TOTUŞI, 2007 A FOST UN AN CU MULŢI COLINDĂTORI FĂRĂ NOIMĂ! - Opinii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Opinii · TOTUŞI, 2007 A FOST UN AN CU MULŢI COLINDĂTORI FĂRĂ NOIMĂ!

TOTUŞI, 2007 A FOST UN AN CU MULŢI COLINDĂTORI FĂRĂ NOIMĂ!


prof. Vasile Gogonea
redactie@scandaldegorj.ro

La sfârşitul primului an de la aderarea României la Uniunea Europeană, cred că era normal, stimaţi cititori, să evaluăm această perioadă, pornind de la o analiză succintă a unor aspecte care au marcat acest 2007, pentru a surprinde paşii semnificativi şi necesari parcurşi în desfăşurarea procesului de integrare, dar în mod surprinzător, constatăm cu stupoare că la ora bilanţului preconizat avem doar tabloul unei perioade extrem de confuze şi de controversate pe scena vieţii politice, cu dispute sterile parcă interminabile care au excelat prin violenţa limbajului, într-un climat social şi cultural care acutizează confuzia valorilor şi care ne situează pe un loc stânjenitor în topul corupţilor europeni! Până la urmă, cred că ne interesează tot ce e valoros şi autentic românesc, tot ce a rămas intact sub vremuri, tot ce poartă pecetea de calitate a tradiţiei, mai puţin accesele unei crize politice interminabile, cu parfum de târg provincial şi de iarmaroc politicianist!

În linii mari, se poate constata la tot pasul că respectul autohton pentru ceea ce a însemnat desfăşurarea sărbătorilor de iarnă depăşeşte cu mult media europeană, din punct de vedere material, deoarece se consideră că numai pentru ceea ce a pus pe masă, românul mediu a cheltuit între 130 şi 140 de euro, în timp ce media europeană nu depăşeşte 100 de euro, potrivit datelor UE, dincolo de vanitatea unui motiv de relativă mulţumire! Aruncând o scurtă privire pe scena vieţii politice din ţara noastră, însă, putem afirma, fără teama de a greşi, că stânga românească s-a dovedit uşor derutată, dar capabilă de a ieşi în scurtă vreme de sub regimul isteriilor colective, pe când imaginea dreptei pare a fi a unei femei de serviciu care ţine cu tot dinadinsul să-şi menţină slujba cu atribute de sinecură de la Palatul Cotroceni!

De bine, de rău, suntem cetăţeni ai Europei, iar în această calitate, ne fascinează şi ne seduce tot ceea ce ne îmbogăţeşte spiritual într-un moment în care doar bogăţia materială pare a avea preţ, iar la momentul adevărului şi al comparaţiilor, de multe ori, parcă ne frământă şi ne siderează când vrem să aflăm tot ce are România de oferit Europei şi lumii întregi, aşa cum ne preocupă să ştim cu lux de amănunte, cam tot ceea ce ne face să mergem înainte şi în acest 2008!

Deseori, oscilăm între păstrarea minunatelor noastre tradiţii şi marea ispită a modernizării, apelând la tot ceea ce ne ajută să aflăm cine suntem, aşa cum ne trezim dis-de-dimineaţă, parcă mai plini de ideile generoase şi de faptele remarcabile care înnobilează existenţa noastră efemeră şi alină suferinţa oamenilor, aşa cum ne învaţă frumoasele noastre colinde ale căror ecouri încă se mai aud, ca să nu mai amintim de proverbele şi zicătorile păstrate din moşi-strămoşi, din care izvorăşte atâta înţelepciune. De bună seamă, originea colindelor noastre româneşti se pierde în negura vremii, dar bucuria colindului este mereu proaspătă şi dătătoare de suflu nou în pridvorul caselor primitoare şi împodobite cu bunătatea Duhului Sfânt, ca un prilej de bucurie, pace şi linişte spirituală, pentru că s-a păstrat, iată, până la începutul veacului al XXI-lea creştin, tot ceea ce ţine de tradiţia colindatului, ca formă de manifestare majoră, marcând din Ajun de Crăciun viaţa spirituală a comunităţii, pentru a se continua de la Anul Nou până la Bobotează şi Sf.Ion!

În colindatul românesc s-a păstrat o interesantă formulă de împletire a elementelor pre-creştine, considerate păgâne, cu cele creştine, fără să înregistrăm forme de sincretism antagonic, deoarece se etalează superbe cântări, colinde de bătrâni, colinde de gazdă, colinde dedicate agricultorilor, pescarilor, vânătorilor, evocându-se o pertinentă deschidere către înţelegerea muncii omului, nu numai ca o activitate de efort, dar şi ca o expresie a rugăciunii. Tocmai de aceea, colinda este o cântare de încântare către Dumnezeu, este cântare pentru munca omului, este concretizare verbală a tot ce ţine de nivelul, de speranţele oamenilor, pentru că în ecourile unei colinde cerurile se deschid când Însuşi Bunul Dumnezeu aude rugăciunea omului, aude sufletul curat care s-a purificat în perioada postului, iar la sărbători are şansa de a cere cu onestitate Lui Dumnezeu iertare pentru viaţa de zi cu zi, sprijin pentru împlinirea dorinţelor, prin manifestări păstrătoare de simboluri arhaice, adevărate giuvaere de spiritualitate străveche, păstrate cu sfinţenie peste trecerea timpului.

Colindele sunt aurul, smirna şi tămâia zilelor noastre, daruri accesibile pe care orice creştin le poate aduce Pruncului Născut din Fecioară şi aproapelui, pentru că în colindele lor, românii îl socotesc pe Pruncul Iisus ca pe propriul lor copil, învăluindu-l cu o rară duioşie în dragostea lor părintească.

Colindele româneşti nu inventează dogme noi, dar reliefează adevărurile credinţei creştine şi au o semnificaţie creştină, deoarece în ele regăsim adevărurile de credinţă ale Bisericii, iar mesajul divin trece dincolo de zidurile bisericilor în sufletul oamenilor. Colindele sunt o sinteză superioară între eternitate şi vremelnicie, între viziunea creştină a lumii şi experienţa ancestrală de viaţă a neamului care le-a zămislit, fiind linia melodică a cântecului nostru strămoşesc şi una dintre cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc.

Am auzit cândva, la un pictor de biserici, expresia minunată, că „orice lucru pe care-l faci, fă-l ca pentru Dumnezeu”, din care am înţeles că în fiecare dintre noi sălăşluieşte un pictor de icoane ale sufletului, că omul care sfinţeşte locul rămâne cel care prin fericita îmbinare a culorilor şi a expresivităţii chipului divin, pare că ne face viaţa mai frumoasă, că dincolo de banii câştigaţi şi de faima meritată sunt oamenii dăruiţi cu har pentru a veghea la sănătatea semenilor, pentru a dovedi că ne afectează dacă natura e bolnavă, ne interesează tot ceea ce românii au şi nu ştiu că e al lor, pentru că dincolo de colindele adevărate, din păcate, mai avem şi atâţia colindători fără noimă, despre care nu avem ce le spune copiilor! Iar, colindători fără noimă sunt politicienii care manipulează spectacolul zilnic al circului de două parale, iluzioniştii electoratului, sarabanda politică ce te ţine cu respiraţia la gură mai ceva ca o telenovelă asociată cu capriciile vremii, ca o groapă proaspătă în caldarâmul străzii sau disconfortul caniculei din timpul verii, despre care ne informează televizorul şi ziarele, scandalurile ce se ţin lanţ, recepţii şi cocteiluri cu locaţia „Golden Blitz”, înecate în şampanie călduţă şi dulceagă a cărei marcă e ascunsă abil de prosopul barmanului, într-un cuvânt, meandrele concretului, exhibiţiile care supralicitează „cearta dintre palate”, colorate ca şi afişele electorale de la referendumurile pentru suspendarea preşedintelui şi pentru votul uninominal, aceste două examene electorale ratate, la care putem adăuga regruparea forţelor politice interne în urma alegerilor europarlamentare!

Tocmai de aceea, stimaţi cititori, nu mă surprinde, câtuşi de puţin, aprecierea doamnei Smaranda Enache, Preşedintele Ligii „Pro Europa”, fost ambasador al României în Finlanda, care a afirmat, la finele lui 2007, că preşedintele Traian Băsescu este un exemplu prost pentru democraţie, deoarece “comportamentul public al preşedintelui este un element disturbant în democraţia românească, şeful statului dovedindu-se rasist, sexist, dornic să intimideze presa şi societatea civilă”, pe fondul unor calificative jignitoare, al unor atacuri şi insulte incalificabile ale unui şef de stat la adresa unor ziarişti! Personal, mi se pare o apreciere întemeiată din partea respectabilei doamne, despre întâiul colindător fără noimă al ţării!

Oricum, timpul ne va arăta că mentalităţile care pun omul în conflict cu natura umană, în care individul se dovedeşte doar un cuceritor şi un consumator iraţional de resurse, nu au viitor, iar dacă a trăi într-o oarecare armonie cu mediul social şi politic sau a merge alături de natura umană şi în concordanţă cu exigenţele acesteia, înseamnă a te întoarce la origini, atunci, cred că în 2008 avem nevoie de colindători politici cu noimă, capabili să ne convingă că trebuie să ne întoarcem la tradiţii şi la valorile îndelung verificate istoric, aşa cum sunt colindele noastre româneşti!Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  13.01.2008. 23:51

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: