Greblă, suspectat că ar fi colaborat cu fosta Securitate - Investigatii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Investigatii · Greblă, suspectat că ar fi colaborat cu fosta Securitate

Greblă, suspectat că ar fi colaborat cu fosta Securitate

IMGP3918grebla-anToni Mihail Greblă, candidatul PSD pentru un mandat de senator, a fost acuzat, în urmă cu trei ani, în presa locală, că a fost unul dintre turnătorii Securităţii gorjene pe vremea când era jurist la BJATM.

Un anume Ştefan Geamănu spunea despre Greblă că, acesta fusese racolat în urma unui material compromiţător pe care Securitatea îl avea la adresa sa, iar juristul, pe atunci, şi-a început „cariera” în anii ’80, când a fost recrutat de către un ofiţer care locuia în apropiere de Târgu-Jiu.

Alte surse, susţineau la vremea respectivă că Greblă n-a renunţat la notele informative nici după decembrie 1989, cel puţin o bună bucată de vreme, mai ales că după Revoluţie a îndeplinit de două ori funcţia de prefect al judeţului nereuşind niciodată să-şi ducă mandatul la bun sfârşit.

Fost consilier în Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar în prezent director executiv al Asociaţiei Patronale Miniere Patromin, despre Greblă se spune că pe vremea când era un simplu jurist şi-a turnat doi dintre colegi, unul dintre aceştia, Ştefan Geamănu, fiind judecat şi condamnat pentru pornirile sale anticomuniste.

Turnat de Greblă....

Ştefan Geamănu s-a angajat la BJATM prin 1974, imediat după terminarea şcolii însă, nu s-a putut obişnui cu regulile impuse de comunism, aşa că a aderat la mişcarea sindicatelor libere, a strigat „Jos comunismul!” de pe clădirea în care lucra şi a scris cu creta pe uşi despre toate faptele ilicite ale directorilor din unitate. A convins chiar şi muncitori din afara BJATM să adere la sindicat şi, bineînţeles, era urmărit pas cu pas de către Securitate. Col. Văduva, cel care răspundea de unitate i-a atras atenţia că la prima mişcare greşită îl vor „sălta”, dar asta nu l-a determinat pe Geamănu să se astâmpere. La un moment dat în fruntea sindicatului a fost propus lider chiar Greblă, venit în unitate ca şi jurist stagiar prin 1978. Pe atunci nu era membru al PCR, dar a devenit repede. La fel de rapid s-a produs şi ascensiunea lui în cadrul BJATM, primind birou şi funcţii şi în acelaşi timp informând Securitatea despre orice gest al lui Ştefan Geamănu şi a unui alt coleg la fel de vehement împotriva comunismului. Surse autorizate susţin că Greblă a făcut informări în mod frecvent, iar Geamănu a povestit că este sigur de una în care spunea că fusese influenţat şi forţat de către acesta să devină, contrar voinţei lui, lider de sindicat. ”Am convingerea că Greblă m-a turnat şi mă voi duce să-mi studiez dosarul. Chiar un fost colonel al Securităţii mi-a spus că voi avea surprize de proporţii,” a conchis Geamănu.

Toni Mihail Greblă a menţinut relaţii cu Securitatea până în 1989 când, spun aceleaşi surse, nu s-a schimbat nimic decât numele instituţiei de represiune în masă. „În ’89, Greblă a ştiut, dacă nu cu câteva zile, măcar cu câteva ore înainte ce urma să se întâmple. A rămas aproape de serviciul de informaţii cu siguranţă pentru că a devenit un personaj important în Prefectură, aşa că era nevoie de el”, spun sursele citate.

Şi Geamănu a confirmat rolul activ al fostului prefect în evenimentele din decembrie ’89: „Era acolo, crea diversiune, sunt sigur că a fost turnător, dar totul mi se va confirma în momentul în care îmi voi citi dosarul pe care urmează să-l cer de la CNSAS”.

Greblă: “Cred că Geamănu a avut un moment de rătăcire”

Fostul prefect a infirmat, la vremea respectivă, acuzele lui Geamănu, dar şi-a amintit că a fost propus pentru funcţia de preşedinte al sindicatului pe când era jurist la BJATM însă, alegerile au fost invalidate şi altă persoană a juns să ocupe această funcţie. Acesta susţine că nu a discutat niciodată cu vreun ofiţer de securitate înainte de 1989 nici despre acest incident nici despre altceva. “N-am scris niciodată nici măcar o literă pentru Securitate. Nu m-a contactat nimeni niciodată pentru a da relaţii nici despre acest lucru nici despre altele. Ar fi bine să-l mai întrebaţi încă odată pe Geamănu, poate a avut un moment de rătăcire,” spunea atunci Toni Greblă.

Conexiuni cu o eventuală legătură a acestuia cu serviciile secrete s-au mai făcut ulterior însă, de fiecare dată, Greblă le-a infirmat amenintând chiar că va acţiona în judecată pe oricine va mai îndrăzni să facă astfel de speculaţii.

Cu toate astea, unele surse susţin că Toni Greblă nu putea ajunge prim secretar la Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul European al Naţiunilor Unite şi alte Organizaţii Internaţionale din Geneva, timp de aproape patru ani, între 1993 şi 1997, dacă n-ar fi fost susţinut de anumite servicii secrete.

Alte speculaţii de acest gen au fost făcute şi în noiembrie anul trecut când comisia de etică din cadrul PSD l-a exclus pe Greblă de pe listele pentru alegerile europarlamentare.

Potrivit OUG nr. 24/2008, persoanele care candidează la Parlamentul României, au făcut o declaraţie pe propria răspundere, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia pe care au depus-o la Biroul Electoral Judeţean, dar ordonanţa nu stabileşte o incompatibilitate între calitatea de colaborator şi deţinerea unei funcţii publice.

Mihai PopescuRecomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  24.11.2008. 18:58

Comentarii

Mihai
07.07.2009. 00:57

Sa nu uitam punctul 8 din proclamatia de la timisoara :8. Ca o consecinta a punctului anterior, propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pana la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa interzica fostilor activisti comunisti, candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vina. Stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pana la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a facut o asemenea alegere nu prezinta garantiile morale pe care trebuie sa le ofere un Presedinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei functii, dupa modelul multor tari civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Presedinte al Romaniei ar putea candida si personalitati marcante ale vietii culturale si stiintifice, fara o experienta politica deosebita. Tot in acest context, propunem ca prima legislatura sa fie de numai doi ani, timp necesar intaririi institutiilor democratice si clarificarii pozitiei ideologice a fiecaruia dintre multele partide aparute. De-abia atunci am putea face o alegere in cunostinta de cauza, cu cartile pe fata.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: