Judecătorul Marin, deconspirat ca fiind colaborator al fostei Securităţi
Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut instanţei Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţii a judecătorului Ion Marin din cadrul Tribunalului Gorj
Magistratul a fost deconspirat la finele anului trecut dar, potrivit noii legi a CNSAS, verdictul de colaborare sau de lucrător al Securităţii este dat de instanţă. Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii a cercetat dosarul şi a adunat probele în cazul judecătorului Marin, acestea fiind deja trimise la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa urmând să judece acţiunea în constatare şi să dea un verdict privind calitatea şi raporturile de colaborare ale magistratului cu fosta Securitate.
Unele surse afirmă că judecătorul Ion Marin a fost racolat în anii ’80 de către fostul ofiţer al Securităţii Ion Păducel, fost consilier judeţean PRM în perioada 2004-2008, în prezent profesor universitar la Universitatea „Titu Maiorescu” din Tg-Jiu.
Magistratul Ion Marin, care este şi reprezentant al instanţei gorjene în relaţiile cu mass-media, a declarat că CNSAS nu i-a comunicat nimic în acest sens deşi, conform legii, acest lucru trebuia să se întâmple imediat după ce instituţiei i s-a solicitat, de către Consiliul Superior al Magistraturii, verificarea dosarului său. „Nu ştiu nimic despre acest demers al CNSAS. Îl cunosc pe domnul Păducel dar nu poate fi vorba despre o colaborare în trecut pe această temă”, a conchis judecătorul.
Preşedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a declarat pentru presa centrală că în cursul anului 2008, la solicitarea CSM, Consiliul a făcut un număr mare de verificări şi a trimis mai mulţi judecători în instanţă. „Avem în acest moment 29 de cazuri care sunt pe rol la diferite instanţe”, a precizat Csendes. El a susţinut ca nici un astfel de magistrat nu ar trebui să îşi mai desfăşoare activitatea până la clarificarea situaţiei. Uniunea Judecătorilor din România este mult mai radicală în această privinţă susţinând că magistraţii turnători ar trebui excluşi din magistratură.
Până la urmă, magistraţii care sunt deconspiraţi ca fiind colaboratori sau lucrători ai fostei Securităţi nu riscă nicio sancţiune penală sau disciplinară, potrivit legii CNSAS, fiind vorba doar de o sancţiune morală. Îşi pot pierde doar funcţia de conducere, în cazul celor care conduc secţii de judecată sau de procurori, pe baza unei decizii luate de CSM.
Adrian Iovan
adrian.iovan@scandaldegorj.ro
Recomandă acest articol:
06.03.2009. 09:19
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu