Stana Pânişoară a fost braţul lung al firmelor căpuşă din minerit - Ancheta - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Ancheta · Stana Pânişoară a fost braţul lung al firmelor căpuşă din minerit

Stana Pânişoară a fost braţul lung al firmelor căpuşă din minerit

Neli Matei

Mâna dreaptă a lui Davidoiu,

Demiterea lui Dănuţ Pestriţu din funcţia de director financiar-contabil al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) şi a lui Cristinel Popescu din cea de director de resurse umane a stârnit rumoare în rândul celor care nu sunt de aceeaşi părere cu directorul general al societăţii, Eugen Davidoiu, care declară că a luat această decizie pentru eficientizarea direcţiilor conduse până nu demult de cei demişi. Activitatea unuia dintre noii directori, în speţă, Stana Micu Pânişoară, vine să dea dreptate celor neîncrezători în deciziile „înţelepte” ale lui Davidoiu. Angajată cu ştate vechi a SNLO, Pânişoară a deservit şi un grup de foşti securişti care au falimentat, la un moment dat, mai multe societăţi gorjene prestatoare de servicii în minerit.

cnloNoul director financiar al SNLO are un trecut tenebros, presărat cu victime economice din rândul foştilor prestatori ai societăţii ale cărei destine financiare le conduce în prezent. O lungă perioadă de timp Stana Micu Pânişoară a făcut jocurile grupului de foşti securişti care au condus cartelul Sartex care a decimat zeci de societăţi atât în Gorj, cât şi în alte zone ale ţării.

SC Presuţ Jilţ, societate care trăia din serviciile prestate către SNLO, a fost preluată de către un om al Sartex-ului în anul 2000 şi a intrat aproape imediat în morişca firmelor care constituiau cartelul cu singurul scop, acela de a profita de pe urma acestora ca apoi să le falimenteze. Societatea având ca obiect de activitate „executarea lucrărilor de excavaţie, dislocare şi împins masă minieră cu utilaje de construcţii şi terasiere”, Presut Jilţ a încheiat, chiar înainte de a fi cumpărată, zeci de contracte dezavantajoase cu firme din grupul Sartex. Contractele de închiriere şi subînchiriere, perfectate între Presut şi societăţi ale Sartex au dus încet, dar sigur, societatea gorjeană spre faliment. Când s-a ajuns la acest moment ea a fost cumpărată, iar pachetul de acţiuni a început să se plimbe între oamenii de încredere ai boss-ului de la Sartex, Doru Haiduc.

Printre aceştia s-au numărat Mihai Florescu, fiul senatorului PSD de Gorj Ion Florescu şi fostul deputat, actualmente iarăşi pretendent din partea aceluiaşi partid, Scarlat Iriza.

Din consiliul de administraţie al societăţii Brof SRL Oradea, firmă pe mâna căreia a ajuns la un moment dat 96% din pachetul de acţiuni al Presut, făcea partea Stana Pânişoară, pe atunci şef serviciu decontări în cadrul SNLO.

Stana Pâinişoară a cântat prohodul Presut-ului alături de Nicolae Pârvu, personaj provenit din structurile fostei securităţi, ca de altfel mulţi din oamenii cheie ai Sartex, şi Benoni Costinaş, fost director al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani.

Metoda prin care Presut a fost falimentată este una destul de simplă: firmele din cadrul cartelui Sartex închiriau şi subînchiriau utilaje la Presut la preţuri mari, care dezavantajau clar firma gorjeană şi care n-au deranjat-o niciodată pe Stana Pâinişoară, membră în Consiliul de Administraţie. Contractele aveau condiţii clare cu plata chiriei la dată fixă şi penalizări în caz de întârziere, condiţii pe care Presut, deja vlăguită, bineînţeles că nu le putea respecta. Mecanismul firmelor căpuşă, care făceau parte din cartelul Sartex, a funcţionat perfect în acest caz: Metastruct SRL, avea închiriate de la Venta Invest SRL utilaje, pentru care plătea 200 de milioane de lei vechi lunar, pe care mai apoi le-a subînchiriat SC Presut Jilţ la două miliarde de lei vechi chirie pe lună, la nivelul anului 2000. Pentru că datoriile o depăşiseră total, 154 miliarde de lei vechi, Presut a intrat în blocaj financiar, iar firmele care o aduseseră în acest stadiu au trecut la următorul nivel din planul lor: titluri executorii, adrese de propriri, sechestru, iar, într-un final, procedura de reorganizare judiciară şi faliment. Sute de oameni au protestat atunci în curtea unităţii disperaţi că nu-şi mai primiseră de mult salariile, dar şi de viitorul sumbru care-i aştepta, adică şomajul.

Până la urmă societatea a devenit doar amintire, dar tăvălugul Sartex, având-o printre pioni şi pe Stana Pânişoară, a mai trecut şi peste alte societăţi, fără ca vreodată cineva să răspundă penal pentru dezastrul rămas în urmă. La vremea respectivă atât Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ, cât şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj au deschis o serie de dosare în care au fost cercetate penal mai multe persoane din conducerea firmelor implicate în falimentarea Presut Jilţ, acţionarii şi directorii acesteia, precum şi membrii CA, printre care şi Stana Pâinişoară, numai că acestea s-au finalizat cu NUP pentru toată lumea.Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  18.08.2008. 17:00

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: