„Senatorii” mineritului - Ancheta - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Ancheta · „Senatorii” mineritului

„Senatorii” mineritului

„Senatorii” minerituluiCampania electorală e aproape la jumătate iar candidaţii se întrec în promisiuni. Fiecare dintre aceştia pare că vrea să asigure un trai mai bun gorjenilor. Majoritatea electoratului e convinsă că toate aceste promisiuni nu vor depăşi acest stadiu. Certe rămân însă averile candidaţilor, care indiferent dacă vor prinde sau nu ciolanul mult dorit nu vor avea grija zilei de mâine. Aşa se face că majoritatea candidaţilor gorjeni au, sau au avut, legături cu mineritul, izvonul nesecat al averilor unora dintre ei şi, aproape inevitabil, al dosarelor penale cu miros de cărbune.

Daniel Dumitriu
daniel.dumitriu @scandaldegorj.ro

Veniturile pensionarului Bercea, în totalitate din minerit

Demis din funcţia de director adjunct al SNLO, Nicolae Bercea a ieşit cam şifonat din atenţia opiniei publice, în urmă cu patru ani, din cauza unor acuze de corupţie. Clement Mocanu l-a acuzat atunci pe Bercea că i-ar fi dat mită renovându-i casa din Turcineşti, lucrări care în mod normal l-ar fi costat pe fostul boss al SNLO peste 100.000 de dolari. Cu toate astea, Bercea a revenit, acum, zâmbitor, direct în afişele electorale în care-şi anunţă candidatura pentru un mandat de senator pe colegiul 2, din partea PNL şi îl contracandidează tocmai pe Toni Greblă, despre care, spun unele surse, alături de Marin Condescu, ar fi orchestrat dezvăluirile care au dus la demiterea sa. Bercea şi-a păstrat, totuşi, legăturile cu mineritul prin prisma sumelor pe care le încasează anual de la SNLO pentru invenţiile şi inovaţiile implementate în domeniu dar şi prin intermediul firmelor la care este asociat şi prestează pentru compania minieră.

Bercea este asociat la SC Gerota SA, firmă înfiinţată în 2001, care se ocupă cu instalarea, întreţinerea şi repararea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice. Societatea a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de peste două milioane de euro şi un profit de 6,6 miliarde de lei vechi, o parte din bani provenind şi din contractele cu SNLO. Cealaltă firmă, la care este asociat Nicolae Bercea, a fost înfiinţată imediat după ce acesta a fost demis din funcţia de director adjunct al SNLO, are sediul la Turcineşti, iar ca obiect de activitate fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale acestora. Cel mai prolific an al societăţii a fost 2006, când aceasta a avut o cifră de afaceri de peste 14 miliarde de lei vechi şi un profit de 1,2 miliarde.

Pe lângă aceste venituri din afaceri, fostul director stă bine şi la depozite bancare. Astfel, acesta are active financiare la trei filiale târgujiene ale băncilor, însumând peste 2,8 miliarde de lei vechi. Candidatul a încasat, numai anul trecut, aproape 3,3 miliarde de lei vechi din drepturi de autor pentru invenţii şi inovaţii în minerit, asta pe lângă pensia de 23 de milioane de lei lunar. Bercea nu stă rău nici la capitolul imobiliar, acesta fiind proprietarul unui teren în Petroşani şi unui apartament în Timişoara. La Tg-Jiu, fostul director deţine un apartament şi 5440 mp de teren pe strada Narciselo, iar pentru relaxare are o casă de vacanţă şi un alt teren la Turcineşti.

Greblă îşi ia salariul din cotizaţiile complexurilor energetice şi SNLO

Contracandidatul său, social-democratul Toni Mihail Greblă, stă aproape la fel de bine la toate capitolele: bani din minerit, avere, dar şi dosare penale.

Greblă, alături de fostul director general al CNLO, Ion Vulpe, au intrat în atenţia DNA chiar în primăvara acestui an, după finalizarea dosarului fostului inspector guvernamental Alexandru Busuioc. Iniţial dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj însă, procurorul a constatat că fostul prefect şi fostul director se fac vinovaţi de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi a unor fapte de corupţie şi a trimis dosarul, pentru a fi soluţionat de DNA.

Mai precis, cei doi s-au implicat în mod direct în negocierea reconstrucţiei imobilului inspectorului guvernamental şi în încheierea contractului de execuţie a lucrărilor.

Deşi Greblă a făcut oarece scandal la momentul în care în presă a apărut informaţia cu privire la începerea urmăririi penale împotriva sa, acuzând influenţe politice care, chipurile, ar fi dorit stoparea unei eventuale candidaturi, iată că acest lucru nu s-a întâmplat iar fostul prefect se află deja la jumătatea cursei electorale. Unele surse susţin că, de fapt, acesta joacă „la două capete” în această campanie: pentru fotuliul de senator PSD, pe faţă, şi pentru a diminua şansele social-democraţilor, în bătălia directă cu unii candidaţi ai PD-L, puternic susţinuţi de prietenul său Marin Condescu.

Legăturile lui Greblă cu sforarul mineritului sunt extrem de strânse şi au ca finalitate controlarea unei părţi cât mai mari a sumelor care se învârt în minerit şi energie. De fapt, Greblă îşi încasează salariul, de director al PATROMIN, de 46 de milioane de lei vechi lunar, din cei peste trei miliarde pe care SNLO şi cele două comlexuri îi dirijează către Asociaţia Patronală Minieră şi alte sute de milioane comisioane din intermedierea unor afaceri ale prietenilor săi care trebăluiesc prin minerit şi energie. Greblă are un depozit bancar la termen de 1,2 miliarde de lei vechi, iar soţia sa a câştigat, anul trecut, din avocatură, 680 de milioane de lei. Celelalte venituri, din calitatea de membru al unor comisii din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor şi AVAS, greblă nu s-a obosit să le treacă în declaraţia de interese. Candidatul social-democrat deţine două autoturisme, un Volvo şi un Peugeot, iar ca proprietăţi imobiliare, are în Tg-Jiu, un teren, o garsonieră şi o casă, iar în Bucureşti, un apartament.

Rămâne doar să ne întrebăm ce-i mână pe aceştia în lupta electorală? Doar despre imunitate să fie vorba?Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  17.11.2008. 12:02

Comentarii

andrea
16.08.2011. 12:22

bercea,eu cred ca un mandat ptr jilava ar fi mai bun ptr el?sau oare ma insel

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: