Directorul şi preşedintele CA de la Medserv Min, cercetaţi penal
Despre societatea Medserv Min SA se spune că este condusă de „clica de la Motru”, locul de baştină al lui Daniel Burlan, directorul SNLO. Compania minieră deţine peste 92% din acţiunile Medserv Min, restul aparţinând mai multor sindicate din minerit.
În Consiliul de Administraţie al Medserv Min, ori la conducerea acesteia s-au perindat de-a lungul timpului personaje din cele mai pestriţe, susţinute politic, care nu aveau nici o legătură cu managementul unei unei firme care asigură servicii medicale pentru mineri şi energeticieni. De la începutul lui 2009 aceste personaje au fost înlocuite cu altele susţinute puternic de rubedeniile din SNLO sau sindicate.
Ultimii veniţi în fruntea Medserv Min, preşedintele Consiliului de Administraţie, Valerian Dîrnu şi directorul Speranţa Bălan, au avut de-a face, şi încă mai au, cu braţul lung al legii.
Bălan şi Dîrnu cercetaţi penal
Medserv Min SA a reintrat în atenţia presei odată cu schimbarea din funcţia de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie a lui Marcel Iacobescu.
În data de 6 mai a.c, noul preşedinte al CA, Valerian Dîrnu, i-a delegat atribuţiile directorului general Speranţei Bălan, numită director executiv, funcţie care la acea dată nu exista în organigrama Medserv Min. Până pe 18 mai, când noua organigramă a fost aprobată de CA, odată cu demiterea lui Iacobescu, acesta nu şi-a mai putut exercita funcţia, personalului societăţii fiindu-i interzis accesul în biroul său. În această perioadă, s-au emis decizii ilegale care au stat la baza destituirii lui Iacobescu, cel puţin aşa susţine fostul director în plângerea penală depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu.
Directorul Speranţa Bălan şi Valerian Dârnu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Medserv Min SA sunt cercetaţi acum de către procurori pentru fals şi abuz în serviciu şi vor trebui să le explice acestora cât de legală este destituirea fostului director Marcel Iacobescu şi ce documente au stat la baza hotărârii CA.
Atât lui Dîrnu, dar mai ales lui Bălan le este teamă că Iacobescu ar putea reveni în funcţia de director şi au atacat în instanţă contractul individual de muncă al acestuia, de director general, reintrat în vigoare după încetarea mandatului.
Fostul director a acţionat şi el în judecată Medserv Min pentru plata drepturilor salariale până la finalul mandatului pentru care a fost investit de CA.
Preşedintele CA, hoţ dovedit
Valerian Dîrnu a intrat pentru prima dată în Consiliul de Administraţie al Medserv Min, ca simplu membru, în 2007, fiind ulterior revocat din această funcţie. În acea perioadă, Dîrnu era şi în CA de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj şi administra firma Valmedical SRL, fiind unic acţionar.
În septembrie 2009, Valerian Dîrnu a revenit în CA la Medserv Min însă, la firma sa, care avea acelaşi obiect de activitate ca şi aceasta, asistenţă medicală specializată, a renunţat abia în luna martie a acestui an. Aşadar, în toată perioada cât a îndeplinit funcţia de membru în CA la CJAS, ori la Medserv Min, iar firma sa era funcţională, Dîrnu a fost incompatibil, iar situaţia sa este verificată în prezent de către Agenţia Naţională de Integritate.
Nu ar fi pentru prima oară când Dîrnu ar avea probleme de „integritate”, el fiind arestat, în 1992, pentru furt. De altfel, Dîrnu a stat o bună perioadă la închisoare pentru că, fiind cadru medical la Câlnic, a furat din ajutoarele venite din străinătate pentru locuitorii comunei. Atât el, cât şi asistenta sa, au fost reţinuţi după ce oamenii au reclamat la poliţie că mare parte din cele trei transporturi cu ajutoare ajunse la Câlnic dispăruse.
Rubedeniile de la Medserv Min sau „clica” de la Motru
Despre Speranţa Bălan presa a scris că a ajuns director în cadrul Medserv Min doar pentru că soţul ei, doctorul Vasile Bălan, care deţine un cabinet medical în Motru, este medicul de familie al directorului general al SNLO, Daniel Burlan.
Un alt apropiat al directorului SNLO, chiar rudă cu acesta, spun unele surse, Adrian Văduva, este şi el membru în CA de la Medserv Min.
Dacă în alte societăţi sindicatul ţine partea salariaţilor în relaţia cu conducerea, unele negocieri fiind deseori furtunoase, la Medserv Min atmosfera e cât se poate de relaxată, doar liderul de sindicat Liviu Cosmulescu este nepotul directoarei Bălan. aceleaşi surse susţin că directoare s-ar fi implicat personal în atragerea de membri de la celălalt sindicat de la Medserv Min, la cel condus de nepotul său, „amintindu-le” celor care cereau timp de gândire despre oarece disponibilizări.
Altă persoană din grupul Motru este Dorina Temelescu, soţia vicepreşedintelui USMO, Viorel Temelescu. La un moment dat doamna Temelescu deţinea funcţia de asistent relaţii cu presa în cadrul Medserv Min, însă s-a cam plictisit şi voia secretară. Conducerea societăţii a expulzat-o pe vechea secretară, la Motru, ca femeie de serviciu şi i-a îndeplinit doamnei Temelescu dorinţa.
Cel mai tare în rude din Medserv Min, personajul care se ocupă de finanţele societăţii şi cel care conduce de drept firma este Dan Viaşu, fratele directorului financiar contabil din SNLO, Nicolae Viaşu, originari din zona Motru.
Afacerea Romar pe rolul instanţelor de judecată
Medserv Min a intrat în atenţia presei la finele anului trecut când a fost făcută public afacerea cu Romar Diagnostic. Era vorba de un contract de asociere între Medserv Min şi Romar pentru prestări servicii medicale din care firma gorjeană nu şi-a încasat partea din cauza lipsei unor clauze ferme. O mare parte din vină au avut-o directorul medical, la acea vreme, Speranţa Bălan şi directorul economic, Dan Viaşu cei care au încheiat contractul de asociere fără aprobarea AGA. Până la urmă problema a fost rezolvată: prejudiciul de peste 90.000 de lei a fost recuperat, iar fiica lui Viaşu, angajată de Romar Medical la Timisoara. Cele două firme încă se mai judecă, la Tribunalul Gorj, pentru penalităţile de întârziere.
Nici unul din cei menţionaţi nu a putut fi găsit pentru a-şi exprima un punct de vedere. La ora 15, 00 la Medserv Min mai răspundea la telefon un singur angajat plictisit care nu ştia unde se află directoarea, secretara sau restul personalului.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
19.08.2011. 13:08
Comentarii
dragii mei, vor ramane oameni de treaba pe drumuri.Nimeni nu vede, nu aude doar executa:vine licitatia cu Turceni-in mijlocul lui septembrie-sa vedeti impartiri de bucati:VIASU,BALAN,TEMELESCU.
UPS!!-reprofilati-va ca cu Romar mai aveti un litigiu!!!
da nu-i problema cu compania betivan-toanta-ciubucar iasa bine pt ei! Actul medical nu mai conteaza, se fac toti ca nu mai aud-vad reclamatiile. Vai de vai de bietii oameni!!!
Asta este versiunea lui Iacobescu, pus in functie de Mantog.Ia si versiunea celorlalti ca va fi interesanta.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu