„Senatorii” mineritului
Campania electorală e aproape la jumătate iar candidaţii se întrec în promisiuni. Fiecare dintre aceştia pare că vrea să asigure un trai mai bun gorjenilor. Majoritatea electoratului e convinsă că toate aceste promisiuni nu vor depăşi acest stadiu. Certe rămân însă averile candidaţilor, care indiferent dacă vor prinde sau nu ciolanul mult dorit nu vor avea grija zilei de mâine. Aşa se face că majoritatea candidaţilor gorjeni au, sau au avut, legături cu mineritul, izvonul nesecat al averilor unora dintre ei şi, aproape inevitabil, al dosarelor penale cu miros de cărbune.
Daniel Dumitriu
daniel.dumitriu @scandaldegorj.ro
Veniturile pensionarului Bercea, în totalitate din minerit
Demis din funcţia de director adjunct al SNLO, Nicolae Bercea a ieşit cam şifonat din atenţia opiniei publice, în urmă cu patru ani, din cauza unor acuze de corupţie. Clement Mocanu l-a acuzat atunci pe Bercea că i-ar fi dat mită renovându-i casa din Turcineşti, lucrări care în mod normal l-ar fi costat pe fostul boss al SNLO peste 100.000 de dolari. Cu toate astea, Bercea a revenit, acum, zâmbitor, direct în afişele electorale în care-şi anunţă candidatura pentru un mandat de senator pe colegiul 2, din partea PNL şi îl contracandidează tocmai pe Toni Greblă, despre care, spun unele surse, alături de Marin Condescu, ar fi orchestrat dezvăluirile care au dus la demiterea sa. Bercea şi-a păstrat, totuşi, legăturile cu mineritul prin prisma sumelor pe care le încasează anual de la SNLO pentru invenţiile şi inovaţiile implementate în domeniu dar şi prin intermediul firmelor la care este asociat şi prestează pentru compania minieră.
Bercea este asociat la SC Gerota SA, firmă înfiinţată în 2001, care se ocupă cu instalarea, întreţinerea şi repararea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice. Societatea a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de peste două milioane de euro şi un profit de 6,6 miliarde de lei vechi, o parte din bani provenind şi din contractele cu SNLO. Cealaltă firmă, la care este asociat Nicolae Bercea, a fost înfiinţată imediat după ce acesta a fost demis din funcţia de director adjunct al SNLO, are sediul la Turcineşti, iar ca obiect de activitate fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale acestora. Cel mai prolific an al societăţii a fost 2006, când aceasta a avut o cifră de afaceri de peste 14 miliarde de lei vechi şi un profit de 1,2 miliarde.
Pe lângă aceste venituri din afaceri, fostul director stă bine şi la depozite bancare. Astfel, acesta are active financiare la trei filiale târgujiene ale băncilor, însumând peste 2,8 miliarde de lei vechi. Candidatul a încasat, numai anul trecut, aproape 3,3 miliarde de lei vechi din drepturi de autor pentru invenţii şi inovaţii în minerit, asta pe lângă pensia de 23 de milioane de lei lunar. Bercea nu stă rău nici la capitolul imobiliar, acesta fiind proprietarul unui teren în Petroşani şi unui apartament în Timişoara. La Tg-Jiu, fostul director deţine un apartament şi 5440 mp de teren pe strada Narciselo, iar pentru relaxare are o casă de vacanţă şi un alt teren la Turcineşti.
Greblă îşi ia salariul din cotizaţiile complexurilor energetice şi SNLO
Contracandidatul său, social-democratul Toni Mihail Greblă, stă aproape la fel de bine la toate capitolele: bani din minerit, avere, dar şi dosare penale.
Greblă, alături de fostul director general al CNLO, Ion Vulpe, au intrat în atenţia DNA chiar în primăvara acestui an, după finalizarea dosarului fostului inspector guvernamental Alexandru Busuioc. Iniţial dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj însă, procurorul a constatat că fostul prefect şi fostul director se fac vinovaţi de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi a unor fapte de corupţie şi a trimis dosarul, pentru a fi soluţionat de DNA.
Mai precis, cei doi s-au implicat în mod direct în negocierea reconstrucţiei imobilului inspectorului guvernamental şi în încheierea contractului de execuţie a lucrărilor.
Deşi Greblă a făcut oarece scandal la momentul în care în presă a apărut informaţia cu privire la începerea urmăririi penale împotriva sa, acuzând influenţe politice care, chipurile, ar fi dorit stoparea unei eventuale candidaturi, iată că acest lucru nu s-a întâmplat iar fostul prefect se află deja la jumătatea cursei electorale. Unele surse susţin că, de fapt, acesta joacă „la două capete” în această campanie: pentru fotuliul de senator PSD, pe faţă, şi pentru a diminua şansele social-democraţilor, în bătălia directă cu unii candidaţi ai PD-L, puternic susţinuţi de prietenul său Marin Condescu.
Legăturile lui Greblă cu sforarul mineritului sunt extrem de strânse şi au ca finalitate controlarea unei părţi cât mai mari a sumelor care se învârt în minerit şi energie. De fapt, Greblă îşi încasează salariul, de director al PATROMIN, de 46 de milioane de lei vechi lunar, din cei peste trei miliarde pe care SNLO şi cele două comlexuri îi dirijează către Asociaţia Patronală Minieră şi alte sute de milioane comisioane din intermedierea unor afaceri ale prietenilor săi care trebăluiesc prin minerit şi energie. Greblă are un depozit bancar la termen de 1,2 miliarde de lei vechi, iar soţia sa a câştigat, anul trecut, din avocatură, 680 de milioane de lei. Celelalte venituri, din calitatea de membru al unor comisii din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor şi AVAS, greblă nu s-a obosit să le treacă în declaraţia de interese. Candidatul social-democrat deţine două autoturisme, un Volvo şi un Peugeot, iar ca proprietăţi imobiliare, are în Tg-Jiu, un teren, o garsonieră şi o casă, iar în Bucureşti, un apartament.
Rămâne doar să ne întrebăm ce-i mână pe aceştia în lupta electorală? Doar despre imunitate să fie vorba?
Recomandă acest articol:
17.11.2008. 12:02
Comentarii
bercea,eu cred ca un mandat ptr jilava ar fi mai bun ptr el?sau oare ma insel
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu