Două casiere - bomboana de pe coliva marii corupţii - Ancheta - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Ancheta · Două casiere - bomboana de pe coliva marii corupţii

Două casiere - bomboana de pe coliva marii corupţii

La Primăria Scoarţa

Corpul de Control al Prefectului a realizat, cu câteva luni în urmă, un control la Primăria Scoarţa pentru a verifica dacă legalitatea face casă bună cu autorităţile publice locale. În urma controlului s-a stabilit că cele mai mari infracţiuni comise la primărie au fost săvârşite de către două casiere care au „împrumutat” din banii primăriei, în scop personal, nişte sume nu foarte mari de bani. De fapt cele două au fost şi singurele date pe mâna judecătorilor, cu toate că o firmă agreată în mai toate instituţiile publice gorjene îşi umpluse teşchereaua şi de aici cu bani publici şi nu într-un mod tocmai legal. De ce casierele nu s-au bucurat de aceeaşi clemenţă ca şi firma respectivă este destul de simplu de înţeles:şi-au însuşit o sumă mică pe care nu şi-au permis să o împartă cu nimeni care le-ar fi putut acorda protecţie şi ajutor.

Neli Matei
neli.matei @scandaldegorj.ro

„Marea corupţie” stârpită la Scoarţa
La mijlocul anului trecut, contabila Primăriei Scoarţa a sesizat primarul comunei că a constat nereguli în activitatea casierelor Marilena Sucea şi Anişoara Chepeneag în sensul că cele două nu au depus în casieria instituţiei toate încasările din impozite şi taxe locale, prima însuşindu-şi 8.025 lei, iar cea de-a doua 1279,93 de lei. Imediat după descoperirea „faptelor de corupţie”, primăria a sesizat operativ Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, iar Curtea de Conturi  pe cel de pe lângă Tribunalul Gorj. Faţă de cele două femei Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti a început deja urmărirea penală iar Anişoara Chepeneag a restituit banii pe care îi luase. Fiind vorba de o sumă mai mare, Sucea n-a reuşit să restituie decât 800 de lei din suma de 8.025 de lei iar Corpul de Control al Prefectului a impus primăriei să se constituie, în cadrul procesului, parte civilă cu cuantumul prejudiciului creat, plus penalităţi de întârziere de 0,1% pe zi de întârziere începând cu data de 28.02.2009. Asta aşa să fie învăţătură de minte casierei care a poftit la banul public şi aviz funcţionăraşilor care s-ar gândi să facă ca şi ea.  În acelaşi timp comisia de control a hotărât şi ca cetăţenii care plătiseră taxele ce au ajuns în buzunarul casierei să se constituie debitori litigioşi şi să-şi recupereze prejudiciul în instanţă.
Din punct de vedere legal, comisia a dispus toate măsurile care se impuneau într-un asemenea caz, însă tratamentul de care au avut parte cele două casiere s-a îndulcit considerabil când a fost vorba,de exemplu,de SC Constnuc 2002 SRL, societate des întâlnită atunci când e vorba de împărţitul banului public aproape moca în urma unor licitaţii a căror legalitate ridică mari semne de întrebare.

Banii Primăriei Scoarţa la cheremul Constnuc

SC Constnuc 2002 SRL a câştigat, la Primăria Scoarţa, anul trecut, lucrarea de: „Alimentare cu apă potabilă a satelor: Mogoşani, Lazuri, Bobu, Colibaşi, Câmpu Mare” în urma unei licitaţii deschise. Valoarea contractului a fost stabilită la 1.746.875 lei, fără TVA. Contractul a fost redactat în aşa fel încât firma să câştige aproape dublu de pe urma acestei afaceri, stabilindu-se ca lucrările să fie făcute în funcţie de alocaţiile bugetare, permiţindu-se întocmirea unuia sau mai multor acte adiţionale. Asta în condiţiile în care firme nu la fel de apreciate ca şi Constnuc îşi iau banii la Sfântul Aşteaptă pe lucrări pe care le-au executat integral pe banii proprii.
Bucurându-se de un tratament aparte Constnuc-ul a încheiat cu Primăria Scoarţa două acte adiţionale la contract, unul de 341.000 de lei, iar celălalt de 1.100.000 de lei, la care s-a adăugat o plată în avans de 30% în sumă de 65.085 de lei, ajungându-se la o plată totală de 1.506.085 de lei. În contractul principal se stipulase clar că nu se vor achita vansuri executantului, dar probabil firma fusese constrânsă de vreo plată urgentă, iar primăria i-a oferit colacul de salvare că doar nu dădea din buzunarul propriu ci al cetăţeneanului de rând care preferă să nu-şi cumpere pâine decât să nu plătească dările la stat.
Deşi colaborarea primăriei cu Constnuc s-a dovedit foarte costisitoare, costând mult mai mult decât ar fi putut fura cele două casiere până la pensie, Corpul de Control al Prefectului s-a rezumat doar la a indica primăriei ca de acum încolo să respecte legea. Atât şi nimic mai mult. 

În loc de sancţiuni, recomandări

Indicaţii a dat Corpul de Control şi în cazul unei alte lucrări realizate de către Constnuc chiar la sediul Primăriei Scoarţa unde s-au făcut modernizări la anexele instituţiei. Pentru aceste lucrări firma n-a trecut prin stresul unei licitaţii pentru că a fost singura participantă la procedura de cerere de ofertă. Pentru 90 de zile de lucru la sediul primăriei Constnuc a primit 351.510 lei, fără TVA.
Corpului de Control nu i s-a părut nimic suspect în faptul că societatea a fost singura participantă, în condiţiile în care legea cere clar să existe cel puţin două oferte de participare. Ca să scoată primăria, sau poate societatea, din situaţia creată, comisia de control a făcut referire la o Ordonanţă de Guvern care spune, indirect, fără să fie scris negru pe alb,că astfel de proceduri nu sunt nici permise dar nici interzise.  
Până la urmă,  tot indirect bineînţeles, reprezentanţii Prefecturii au recunoscut că s-a comis o ilegalitate şi au recomandat primăriei să nu mai repete astfel de proceduri fiind de preferat să primească două oferte înainte de a contracta o lucrare.
Şi astfel s-a terminat verificările Corpuluui de Control la Primăria Scoarţa. Să nu uităm însă că marea corupţie a fost stârpită prin trimiterea în judecată a celor două casiere.



Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  06.09.2009. 16:25

Comentarii

elvira
11.11.2010. 19:08

Curtea de Conturi ,ar trebui sa stea in permanenta la Primaria Scoarta...si chiar si asa salariatii acestei'institutii', tot ar gasi metode cat mai variate de 'furat',de 'spaga'...nesimtirea aici, in cadrul acestei 'institutii'este la rang de cinste, sa nu mai spunem ca sunt tot felul de 'pitipoance', care nu au 'obiectul muncii'.Sa nu mai spunem ca aceasta comuna 'colcaie 'de gunoaie, iar pubelele stau pe zidul Caminului Cultural..apropoo , de Caminul Cultural..este intr-un stadiu de degradare,greu de imaginat..dar are director...care raspunde de el si de bunul mers al acestuia...pe ce ia acesti oameni banii??dar cea care raspunde de protectia mediului in aceasta institutie..pt. ce ia banii..sau 'Domnul Director', care se ocupa cu atragerea de fonduri europene?? SA LE FIE RUSINE..PLECATI ACASA CA NU SUNTETI BUNI!

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: