Demolarea a două grupuri energetice stoarce CE Turceni de câteva milioane de euro
Daniel Dumitriu
Complexul Energetic Turceni (CET) a fost generatorul multor milioane de euro pentru firmele de casă ale directorilor care s-au perindat în ultimii ani la conducerea sa.
Sprijiniţi politic pentru a ocupa diferite posturi de conducere la CET, oamenii puterii, îndiferent că aceasta a fost portocalie sau de altă culoare, s-au faultat reciproc, mai ales în ultimii patru ani, pentru a face jocurile şi, implicit, afacerile profitabile, clientelei partidului.
Ziua de 13, cu ghinion
Managementul păgubos al directorilor CET a găurit serios bugetul colosului energetic numai prin „afacerea” privind valorificarea grupurilor energetice nr.2 şi nr.8.
Grupul nr.8 a fost proiectat cu două cazane dar, lucrările au fost oprite la începutul anilor’80 datorită lipsei fondurilor băneşti, iar acesta n-a funcţionat niciodată.
CET a organizat licitaţia pentru valorificarea blocului nr.8, la data de 13 ianuarie 2005, aceasta fiind câştigată de o societate comercială care, ulterior, a cesionat drepturile sale contractuale unei firme din Craiova. La vremea respectivă director general al CET era Ion Marin, despre care se ştie că favoriza firmele din judeţul său de baştină, Dolj. Numai că, pe 13 martie, adică la exact două luni de la vânzarea grupului 8, Marin a fost schimbat din funcţie, iar CET încă nu identificase echipamentele pe care le vânduse la începutul anului deşi, acest lucru trebuia să se întâmple înainte de semnarea contractului, pentru ca firma să ştie ce a cumpărat, fapt ce a dus la neparafarea acestuia. Astfel ziua de 13 a fost cu ghinion şi pentru societatea care câştigase iniţial licitaţia, dar şi pentru directorul Marin.
Interese din Est
Odată cu schimbarea acestuia şi instalarea noii conduceri, susţinută de secretarul de stat în MEC, la acea vreme, Ionel Manţog, s-a hotărât ca în luna iunie să se organizeze o nouă licitaţie, doar interesele erau de acum altele. Cum la minister PD făcea casă bună cu PC, şi în mineritul şi energia gorjeană lucrurile nu puteau fi altfel.
CET a restituit în cele din urmă garanţia de participare, de aproape 3 miliarde de lei vechi, firmei doljene şi a organizat o nouă licitaţie.
Astfel, SC Invest Nikarom SRL Bucureşti a fost desemnată câştigătoarea lucrărilor privind dezafectarea blocului 8, valoarea contractului cifrându-se în jurul valorii de un milion de euro. Societatea a demarat lucrările la Turceni fără să mai solicite vreun aviz de mediu, fiind amendată, la vremea repectivă cu 600 de milioane de lei vechi. Unele surse susţin că, reprezentantul firmei bucureştene, un cetăţean lituanian, era de fapt mandatarul firmelor lui Dan Voiculescu, recomandat de chiar de ministrul, din acea perioadă, Codruţ Sereş. De altfel, ulterior, contractul a fost preluat de la Invest Nikarom de către SC Mechel SA Tîrgovişte, o firmă care face parte din compania rusă Mechel, care activează în domeniul minerit şi metalurgie.
Managerul şmenurilor
Dovada că, culoarea politică nu contează o dovedeşte actualul director Dumitru Cristea, susţinut, cel puţin la instalarea în funcţie de către PNL, care continuă afacerea cu vecinii de la Est. Aceleaşi surse susţin că, în curând, grupul energetic nr. 2 din cadrul CET, dat în folosinţă în 1979 şi scos din funcţiune în urmă cu zece ani, va fi valorificat aceleiaşi companii ruse.
Cu toate astea, în urmă cu trei săptămâni, adică pe 26 septembrie, managerul Cristea a atribuit direct, lucrări de peste 4,5 miliarde lei vechi, unei asociaţii de firme al cărei lider este SC Uniflex SRL Tg-Jiu, pentru (atenţie!) închiderea faţadei sală maşini bloc 2 şi 8.
Lăsând la o parte faptul, destul de grav de altfel că, motivarea încredinţării directe pentru aceste lucrări de tâmplărie este aceea că acestea nu puteau fi executate decât de această firmă, din motive tehnice (!?), un lucru şi mai grav este acela că, Cristea aruncă practic la coşul de gunoi 4,5 miliarde pentru o lucrare inutilă în condiţiile în care dezafectarea blocurilor energetice 2 şi 8 nu este finalizată.
Recomandă acest articol:
26.10.2008. 21:56
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu