Valentin Popa, dovedit „turnător” la Securitate, susţinut consilier judeţean de USL
Valentin Popa, dovedit oficial ca fost colaborator al Securităţii, este susţinut de USL pentru încă un mandat de consilier judeţean. Popa ocupă o poziţie eligibilă pe lista USL, înaintea unor persoane importante din partidul care l-a susţinut pentru mandatele precedente.
La finele anului 2009, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a cerut instanţei de judecată să constate calitatea de colaborator al fostului organ de represiune al statului comunist pentru Valentin Popa. O decizie definitivă, în acest caz, se va da la sfârşitul lunii iunie a.c. Popa declara presei locale, la vremea când a fost deconspirat ca şi colaborator, că dosarul de la CNSAS are legătură cu demersurile sale, în calitate de lider al filialei judeţene a CNSLR Frăţia, de a recupera Casa de Cultură din Tg. Jiu din mâna unei aşa zise fundaţii fantomă.
Colaborator dovedit, validat de PSD
Uniunea Social Liberală îl susţine, pe un loc eligibil, pe lista cu candidaţi la funcţia de consilier judeţean, pe Valentin Popa. Calitatea acestuia, de colaborator al Securităţii, în vremea regimului comunist, dovedită de instanţa de judecată, nu i-a impresionat prea tare pe colegii săi din PSD, care l-au validat pentru încă un mandat de consilier judeţean.
În iunie, anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi a constatat calitatea de colaborator al fostei Securităţi, a lui Valentin Popa, lider al CNSLR Frăţia Gorj. Verdictul în dosarul de „turnător” vine după ce numele acestuia a apărut într-un raport al CNSAS, în care erau deconspiraţi mai mulţi foşti colaboratori ai Securităţii.
CNSAS a solicitat Curţii de Apel Bucureşti, în noiembrie 2009, să constate dacă, înainte de 1989, Valentin Popa a colaborat cu fosta Securitate. Decizia CA Bucureşti nu este definitivă, ea fiind atacată cu recurs de către Popa, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Poate fi acuzat de fals în declaraţii
Dacă va fi ales consilier judeţean, hotărârea definitivă a instanţei supreme, aşteptată la scurt timp după validarea mandatului, la sfârşitul lunii iunie, i-ar putea schimba planurile de viitor alesului local. Decizia judecătorilor îi poate aduce un dosar penal lui Valentin Popa, pentru fals în declaraţii, faptă comisă de fiecare dată când a hotărât să candideze pentru funcţia de consilier judeţean, ocazie cu care a declarat că trecutul său este imaculat din punct de vedere al colaborării cu fostul organ de represiune al statului comunist.
De urmărit este dacă în dosarul depus acum pentru un nou mandat, Popa îşi va asuma calitatea de fost colaborator sau va prima interesul lui în obţinerea pentru a treia oară a fotoliului de consilier judeţean, lucru care ar atrage după sine comiterea unei noi infracţiuni de fals în declaraţii.
Dă vina pe politică
Valentin Popa este o figură cunoscută printre sindicaliştii gorjeni, el fiind cel care a condus ani de zile sindicatul Sanitas Gorj, iar de o bună bucată de timp a devenit semnificativ şi în cadrul administrativ şi politic, prin ocuparea funcţiei de consilier judeţean din partea PSD.
Anul trecut, când cazul său a fost prezentat de media, Popa a declarat că nu s-a prezentat niciodată la termenele procesului său de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru că e un dosar politic. ”Toate procesele astea sunt politice şi atât. Cel puţin al meu este. Îmi pare rău că mi-am angajat avocat, nu trebuia să-mi angajez deloc”, a declarat Popa.
Conform propriilor declaraţii, Popa este nu numai victima PD-L-ului, ci şi a regimului comunist, pentru că s-a născut la Scorniceşti şi a copilărit cu nepotul lui Nicolae Ceauşescu, Emil Bărbulescu, iar după căsătorie, o rudă a soţiei sale a fugit în Germania, fapt care i-a creat numai neplăceri. Popa admite că şi-a satisfăcut stagiul militar la Securitate, unde a semnat câteva hârtii, însă spune că acesta a fost singurul moment în care a intrat în contact cu temutul serviciu secret.
...sau are legătură cu Casa de Cultură
Popa declara presei locale, cu ceva timp în urmă, că dosarul de la CNSAS are legătură cu demersurile sale, în calitate de lider al filialei judeţene a CNSLR Frăţia, de a recupera Casa de Cultură din Tg. Jiu, din mâna unei aşa zise fundaţii fantomă.
Povestea halucinantă a lui Popa, având la bază doar unele speculaţii, includea o persoană care ar fi făcut legătura între CNSAS şi Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu Jiu. Decedată în decembrie 2010, respectiva persoană a fost, pentru o perioadă destul de lungă, unul dintre membrii Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, în acelaşi timp, aceasta ar fi fost şi director economic al Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură din România, mai exact al instituţiei care, printre membrii fondatori, are şi Casa de Cultură Târgu Jiu.
Logica speculaţiilor pare a fi următoarea: în 2009, când a preluat conducerea CNSLR Frăţia Gorj, Valentin Popa a descoperit că imobilul de 5.000 de metri pătraţi al sindicatelor a fost preluat, ilegal, de o fundaţie denumită „Casa de Cultură a Sindicatelor”. În acelaşi an în care a denunţat respectivele ilegalităţi, a apărut brusc pe lista de colaboratori ai securităţii, deşi din 2004, de când este consilier judeţean, nu fusese verificat de CNSAS.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
01.05.2012. 13:18
Comentarii
Usl-ul ar trebui sa faca o curatenie temeinica in randurile sale daca nu vrea ca si aceasta mezalianta sa se destrame si sa ajunga la cosul deseurilor politice!Cu fiecare zi trecuta,cu fiecare an trecut cu fiecare legislatura trecuta fara igienizarea absolut necesara nu face decat sa infunde tot mai adanc usl-ul in promiscuitate ,derizoriu si anonimat!Dar pentru aceasta deratizare este nevoie de o conducere tanara,rupta de stilul de munca comunisto-securist pentru care democratia,respectarea constitutiei si a legilor, interesul public si ,de ce nu ,dar nu in ultimul rand,bunul simtsa primeze!Dar mai este mult pana atunci!Capusele politice sunt mai greu de smuls din trupul societatii decat capusele din natura,desi bolile transmise de acestea sunt mult mai grave!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu