deşi pedeapsa complementară aplicată de instanţă nu a expirat.
Înainte să intre în puşcărie Vulpe a fost vicepreşedinte al PSD Gorj, funcţie pe care o deţinea la vremea respectivă şi actualul manager al CEO, Laurenţiu Ciurel, cel care l-a reangajat acum pe fostul coleg de partid.
Neli Matei
Vulpe, consilierul lui Antonie, la SDM
Decizie controversată a Directoratului Complexului Energetic Oltenia care a hotărât, zilele trecute, numirea lui Ion Vulpe în funcţia de consilier al directorului Diviziei Miniere. Acesta a mai ocupat postul respectiv până la data de 9 iulie 2012, atunci când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat soluţia definitivă în dosarul strămutaţilor de lux şi Vulpe, alături de Ionel Manţog, a ajuns în penitenciar.
Fostul director al CNLO a executat efectiv un an şi cinci luni de închisoare, fiind eliberat condiţionat, la finele anului trecut.
De câteva săptămâni existau informaţii cum că Vulpe îşi pregăteşte revenirea într-o funcţie importantă în minerit, acestea fiind confirmate recent în momentul în care fostul deţinut a fost reîncadrat pe postul deţinut anterior arestării, acela de consilier.
La data când a fost arestat, Vulpe îl consilia pe ex-şeful Diviziei Miniere, Vasile Ogârlaci, iar acum îi va da sfaturi pe probleme de minerit, fiind considerat un specialist în domeniu, actualului director Daniel Antonie.
Hotărârea Directoratului CEO e discutabilă totuşi prin prisma aplicabilităţii unei pedepse complementare de 3 ani de către instanţa supremă, adică interzicerea unor drepturi printre care şi „dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii”, prin sentinţa din iulie 2012. De atunci n-au trecut decât doi ani, iar modul de executare al pedepsei accesorii a interzicerii exercitării unor drepturi, potrivit noii legislaţii penale, are prevederi clare, neinterpretabile, cu privire la data când începe executarea pedeapsei complementare şi momentul în care aceasta este considerată ca fiind executată.
Vulpe a solicitat să fie reîncadrat pe postul ocupat anterior arestării în urmă cu câteva luni însă, potrivit unor surse, tocmai aspectele legate de pedeapsa accesorie pare să-i fi întârziat soluţionarea cererii.
A prejudiciat fosta CNLO cu 4,5 miliarde de lei vechi
În septembrie 2006, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis în judecată pe Ion Vulpe, pentru comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, efectuarea de operaţiuni financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, luare de mită, abuz în serviciu în formă calificată şi fals în declaraţii. Potrivit procurorilor, profitând de funcţia deţinută, aceea de director al companiei Naţionale a Lignitului Oltenia şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale acesteia, a cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO. „În schimbul acestor case, care aveau să fie demolate din cauza exploatărilor miniere Roşia, Rovinari şi Jilţ, cei doi inculpaţi (n.r - Ion Vulpe şi Ionel Manţog)au cerut să le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu” se arată în comunicatul DNA.
În aprilie 2011, atât Vulpe, cât şi Manţog, au fost condamnaţi la pedepse de un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, ca peste doar două luni Curtea de Apel Alba Iulia să-l achite pe Vulpe pentru toate infracţiunile.
În final, ÎCCJ a decis definitiv în iulie 2012, condamnarea lui Ion Vulpe la o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare şi 3 ani interzicerea unor drepturi, precum şi confiscarea sumei de 455.000 de lei, cu care a fost prejudiciată compania minieră si complexul energetic de la Rovinari.
Trebuie subliniat faptul că Ion Vulpe a fost vicepreşedinte al PSD Gorj până în momentul condamnării şi consilier judeţean din partea social democraţilor. O vreme după încarcerarea sa au fost unele declaraţii publice despre excluderea acestuia din partid însă mai apoi nu a mai existat vreun punct de vedere oficial pe această temă din partea conducerii organizaţiei judeţene a formaţiunii politice.
Recomandă acest articol:
19.08.2014. 08:24
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu