Două casiere - bomboana de pe coliva marii corupţii
La Primăria Scoarţa
Corpul de Control al Prefectului a realizat, cu câteva luni în urmă, un control la Primăria Scoarţa pentru a verifica dacă legalitatea face casă bună cu autorităţile publice locale. În urma controlului s-a stabilit că cele mai mari infracţiuni comise la primărie au fost săvârşite de către două casiere care au „împrumutat” din banii primăriei, în scop personal, nişte sume nu foarte mari de bani. De fapt cele două au fost şi singurele date pe mâna judecătorilor, cu toate că o firmă agreată în mai toate instituţiile publice gorjene îşi umpluse teşchereaua şi de aici cu bani publici şi nu într-un mod tocmai legal. De ce casierele nu s-au bucurat de aceeaşi clemenţă ca şi firma respectivă este destul de simplu de înţeles:şi-au însuşit o sumă mică pe care nu şi-au permis să o împartă cu nimeni care le-ar fi putut acorda protecţie şi ajutor.
Neli Matei
neli.matei @scandaldegorj.ro
„Marea corupţie” stârpită la Scoarţa
La mijlocul anului trecut, contabila Primăriei Scoarţa a sesizat primarul comunei că a constat nereguli în activitatea casierelor Marilena Sucea şi Anişoara Chepeneag în sensul că cele două nu au depus în casieria instituţiei toate încasările din impozite şi taxe locale, prima însuşindu-şi 8.025 lei, iar cea de-a doua 1279,93 de lei. Imediat după descoperirea „faptelor de corupţie”, primăria a sesizat operativ Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, iar Curtea de Conturi pe cel de pe lângă Tribunalul Gorj. Faţă de cele două femei Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti a început deja urmărirea penală iar Anişoara Chepeneag a restituit banii pe care îi luase. Fiind vorba de o sumă mai mare, Sucea n-a reuşit să restituie decât 800 de lei din suma de 8.025 de lei iar Corpul de Control al Prefectului a impus primăriei să se constituie, în cadrul procesului, parte civilă cu cuantumul prejudiciului creat, plus penalităţi de întârziere de 0,1% pe zi de întârziere începând cu data de 28.02.2009. Asta aşa să fie învăţătură de minte casierei care a poftit la banul public şi aviz funcţionăraşilor care s-ar gândi să facă ca şi ea. În acelaşi timp comisia de control a hotărât şi ca cetăţenii care plătiseră taxele ce au ajuns în buzunarul casierei să se constituie debitori litigioşi şi să-şi recupereze prejudiciul în instanţă.
Din punct de vedere legal, comisia a dispus toate măsurile care se impuneau într-un asemenea caz, însă tratamentul de care au avut parte cele două casiere s-a îndulcit considerabil când a fost vorba,de exemplu,de SC Constnuc 2002 SRL, societate des întâlnită atunci când e vorba de împărţitul banului public aproape moca în urma unor licitaţii a căror legalitate ridică mari semne de întrebare.
Banii Primăriei Scoarţa la cheremul Constnuc
SC Constnuc 2002 SRL a câştigat, la Primăria Scoarţa, anul trecut, lucrarea de: „Alimentare cu apă potabilă a satelor: Mogoşani, Lazuri, Bobu, Colibaşi, Câmpu Mare” în urma unei licitaţii deschise. Valoarea contractului a fost stabilită la 1.746.875 lei, fără TVA. Contractul a fost redactat în aşa fel încât firma să câştige aproape dublu de pe urma acestei afaceri, stabilindu-se ca lucrările să fie făcute în funcţie de alocaţiile bugetare, permiţindu-se întocmirea unuia sau mai multor acte adiţionale. Asta în condiţiile în care firme nu la fel de apreciate ca şi Constnuc îşi iau banii la Sfântul Aşteaptă pe lucrări pe care le-au executat integral pe banii proprii.
Bucurându-se de un tratament aparte Constnuc-ul a încheiat cu Primăria Scoarţa două acte adiţionale la contract, unul de 341.000 de lei, iar celălalt de 1.100.000 de lei, la care s-a adăugat o plată în avans de 30% în sumă de 65.085 de lei, ajungându-se la o plată totală de 1.506.085 de lei. În contractul principal se stipulase clar că nu se vor achita vansuri executantului, dar probabil firma fusese constrânsă de vreo plată urgentă, iar primăria i-a oferit colacul de salvare că doar nu dădea din buzunarul propriu ci al cetăţeneanului de rând care preferă să nu-şi cumpere pâine decât să nu plătească dările la stat.
Deşi colaborarea primăriei cu Constnuc s-a dovedit foarte costisitoare, costând mult mai mult decât ar fi putut fura cele două casiere până la pensie, Corpul de Control al Prefectului s-a rezumat doar la a indica primăriei ca de acum încolo să respecte legea. Atât şi nimic mai mult.
În loc de sancţiuni, recomandări
Indicaţii a dat Corpul de Control şi în cazul unei alte lucrări realizate de către Constnuc chiar la sediul Primăriei Scoarţa unde s-au făcut modernizări la anexele instituţiei. Pentru aceste lucrări firma n-a trecut prin stresul unei licitaţii pentru că a fost singura participantă la procedura de cerere de ofertă. Pentru 90 de zile de lucru la sediul primăriei Constnuc a primit 351.510 lei, fără TVA.
Corpului de Control nu i s-a părut nimic suspect în faptul că societatea a fost singura participantă, în condiţiile în care legea cere clar să existe cel puţin două oferte de participare. Ca să scoată primăria, sau poate societatea, din situaţia creată, comisia de control a făcut referire la o Ordonanţă de Guvern care spune, indirect, fără să fie scris negru pe alb,că astfel de proceduri nu sunt nici permise dar nici interzise.
Până la urmă, tot indirect bineînţeles, reprezentanţii Prefecturii au recunoscut că s-a comis o ilegalitate şi au recomandat primăriei să nu mai repete astfel de proceduri fiind de preferat să primească două oferte înainte de a contracta o lucrare.
Şi astfel s-a terminat verificările Corpuluui de Control la Primăria Scoarţa. Să nu uităm însă că marea corupţie a fost stârpită prin trimiterea în judecată a celor două casiere.
Recomandă acest articol:
06.09.2009. 16:25
Comentarii
Curtea de Conturi ,ar trebui sa stea in permanenta la Primaria Scoarta...si chiar si asa salariatii acestei'institutii', tot ar gasi metode cat mai variate de 'furat',de 'spaga'...nesimtirea aici, in cadrul acestei 'institutii'este la rang de cinste, sa nu mai spunem ca sunt tot felul de 'pitipoance', care nu au 'obiectul muncii'.Sa nu mai spunem ca aceasta comuna 'colcaie 'de gunoaie, iar pubelele stau pe zidul Caminului Cultural..apropoo , de Caminul Cultural..este intr-un stadiu de degradare,greu de imaginat..dar are director...care raspunde de el si de bunul mers al acestuia...pe ce ia acesti oameni banii??dar cea care raspunde de protectia mediului in aceasta institutie..pt. ce ia banii..sau 'Domnul Director', care se ocupa cu atragerea de fonduri europene?? SA LE FIE RUSINE..PLECATI ACASA CA NU SUNTETI BUNI!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu