Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 63 - 17 - 23 iunie 2005 - Arhivă - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Arhivă · Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 63 - 17 - 23 iunie 2005

Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 63 - 17 - 23 iunie 2005

Trei miliarde de lei donati in campania electorala partidelor gorjene

Partidele politice din Gorj au rulat in anul electoral 2004 sume impresionante. Proveniti din cotizatia membrilor dar ai ales din donatii, banii au fost manevrati de un mandatar financiar pe perioada campaniilor electorale. Pana la data de 31 martie a acestui an, fiecare partid a avut obligatia de a publica in Monitorul Oficial un raport financiar al anului precedent dupa ce, in prealabil, mandatarii financiari raportasera detaliat veniturile si cheltuielile electorale la Curtea de Conturi.

Cu ce sume si-au cumparat locurile de parlamentari sau de sefi ai unor institutii publice stabii de la Gorj cititi in exclusivitate in Scandal.

Cacealmaua pe care au luat-o unii ce au bagat bani la greu in partide era sa o luam si noi de la institutiile publice care doresc ascunderea adevarului. Cititi si va cruciti!

“Pas” la Curtea de Conturi si Biblioteca Judeteana

Fiind vorba de informatii de interes public am facut primul pas pentru aflarea acestora la Camera de Conturi a Judetului Gorj. I-am cerut directorului Ion Popescu sa ne primeasca o cerere, in baza Legii 544/ 2001, in urma careia institutia pe care o conduce sa ne trimita raportul financiar al partidelor intocmit la nivelul judetului. Intrucat dosarele au fost trimise la Bucuresti si institutia gorjeana nu are personalitate juridica, Popescu a declarat ca ne primeste cererea dar o va trimite spre solutionare la “centru”, protejandu-se astfel de eventualele reactii politice.

Urmatorul popas, scurt, l-am facut la Biblioteca Judeteana “Cristian Tell”. Dupa ce initial ni se promisesera Monitoarele Oficiale in care au fost publicate datele ce ne interesau, brusc acestea au plecat la legatorie si abia peste o saptamana se vor intoarce la sala de lectura a bibliotecii. Conducatorii acestor institutii, care au o teama evidenta de politic, ar trebui sa stie ca interesul public este mai presus de interesul propriu, iar noi n-am inghitit o iota din ce ne-au indrugat functionarasii docili.

Alianta PNL-PD, campionii donatiilor

Cei care au simtit oarecum caderea PSD-ului s-au apropiat de Alianta D.A. pentru prinderea unei slujbe lipsite de griji. Filiala judeteana a Aliantei a atras anul trecut donatii in valoare de 1,124 miliarde de lei.

Cap de lista, surprinzator, este Gheorghe Novac. Acesta a donat partidului 384 de milioane de lei numai pentru a-l pune pe listele pentru alegerile parlamentare. Chiar daca a ratat fotoliul de senator, Novac s-a ales cu cel de director al Directiei Silvice Gorj si spera, probabil, sa-si recupereze banii din salariu in urmatorii patru ani.

Sorin Paveliu, unul din deputatii Aliantei, nu a donat cei 350 de milioane de lei moca. Trimisul liberalilor bucuresteni a venit la Gorj, dupa ce a cotizat la partid, si a fost pus in capul listei pentru deputati.

Parlamentarul detine, impreuna cu sotia sa Fraga Paveliu, si ea cotizanta la partid cu 17 milioane de lei, o societate privata de asigurari de sanatate ASIMED SA Bucuresti. Sotii Paveliu sunt autorii unei lucrari de referinta pentru coafezele telenoveliste, intitulata “Abordarea moderna a scaderii in greutate. Cum trebuie sa stapanim curele de slabire” iar societatea mai sus amintita, conform ultimelor date publicate de Ministerul Finantelor are un profit de doar 84 de milioane de lei. Sotii Paveliu sunt angajati la INFOMEDICA SRL, societate care editeaza o revista lunara de informatii medicale precum si alte lucrari din acest domeniu. Societatea are o cifra de afaceri de aproximativ sase miliarde de lei.

Paveliu este unul dintre cei mai avuti parlamentari gorjeni. Acesta detine un apartament si o casa in capitala, depozite in banci in valoare de peste 250 de milioane de lei si alte venituri ce insumeaza peste un miliard de lei.

Tanarul Marcel Romanescu, care mai alaltaieri mergea cu vacile la pascut pe dealurile de la Rugi, a cotizat 150 de milioane la partid si s-a trezit deputat. Romanescu, cel putin dupa declaratia sa de avere, nu detine nici terenuri si nici macar o locuinta. Singurul sau venit, pana a deveni deputat, era salariul de la Universitatea “C-tin Brancusi”- aproximativ 160 de milioane de lei anual.

Alti donatori ai aliantei, sunt avocata Maria Mota, cu 12 milioane de lei, ajunsa in scaunul de consilier judetean, consilierii prefectului Bejat, Nicolae Cilibiu si Lucian Medar, cu 99 de milioane de lei, respectiv noua milioane.

Inspectorul general al ISJ Gorj, Liviu Andrei a cotizat si el cu aproximativ 27 milioane de lei, iar PNL-istii Cilniceanu si Dragusin au scos si ei din buzunar 20 de milioane, respectiv… 400 000 de mii de lei.

Alianta insira printre numele donatorilor persoane fizice si destule societati comerciale care au donat la greu pentru campania electorala insa, nici macar una dintre acestea nu figureaza cu sediul in Gorj.

Presedintele Traian Basescu a contribuit si el la bugetul Aliantei pentru campania electorala cu 500 de milioane de lei.

PSD-isti cheltuitori

Atat in campania pentru alegerile locale, cat si in cea pentru alegerile parlamentare, PSD-ul s-a intins mai mult decat ii era plapuma. La locale, PSD Gorj a avut in cont putin peste 900 de milioane de lei si a cheltuit cu 400 de milioane de lei mai mult. La parlamentare, Uniunea PSD+PUR Gorj a avut venituri de 600 de milioane d elei, din care 15 milioane de la PUR, restul de la PSD si a cheltuit 900 de milioane.

Principalii donatori ai PSD Gorj au fost Gheorghe Popescu si Scarlat Iriza cu 165 de milioane, respectiv 105 milioane, ambii neocupand in prezent nici o functie la nivelul judetului, nici vreo functie de parlamentar. Popescu este director economic al Spitalului Fundeni Bucuresti, iar Iriza sef de cabinet al senatorului Ion Florescu. Cotizanti la Uniunea PSD+PD sunt insa si parlamentarii Pantelimon Manta, cu 70 de milioane si Ion Florescu, cu 45 de milioane.

In tabelul cu evidenta donatorilor persoane juridice am avut surprize. Trei societati ale lui Alexandru Crisan, groparul Urex, au donat la partid o jumatate de miliard de lei. Astfel, societatile Sanscris, Alexander si Sfinx Trading, toate din Brasov, au marcat PSD-ului 500 de milioane de lei.

Printre oamenii de afaceri simpatizanti ai PSD-ului si implicit donatori cu acte, se afla Gheorghe Sucitu, partener de afaceri al unor capi din partid, prin societatea sa Sucidava, cu 50 milioane de lei. Numai de la firme din Gorj, fostul partid de guvernamant a strans anul trecut aproximativ 1,3 miliarde de lei. Societatea Trefo SRL din Farcasesti, care apartine sotiei fostului subprefect Eugen Valceanu a cotizat si ea cu 100 de milioane de lei.

PRM-istii siguri pe electorat

Veniturile si cheltuielile PRM au fost modeste in comparatie cu cele ale Aliantei sau Uniunii. Probabil, liderii acestuia au fost siguri pe electoratul lui Vadim, iar candidatii mai…saraci.

Senatorul Ilie Petrescu a contribuit din “saracia” lui cu 108 milioane de lei. Acesta detine in localitatea de bastina, Floresti, judetul Mehedinti, doua terenuri agricole si o casa, un apartament in Motru, doua autoturisme, o Dacia si un Opel Astra si cam atat. Conform declaratiei sale de avere, completata cu greu chiar de domnul senator, acesta nu are nici un venit, nici macar din salariu de parlamentar. Multa bataie de cap i-o fi dat completarea declaratiei celui care raspunde la telefon cu modestie: ”Da, eu sunt senatorul!”.

Alt cotizant “sarac” este si deputatul Petre Popeanga – 75 de milioane de lei. Parlamentarul detine doua terenuri, un apartament si doua case in Bucuresti, un teren si o casa in Braila, un autoturism Volvo, bijuterii si alte obiecte de valoare insumand aproximativ 12.000 de euro, terenuri si o parte din casa parinteasca de la Lelesti. Mai are un credit de 95 de mii de euro la o banca si venituri anuale de peste 2,2 miliarde de lei.

Cam acestea sunt sumele rulate de partidele politice in campaniile de anul trecut in judetul Gorj – peste 3 miliarde de lei.

• Claudiu Matei

Presedintele Miruta - imaginea justitiei gorjene

Presedintele Tribunalului Gorj, Gheorghe Miruta, ocupa din anul 2000 cel mai bun fotoliu din Palatul Justitiei, fara ca presa sa descopere vreodata despre el decat ca este un om harnic la care-i place munca la tara. In spatele acestei imagini de taran intelectual se ascunde insa o persoana implinita din punct de vedere financiar, cu vila la Ranca, casa la Novaci, apartament in Tg-Jiu si inca o casa in constructie in buricul targului.

Colectia sa imobiliara poate avea la baza o serie de prietenii ale presedintelui de tribunal cu diverse persoane, unele dintre acestea, posesoare de firme care au lucrat si lucreaza in continuare in sediile judecatoriilor din judet, chiar daca au un singur angajat si alt obiect principal de activitate decat constructiile.

Presedintele neaga orice pata de imoralitate in existenta sa, insa disperarea cu care ne-a contactat de nenumarate ori in ultima saptamana lasa loc de interpretari. Mai mult decat atat, a chestionat anumite persoane pentru a afla de unde vin informatiile considerand ca sigur sunt din interiorul institutiei, dar va lua el masuri: “In fata celorlalti judecatori il voi numi pe cel care va furnizat informatiile si voi spune ce a facut”.

Lucrare cu iz de favoritism la Carbunesti

Surse oficiale din cadrul Tribunalului Gorj spun despre Gheorghe Miruta ca practica favoritismul si nepotismul, lucru negat de presedinte, dar sustinut de mai multe “coincidente”. Ion Chisalita, patronul SC Flamingo SRL, cu sediul in Pociovalistea, langa Novaci, a primit, in urma unei licitatii, o lucrare de inlocuire a instalatiilor electrice din Judecatoria Tg-Carbunesti. Sursele citate afirma ca, Flamingo a beneficiat de aceasta lucrare, in valoare de peste un miliard de lei, datorita prieteniei dintre patron si presedinte, prietenie bazata si pe ceva material, vreo doua autobasculante ale lui Miruta inchiriate lui Chisalita pe societate, care are drept obiect principal de activitate transporturi rutiere de marfuri.

Gheorghe Miruta a declarat ca nimic nu este adevarat: ”Nu am nici o autobasculanta la firma respectiva. Pentru lucrarea de la Carbunesti s-a facut o licitatie, s-au finalizat lucrarile pentru 500 de milioane de lei, urmeaza sa mai vina 500 de milioane de lei pentru a se termina. De cand sunt eu presedinte nici hartia igienica nu s-a cumparat prin incredintare directa, ci prin licitatie”.

Un singur angajat contra un miliard de lei

Conform contractului incheiat intre Tribunal si Flamingo, lucrarile din Judecatoria Tg-Carbunesti aveau drept termen strict de executie 26 noiembrie-30 decembrie 2004, dar nici in prezent nu sunt gata. Ministerul Justitiei a alocat pentru prima parte a lucrarii, cea care inca mai da batai de cap lucratorului de la Flamingo, 410 milioane de lei, dar receptia s-a facut pentru suma de 451 de milioane, adica, cu 41 de milioane mai mult. Unul dintre motivele pentru care finalizarea lucrarilor inca treneaza, ar putea fi ca societatea are, asa cum reiese din ultimul bilant depus la Finante, un singur angajat. De ce Tribunalul Gorj a angajat o firma cu un singur salariat si datorii de peste 3,7 miliarde de lei, specializata in transporturi rutiere de marfa, pentru o lucrare cu specific electric, doar presedintele Miruta si directorul executiv al Tribunalului, Ion Croitoru, pot spune. In conditiile date, colaborarea dintre Tribunalul Gorj si SC Flamingo SRL este destul de dubioasa, nu insa si pentru cei implicati.

Singurul lucrator al SC Flamingo este policalificat, daca este sa judecam dupa o alta lucrare primita de societatea de la Pociovalistea – renovarea apartamentului de serviciu al Judecatoriei Tg-Carbunesti. si de aici firma a primit 30 de milioane de lei. Croitoru a declarat ca suma primita pentru apartament a fost parte integranta in cei 451 de milioane de lei primiti pentru Judecatorie.

Nasul si finul, judecatori ai aceluiasi dosar

Presedintele Gheorghe Miruta are in subordinea sa si rude, printre care nepoata sa, Nicoleta Dobrovie si finul sau, judecatorul Alin Nicolescu. Dobrovie este grefier la Judecatoria Tg-Carbunesti, iar Nicolescu magistrat la Judecatoria Tg-Jiu. Este cunoscut deja faptul ca in Tribunalul Gorj, sunt situatii in care dosarele ajung de la o ruda la alta si nici in cazul Miruta-Nicolescu nu se face exceptie. De altfel, presedintele Tribunalului chiar recunoaste:” Am judecat dosare solutionate in prima instanta de Nicolescu, dar nu in cazuri prohibite de lege. De unul imi aduc aminte – arestarea lui Mischie, unde am intrat eu, Duguleanu si Gircu.” In acest caz, Miruta a respectat hotararea data de finul sau, acest lucru ducand in final la eliberarea lui Mischie.

In Palatul Justitiei gorjene este si foarte greu de evitat “judecata in familie” tinand cont de faptul ca cea mai mare parte a magistratilor sunt inruditi intr-un fel sau altul.

Sute de milioane de la Tribunal pentru Mischie

Numele Mischie nu-i este necunoscut presedintelui Tribunalului si dintr-un alt punct de vedere. In urma cu doi ani de zile, cand Nicolae Mischie era in apogeul influentei si carierei sale, institutia condusa de Miruta a incheiat un contract pentru tipizate cu tipografia familiei fostului baron de Gorj, in valoare de aproape 483 de milioane de lei. Presedintele a declarat ca nu are nici un fel de vina in incheierea acestei afaceri, dupa ce initial nu-si amintise sa fi existat relatii contractuale cu tipografia respectiva. El a precizat ca, la acea vreme, adica pe data de 12 martie 2003, o comisie de licitatie, din care a facut parte si Croitoru, a declarat castigatoare tipografia lui Mischie.

Surse oficiale din cadrul Tribunalului, au declarat ca intre presedintele Gheorghe Miruta si directorul executiv Ion Croitoru exisa stranse legaturi de colaborare. Insa, despre acest aspect, intr-un numar viitor al publicatiei noastre.

Familia stefanoiu la subsol

In subsolul institutiei conduse de Miruta functioneaza si doua birouri de copiat acte. Unul dintre ele apartine firmei SC Ranca Impex SRL, patron Ion Buduran, cumnatul lui Relu stefanoiu. Pana in luna februarie a.c. atat biroul lui Buduran, cat si celalalt au functionat fara a fi dotate cu case de marcat fiscale. Deci, curata evaziune fiscala, chiar in sediul Tribunalului. Garda Financiara a aplicat amenzi de abia dupa ce publicatia noastra a sesizat printr-un articol ceea ce se intampla la subsolul tribunalului. Atunci Miruta ne-a informat ca el a anuntat Garda Financiara dupa ce a vazut articolul, desi era foarte simplu sa faca acest lucru mai demult, daca ar fi sesizat ilegalitatea in care se complaceau cele doua firme. Insa dumnealui a gasit un raspuns simplu atunci cand l-am intrebat de ce nu a luat masuri din timp: ”Nu era treaba mea sa fac acest lucru”.

Persoane demne de incredere au declarat ca in ceea ce priveste familia stefanoiu, presedintele Tribunalului a mai incercat sa o ajute, solicitand presedintei unei comisii de examinare, la un concurs organizat in urma cu doi ani, ca sotia lui Relu stefanoiu sa fie admisa pe un post de grefier. Miruta spune ca nu a intervenit in nici un fel pentru angajarea femeii, desi a facut si el parte din comisie. S-a intamplat cu totul altceva:” A participat si aceasta femeie, dar, nu stiu, cand s-au dat subiectele i-a venit rau si a iesit din sala. A iesit din examen. Esclus sa fi intervenit pentru ea! Acum lucreaza la biroul de copiat acte al lui cumnatul sau, dar habar n-am ce legatura e, de ce lucreaza asta aici la el”.

“Esclus!”

In prezent, Gheorghe Miruta, construieste de zor o noua casa in Tg-Jiu, pe strada G-ral Dragalina, nr. 11, desi, conform propriilor declaratii, nici pe cea de la Ranca n-a terminat-o. Terenul l-a obtinut prin concesionare de la Primaria Tg-Jiu, unde a depus in urma cu doi ani o cerere in acest sens. Planurile sale de viitor includ si deschiderea unei farmacii pentru fiica sa care tocmai a terminat o facultate de profil. Miruta spune ca: “Farmacia va fi intr-un spatiu pe Confederatiei.” De ce tocmai acolo va fi locatia? Surse oficiale au declarat ca presedintele Tribunalului Gorj detine in Tg-Jiu mai multe spatii, din care unul s-ar afla chiar pe strada unde urmeaza a fi deschisa farmacia. Miruta neaga insa vehement: “Esclus asa ceva! N-am nici un spatiu”.

Superiorii presedintelui Tribunalului Gorj pot stabili, in urma unei anchete interne, adevarul in ceea ce priveste aspectele amintite mai sus. Poate pana atunci se va lamuri si directorul executiv al Tribunalului, Ion Croitoru, ca reporterul care a luat un punct de vedere lui Gheorghe Miruta n-a plecat cu nici un document subtilizat din actele prezentate, asa cum spunea ca s-ar fi petrecut “poate din intamplare”. EXCLUS!

• Neli Matei

Intr-un act de disperare,

Razvan Theodorescu sare la gatul anchetatorilor

Lucrarile de amenajare peisagistica a ansamblului Constantin Brancusi din Targu Jiu care au fost incheiate in primavara acestui an, sub pretextul de a “scoatere in evidenta” valoarea operelor brancusiene, nu au reprezentat altceva decat o afacere. Acest lucru a fost scos la iveala de procurorii gorjeni, care sesizandu-se din numeroasele materiale publicate de media locala au demarat o ancheta cu privire la modul in care au fost cheltuiti cei 3,3 milioane de dolari alocati pentru amenajarea peisagistica a ansamblului. Totul a pornit de la faptul ca pavimentul aleilor s-a transformat la scurt timp dupa receptie intr-un namol de 6 miliarde de lei.

Initial cercetarile au fost demarate doar impotriva simplilor executanti, apoi extinzandu-se pana la fostul ministru al Culturii.

Constient ca din documentele detinute de anchetatorii gorjeni reiese clar implicarea sa, fostul ministru al culturii Razvan Theodorescu s-a lansat de curand intr-o campanie furibunda pe posturile si cotidienele centrale, de discreditare a acestora in speranta ca va iesi basma curata. Motivul fostului demnitar este acela ca risca sa fie gasit vinovat de abuz in serviciu in afacerea amenajarii peisagistice a ansamblului monumental “Constantin Brancusi” din Targu Jiu, care a costat statul roman peste 3 milioane de dolari. Alaturi de fostul demnitar, in dosarul instrumentat de procurorii gorjeni mai sunt cercetati si Paula Olteanu, directorul Unitatii de Implementare a Proiectului „Patrimoniul Cultural” din cadrul Ministerului Culturii, Polidor Bratu, presedinte ICE COM Bucuresti, Victoria Milea si Viorel Popescu, functionari ai aceleiasi institutii, Ioan Aurel Botez, expert atestat de Ministerul Culturii si Cultelor, Aurica somanescu, diriginte de santier si Ion Sanda, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Gorj. Totodata, in urma declinarii competentei Parchetului Gorj in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dat fiind faptul ca in dosar este cercetat si un fost ministru este posibil ca cercetarile sa fie extinse si asupra unor functionari publici din cadrul Centrului “Constantin Brancusi” din subordinea Primariei Targu Jiu, pentru neglijenta, care aveau responsabilitatea de a urmarii evolutia starii lucrarilor si raportarea imediata a aparitiei oricarei deficiente. Mai mult decat atat, municipalitatea se face vinovata de faptul ca intreaga lucrare, care s-a efectuat cu acordul si in colaborare cu ei, a fost facuta fara autorizatie de constructie.

Fals la nivel inalt

Desi Theodorescu neaga cu vehementa ca ar fi cunoscut deficientele materialului STABILIZER folosit pentru pavimentul aleilor, documentele indica faptul ca acesta a facut tot ce i-a stat in putinta pentru folosirea acestuia. Initial a existat un alt proiect pentru pavarea aleilor cu acelasi material folosit ca la Palatul Peles: granit. Cu toate acestea, motivand prin faptul ca pavimentul de granit nu ar scoate in evidenta operele brancusiene, fostul ministru a impus aplicarea unui alt proiect, cel care prevedea “imbracarea aleilor cu piatra sparta fina cu un stabilizator natural numit Stabilizer (extract de platagina)”, stabilizator care a costat 3 miliarde din valoarea totala de pavare care s-a ridicat la 6 miliarde. Mai mult, Razvan Theodorescu a fost cel care a aprobat derularea acestui proiect inca din faza de studiu de fezabilitate si pana la final. Acest lucru s-a intamplat in contextul in care ministrului i se adusese la cunostinta ca liantul Stabilizer nu corespunde din punct de vedere calitativ. Astfel, ignorand refuzul Comisiei Nationale de Agrement Tehnic in Constructii (CNATC) de a elibera certificat de agrementare tehnica pentru produsul propus de proiectant, intrucat conform CNATC “acest material este sensibil la umezire, care nu are proprietati de liant si nu asigura o comportare corespunzatoare in exploatare”, directorul de implementare al proiectului, Paula Olteanu a dispus aplicarea unei solutii total ilegale. Aceasta a luat decizia de aplica solutiile tehnice prevazute de firmele proiectante pentru amenajarea peisagistica, respectiv utilizare unor produse neexperimentate tehnic in Romania.

Cunoscand faptul ca nu poate obtine o aprobare legala din partea CNATC pentru folosirea liantului Stabilizer Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a apelat la Institutul de Cercetari pentru Echipamente Tehnologice (ICE CON). Astfel pentru crearea unei aparente sustineri legale MCC a solicitat ICE CON eliberarea “Certificatului de conformitate” pentru care s-au invocat insa niste documente de referinta false, specifice altor produse pe baza de ciment. De asemenea sinteza produsului s-a facut in laboratoarele ICE CON in conditii meteorologice favorabile (vreme calda si uscata) care nu a permis formularea unor concluzii pertinente asupra liantului Stabilizer. Ulterior, cunoscand deficientele liantului, atat directorul Paula Olteanu cat si proiectantul ROSTRAD SA Bucuresti, au ascuns acest fapt executantului lucrarii SC CONSMIN Petrosani. De mentionat faptul ca, anterior utilizarii, liantul ecologic vegetal Stabilizer nu a fost testat din punct de vedere al posibilelor reactii in contact cu piatra de tavertin din care sunt facute sculpturile ansamblului “Constantin Brancusi”, unii specialisti afirmand ca in contact cu apa pluviala, liantul va favoriza dezvoltarea de microvegetatii . Ceea ce s-a si intamplat.

Theodorescu se da in vileag

Numele fostului ministru Razvan Theodorescu apare din nou in acte, in momentul in care inspectorul general de la Inspectoratul de Stat in Constructii, Paula Jianu se opune folosirii liantului. Practic, printr-o adresa trimisa ministrului Theodorescu, Paula Jianu explica faptul ca va demara un control pentru verificarea unor informatii aparute in presa. In aceeasi adresa, inspectorul general ii readuce aminte ministrului culturii toate aspectele de mai sus, avertizandu-l de gravitatea acestor fapte. Paula Jianu isi incheie expunerea astfel: “Fata de cele aratate mai sus consideram ca decizia de folosire a acestui material, de catre SC ROSTRADA SA, ICE CON SA si Ministerul Culturii si Cultelor, facuta in ciuda sesizarilor Inspectoratului de Stat in Constructii, constituie un act de incalcare a prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii (art. 23, lit. f, art. 12, art. 27, art. 21, lit. a, art. 22, lit. f, art. 28 si 29), drept care Inspectoratul de Stat in Constructii a demarat un control in acest sens.”, ii comunica aceasta ministrului Theodorescu, incheind prin: “Rezultatele acestui control vor fi facute publice”.

Razvan Theodorescu a reactionat imediat si “violent”. In incercarea de a-i inchide gura inspectorului general Paula Jianu, care ar fi putut strica totul, ministrul ii trimite o scrisoare deschisa ministrului Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si locuintei, Miron Mitrea in care se arata “surprins de faptul ca doamna inspector Jianu face, in continuare (n.r. deci au mai existat incercari de a o reduce la tacere), aprecieri asupra materialului prezentat”. In acest document Theodorescu isi recunoaste implicare in acest proiect pe care se pare ca il cunostea in detaliu. In plus, in scrisoarea deschisa Theodorescu il avertizeaza, foarte subtil, la un moment dat pe Mitre asupra faptului ca, demersurile subordonatei lui pot pune intr-o lumina nefavorabila Romania in relatie cu Banca Mondiala. La fel de subtil, Theodorescu isi incheie scrisoarea, cerandu-i lui Mitrea, printr-o propozitie intercalata, sa-i inchida gura subordonatei sale: “Cu speranta ca proiectul de amenajare peisagistica a ansamblului Brancusi din Targu Jiu, se va derula in conformitate cu angajamentele asumate de Guvernul Romaniei cu Banca Mondiala si Fondul Mondial al Monumentelor, fara piedici (n.r. “nerusinarea” Paulei Jianu devine o problema de interes national), iar la finele acestui an vom fi impreuna la inaugurarea indelung asteptata a ansamblului restaurat in intregul sau, va rog domnule ministru, sa primiti asigurarea deosebitei mele consideratiuni“.

• Radu Ciocoiu

Glaman - negustorul de viermi fripti

Nelu Glaman, comerciant de duzina, imbogatit de pe urma politistilor de la Municipala, care isi iau masa la restaurantul sau de peste drum de institutia in care lucreaza, a devenit un pericol pentru consumatorii din municipiu. El pune zilnic in vanzare, intr-un alt spatiu comercial pe care il detine in piata centrala, carne prajita plina de viermi mari si grasi. Pulpele de purcel, apetisante la prima vedere, sunt impanate cu paraziti ce au fost fripti odata cu carnea. Pentru ca viermii sunt bine ascunsi, pe langa oase, clientul are surpriza de ai descoperi dupa ce s-a infruptat bine din carnea gatita ŕ la Glaman.

Gurile rele spun ca practica negustorului a fost mereu cunoscuta de catre cei de la OJPC Gorj, dar patronul a beneficiat de tratament preferential din partea organelor de control. Noua conducere a OJPC nu a facut inca nici un control in magazinul amintit, dar directorul Dan Radu, promite ca, daca exista nereguli le va descoperi. Pentru asta trebuie indeplinita o singura conditie care nu necesita mare efort – sa caute intr-o bucata de friptura.

• Scandal de Gorj

Caragea adjunctul lui Nicolescu

Pensionarea adjunctului sefului IJPGorj, Victor Baroianu, a declansat o reactie in lant la nivelul institutiei, o serie de politisti urmand a promova in functia pe care si-o doresc si o vaneaza de ani de zile. Viorel Caragea, unul dintre adjunctii Politiei Municipale, se va muta in sediul IJP in locul lui Victor Baroianu. Colegul lui Caragea, Mihai Birau, va deveni sef al Politiei Municipale, ocupand fotoliul ramas vacant prin pensionarea cu cantec a comisarului sef Liviu Balanescu. Birau va fi secondat ca si adjunct de actualul sef al Politiei Rutiere Gorj, Constantin Talaba.

Despre cine, cat si ce a dat pentru a primi un post nou, detalii intr-un numar viitor al publicatiei noastre.

• A.I.

Turnatorul de serviciu

• Omul de afaceri Dan Barcina, cunoscut publicului sub numele de Goeru’ a intrat in vizorul organelor de control dupa ce una dintre societatile gorjene a primit o infuzie de capital de la firma bucuresteana a afaceristului, de peste zece milioane de euro.

Dan Goeru’ isi deruleaza de cativa ani afacerile in capitala, dupa ce la Petrosani si Tg-Jiu a esuat de cateva ori in anii trecuti.

In prezent, Barcina detine in Tg-Jiu un spatiu comercial pe Calea Bucuresti si unul achizitionat recent pe strada Republicii.

• Ion Danescu, fost sef al Garzii Financiare Gorj, in prezent patron la o firma de taxi nu vrea sa plateasca amenzi, chiar daca incalca legea. Recent, firma lui Danescu a achizitionat cateva autoturisme noi pe care le-a si transformat in taxi, alaturi de cele existente deja. Problema este ca masinile ni nu prea au autorizarile necesare si politistii de la Rutiera si-au facut treaba. soferii acestor autoturisme au fiecare de platit amenzi de cel putin 300 de milioane de lei, numai ca Danescu ii linisteste spunandu-le ca va contesta sanctiunile si nimeni n-o sa plateasca nimic. soferii firmei lui Danescu au in prezent amenzi de peste un miliard de lei , care au fost deja contestate in instanta

Danescu cunoaste legile fiscale doar a lucrat in domeniu, asa ca nici nu trebuie sa se oboseasca sa intre in legalitate. Amenzi platesc doar prostii!

• Baietii de bani gata care isi scot motoarele noaptea pe strazi au si admiratori. Cursele de motociclete de pe strazile din municipiu sunt pazite noaptea de politisti. Acestia ii admira pe baietii cu adrenalina chiar daca acestia pun in pericol circulatia in fiecare noapte.Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  17.06.2005. 12:53

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: