Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 47 - 17 - 23 februarie 2005 - Arhivă - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Arhivă · Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 47 - 17 - 23 februarie 2005

Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 47 - 17 - 23 februarie 2005

Evaziune fiscala in Tribunalul Gorj

Sediul Tribunalului Gorj a devenit pentru unele firme agreate “pamantul fagaduintei”, acolo unde nici un organ de control nu poate ajunge si unde acestea prospera netulburate, chiar daca pentru a face acest lucru ocolesc sau chiar ignora legea. si oricum nu e nici o problema deoarece se afla la adapostul bratului protector al Zeitei OARBE a Justitiei. Ba mai mult, in aceasta institutie publica s-a format o alta societate, in care regulile impuse muritorului de rand sunt aplicate in mod arbitrar dupa bunul plac al celor care o conduc. Simplul fapt ca poarta mantaua Legii creeaza falsa impresie unor judecatori ca sunt protejati pe deplin de auspiciile acesteia si ca o pot aplica dupa cum doresc ei.

Conducerea Tribunalului face lobby in favoarea firmelor din subteran

Legea 544/2001 reprezinta pentru cele trei firme de copiere si dactilografiere de la subsolul Tribunalului Gorj mediul perfect pentru dezvoltarea micilor afaceri. Practic, aproape toti cei care trec pe la arhiva de la subsolul institutiei apeleaza la serviciile acestora. Din nefericire insa, lucrurile devin grave atunci cand serviciile acestor firme sunt impuse petentului chiar de conducerea Tribunalului.

Astfel, oricine face o cerere, in baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public sau orice persoana care cere sa copieze un document din propriul dosar este obligat de conducerea Tribunalului Gorj sa le faca la biroul de copiere acte al firmei Rinca Impex SRL din Novaci. Mai mult, pentru ca potentialul client sa nu care cumva sa scape firmelor ce-si desfasoara activitatea sub acoperisul tribunalului, pe rezolutia cererilor aprobate judecatorul care semneaza specifica faptul ca: “Se aproba in conditii in care achita pentru lucrarile si xeroxarea se face in incinta tribunalului.” Asta in contextul in care “in incinta tribunalului”, nu exista decat doua birouri de copiere, ale caror tarife sunt duble fata de cele normale si unul de dactilografiere, care practica niste preturi de redactare aproape triple. Chiar si rezolutiile date sunt foarte suspecte deoarece legea lasa la latitudinea petitionarului si nu a judecatorului modul in care doreste sa primeasca duplicatele documentelor cerute: pe hartie (copii xerox) sau in format electronic (prin scanare sau fotografiere). Acceptand si faptul ca tribunalul nu dispune de mijloacele necesare pentru a elibera aceste copii decat prin xeroxare, conducerea tribunalului nici nu ia in considerare posibilitatea ca petentul sa-si faca singur copiile, daca acesta dispune, de exemplu, de un aparat digital de fotografiat.

si mai grav este faptul ca firmele in favoarea carora judecatorii tribunalului fac voluntar sau nu lobby si care-si desfasoara activitatea la subsolul Tribunalului Gorj nu sunt dotate cu case de marcat fiscale. Asa se face ca sub protectia sediului in care isi desfasoara activitatea, Tribunalul Gorj devine un rai al evazionistilor in lipsa caselor de marcat fiscale, deoarece majoritatea veniturilor celor trei firme sunt neinregistrate. De controale nici nu mai poate fi vorba.

• Radu Ciocoiu

Beciuri de tortura la UCB Targu Jiu

Casa in care, in prezent isi are sediu Rectoratul Univesitatii “Constantin Brancusi” din Targu Jiu ascunde un trecut sangeros, pe care insa putine persoane, ramase inca in viata, il mai cunosc.

De la sublim la oribil

Construita in stil brancovenesc, in perioada interbelica, de marele om politic targujian Grigore Iunian, pe atunci ministrul Justitiei, casa a ramas pana in zilele noastre unul dintre cele mai frumoase edificii de pe teritoriul judetului Gorj. Dupa decesul omului politic, in 1939, familia Iunian a continuat sa locuiasca aici, pana in jurul anului 1947, inainte de inceperea nationalizarii, cand s-a retras la rudele pe care le avea in Paris. Din 25-26 august ti pana la plecarea in Franta, despre familia Iunian nu se mai aude nimic, o data cu “disparitia” acesteia incepand si seria ororilor ce aveau sa se petreaca in respectabila retedinta, sub conducerea comunittilor.

Comandamentul inchizitorilor

Astfel, din 1948 ti pana in jurul anului 1951, imobilul devine “comandamentul” de tortura al securitatii comuniste, fiind transformat intr-un centru al inchizitiei pentru intelectualii anticomunisti, taranii anticolhoznici si tineretul idealist. Intreaga resedinta a fost amenajata dupa nevoile securitatii, camerele fiind destinate anchetelor, iar demisolul transformat intr-o imensa sala de tortura, echipata cu lanturi ti chingi, asemenea salilor de supliciul din Evul Mediu. Motivul pentru care demisolul a fost special ales pentru a fi amenajat in acest fel l-a constituit grosimea zidurilor, tipetele detinutilor politici adusi aici pentru a fi torturati neputand fi auzite din afara. In alta ordine de idei, la demisolul casei Iunian nu existau celule pentru detinuti, acestia fiind adusi aici din alte locatii ale securitatii pentru a fi anchetati si schingiuiti.

Martori au ramas zidurile

Modalitatile de tortura folosite de inchizitorii comunisti, stau inca incrustate in groasele ziduri ale superbului edificiu. Desi de atunci cladirea a beneficiat de mai multe lucrari de reparatii si renovare, inelele si o parte din chingiurile folosite pentru torturarea “dusmanilor poporului” au ramas.

Dupa mai bine de cincizeci de ani, deti timpul a tters foarte multe marturii, pe zidurile de la demisolul cladirii inca mai pot fi observate inelele prinse in tavan, de care erau ancorati cu catute detinutii, pentru a fi batuti cu bestialitate.

Un caz aparte, in ceea ce priveste detinutii care au trecut prin beciul securitatii din Tg. Jiu, il reprezinta cunoscutul medic cardiolog gorjean Constantin Lupescu, care a incetat din viata anul trecut. Acesta a fost arestat de autoritatile comuniste si adus aici pentru interogatorii, deoarece ar fi detinut in mod ilegal o anumita cantitate de aur. La scurt timp dupa aceea, Constantin Lupescu a fost eliberat din ordinul direct al lui Gheorghe Gheorghiu Dej, care se bucurase de ingrijirile medicului gorjean in perioada in care liderul comunist fusese detinut politic in lagarul de la Tg. Jiu. Un alt caz este cel al unui barbat din comuna Pettitani care a fost anchetat zi de zi doar pentru faptul ca era cumnat cu un ofiter condamnat la moarte pentru propaganda impotriva comunismului. Batranul marturisette cum, ori de cate ori “inchizitorilor” nu le convenea cate un raspuns, incepeau sa-l loveasca: “Eram anchetati in continuu. Ne anuntau cu o zi inainte ca suntem chemati la birouri si stiam imediat despre ce era vorba. Stam cate o zi intreaga, ei ne puneau intrebari ti, daca nu le convenea ce spuneai, iti dadeau doua picioare in fund ti te luau la palme. Statea cate un securist in fiecare latura a incaperii. Iti dadea unul o palma ti te trimitea la alalalt, pan’ te palmuiau toti. Eu eram mai mic, dar pe altii ii bateau la pielea goala ti ii treceau pe roata. Nu mai traiette nici unul dintre cei care au fost cercetati atunci cu noi. Unii au innebunit ti dupa cativa ani au murit. Toate rudele cumnatului meu au fost anchetate”, a marturisit Gheorghe Tabacu.

Era terorii s-a incheiat

Dupa aceasta perioada neagra, o data cu reimpartirea teritoriala ti administrativa a tarii, Casa “Iunian” devine sediul mai multor institutii, uitandu-se practic faptul ca beciurile cladirii au servit odinioara ca sali de tortura. Fostele sali ale ororii de la demisolul casei au fost transformate, in 1971, intr-un bufet destinat ziarittilor. Trebuie mentionat faptul ca la demisolul acestei cladiri, la inceputul anilor ‘70 avea sa debuteze celebrul rapsod popular Tudor Gheorghe.

Din 1975 ti pana in prezent, Casa “Iunian” a fost sediul unor institutii de cultura, arta ti educatie. Aici au functionat Casa Pionierilor si Palatul Copiilor, pana in 1989, iar de mai bine de un deceniu cladirea adapostette Rectoratul Universitatii “Constantin Brancusi” Tg. Jiu.

• Radu CIOCOIU

Consiliul Judetean - mafia licitatiilor!!!

Directorul economic al Consiliului Judetean Gorj, actualul sef al Inspectoratului in Constructii si o reprezentanta a Directiei de Finante au fost in urma cu cinci ani complicii omului de afaceri Ion Cretoiu si ai Primariei Bumbesti Pitic la organizarea unei licitatii fictive pentru o lucrare care se efectuase cu cateva luni inainte de data licitarii.

Afacerea, in valoare de peste 900 de milioane de lei, este un exemplu elocvent al modului in care trepadusii din institutiile publice atenteaza la banul public in favoarea conturilor grase ale unor afaceristi pe care ii agreeaza din motive lesne de inteles.

Directorul economic al CJ Gorj fura legal

S.C. Crecompany S.A., societatea omului de afaceri Ion Cretoiu, a castigat in luna noiembrie 2000 o licitatie fictiva desfasurata in comuna Bumbesti Pitic pentru pietruirea drumului comunal ce leaga DN 67 de satul Carligei. Valoarea lucrarii – 963 de milioane de lei. Licitatia a fost facuta doar pentru avea o oarecare acoperire in acte, lucrarea fiind efectuata inca din luna iunie. Totul a fost facut “ ca la carte”. Primaria a anuntat public organizarea, in data de 30 octombrie, a selectiei de oferte pentru realizarea pietruirii. In mod hilar in anunt se specifica: “Caietul de sarcini se poate procura de la Serviciul Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Consiliului Local”. Un circ ieftin pentru acoperirea unei magarii financiare.

Pe data de 30 octombrie a avut loc selectia de oferte si licitatia. Din comisia de licitatie au facut parte, printre altii: Gheorghe Calugaru, primar; Ileana Irimescu, din partea Directiei de Finante Gorj; Ilie Merfu, din partea Directiei Tehnice a Consiliului Judetean (in prezent seful Inspectoratului in Constructii Gorj – n.r), Ana Albulescu, director economic al Consiliului Judetean. Albulescu este cea care repartizeaza fondurile catre primarii, pentru ca acestea sa-si plateasca lucrarile care se efectueaza in comuna. Nu este greu de dedus ca primarilor li se indica din start cu ce firme trebuie sa lucreze.

Desi licitatia din octombrie a fost organizata doar pentru acoperirea urmelor ilegalitatii comise in iunie, Albulescu, Merfu si Irimia nu s-au putut abtine sa nu-si incaseze remuneratia care se acorda in astfel de cazuri. Toti trei au luat cumulat 10,5 milioane de lei, bani incasati de la Primaria Bumbesti Pitic.

S-au aratat interesate de lucrarea de pietruire cinci firme, printre care si S.C. Crecompany. In ziua de 11 noiembrie Consiliul Local a dat hotararea prin care firma lui Cretoiu era desemnata ca fiind castigatoare a asa-zisei licitatii. Dupa 72 de ore se incheia procesul verbal de receptie la terminarea pietruirii.

Crecompany si lucrarile fara deviz

Fostul primar, actual viceprimar, Gheorghe Calugaru, contabila primariei, Ileana Daneci si casiera institutiei, Despina Costreie, au facut putina lumina cu privire la modul in care s-a desfasurat toata povestea. Calugaru a declarat ca in luna mai s-a prezentat la Consiliul Judetean Gorj unde a solicitat sa i se acorde fonduri pentru pietruirea celor 2,5 km ai drumului comunal dintre DN 67 si Carligei. I s-a promis, de catre o persoana la care nu i-a spus numele, ca in zilele urmatoare vor ajunge la Bumbesti Pitic cateva masini ale Agentiei Drumurilor Judetene, institutie subordonata consiliului si specializata in astfel de lucrari. Conform spuselor primarului, de lucrare s-a apucat, fara sa-l anunte, Crecompany, bineinteles trimisa de protectorii din consiliu. La rectificarea bugetara, facuta de catre Consiliul Judetean Gorj, ca ordonator de credite, Primaria Bumbesti Pitic a primit 600 de milioane de lei, despre care Calugaru spune ca: “Am facut o licitatie si am dat banii.” Fostul primar, ajuns la ora confesiunilor, a subliniat ca, in comuna pe care o conducea nu era prima data cand se intampla asa ceva: “Mentionez ca firma Crecompany a mai executat, in afara de aceasta lucrare, si alte lucrari care nu le-a trecut in deviz care constau in construire pod peste raul Galbenu si pietruirea unui drum national.”

Banii incasati de catre trio-ul Albulescu-Merfu-Irimia, pentru participarea la licitatie ca si membrii ai comisiei nu s-au regasit in casierie si nu existau acte justificative pentru cheltuirea lor. Casiera Costreie a dat si explicatia. Cei peste 10 milioane de lei au fost luati de catre contabila primariei, Ileana Daneci, fara a lasa un act justificativ. Era si normal ca Daneci sa nu lase nici o urma a banilor platiti celor trei pentru o licitatie care n-a avut loc.

Zece milioane nu este o suma foarte mare, numai ca, daca practica se pune in aplicare la fiecare primarie care organizeaza licitatii, in final se strange o suma considerabila in buzunarul membrilor comisiilor.

Contabila primariei, constienta de repercusiunile penale ale unui act ilicit, a preferat sa fie laconica in declaratii. si totusi a recunoscut ca in luna noiembrie 2000, cand scriptic a fost facuta pietruirea drumului comunal de catre Crecompany, nu s-au inregistrat transporturi de materiale, cum ar fi fost normal in cazul unei lucrari de reabilitare drumuri. Lucru care intareste declaratia primarului cu privire la luna in care a fost efectuata intr-adevar lucrarea.

Mai mult de jumatate din lucrarile efectuate in comunele judetului au la baza interese si acte fictive. Despre povestea a sute de miliarde de lei impartiti de Consiliu Judetean intre anumite societatile, puteti citi informatii incendiare in numerele viitoare ale “Scandal de Gorj”.

• Neli Matei

Termo Turceni vaca de muls a partenerilor directorului Marin

• Societatile doljene par sa aiba intaietate la contractele cu Complexul Termoenergetic Turceni de cand in fruntea acestuia se afla craioveanul Contantin Marin.

• Grupul Tender are interese la Turceni

• Firma fostului subprefect Vilceanu a incasat anul trecut de la Turceni peste sapte miliarde de lei

Societatile doljene preferate de directorul Marin

Conducerea Complexului Termoenergetic Turceni este pe punctul de a fi debarcata. Considerentul politic din care se ia aceasta masura paleste insa in fata unor afaceri mai mult sau mai putin dubioase derulate cat timp in fruntea CT Turceni s-a aflat Constantin Marin. O serie de societati comerciale au castigat de-a lungul timpului zeci de miliarde de lei in urma afacerilor cu Complexul energetic de la Turceni, astfel incat au si fost catalogate ca firme agreate.

Nuclearmontaj SA Craiova este o firma din cadrul Grupului Tender (consortiu ce apartine omului de afaceri Ovidiu Tender, implicat in scandalul RAFO) care acorda consultanta si asistenta tehnica pentru repararea si punerea in folosinta a echipamentelor energetice la Energomontaj SAEM si Termoserv Turceni.

Surse din cadrul Complexului Termoenergetic Turceni afirma ca societatea din Craiova deruleaza aceasta afacere ajutata fiind de fratele directorului Marin.

Termoserv Turceni este o societate care presteaza pentru Complexul Termoenergetic, iar presedintele consiliului de administratie al acesteia este nimeni altul decat Constantin Marin.

Astfel, Marin incaseaza lunar, pe langa salariu de director la CT Turceni si contravaloarea a 20% din salariu directorului de la Termoserv. Lucru pe care il si recunoaste: “Ca presedinte al consiliului de administratie cam asta este procentajul, dar nu stiu exact cati bani primesc pentru asta.” In schimb neaga toate informatiile legate de Nuclearmontaj: “Nu cred ca Nuclearmontaj acorda consultanta la cele doua societati, iar fratele meu nu are nici o legatura cu firma de la Craiova”.

O alta societate agreata este Grimex Oltenia SA Craiova. Aceasta a castigat in urma cu trei saptamani licitatia pentru demolarea blocului energetic nr. 8.

15 miliarde de lei au ajuns, in urma cu o luna de zile in contul altei societati doljene, prin achizitionarea de catre CT Turceni a doua microbuze si un autocar de la Hiarex International SRL Craiova.

Directorul Constantin Marin spune ca firmele doljene nu au castigat licitatii preferential: “Nu are nici o legatura cu faptul ca eu locuiesc in Craiova. Nu cunosc persoane din cadrul acestor societati”.

Peste sapte miliarde in contul fostului subprefect Vilceanu

La sfarsitul lunii septembrie anul trecut SC Trefo SRL Rosia Jiu a castigat licitatia pentru “vulcanizare covor asfaltic”. Valoarea serviciilor prestate depasind sapte miliarde de lei. SC Trefo are ca obiect de activitate fabricarea utilajelor pentru mine, cariere si constructii si apartine sotiei fostului subprefect PSD, Eugen Vilceanu. Aceeasi firma a derulat afaceri in domeniul reparatiilor de utilaje si benzi miniere si cu SNL Oltenia. Constantin Marin spune ca Trefo si Complexul Termoenergetic Turceni nu au derulat afaceri nici cat timp Eugen Vilceanu era subprefect al judetului si nici in prezent: “E un contract preluat de la SNLO si omul si-a facut treaba in continuare”, a precizat Marin.

Tot o afacere cu iz politic si miros de PSD pare a fi si aceea prin care patru societati comerciale au falimentat in momentul in care au pierdut contractele de prestari servicii transport catre CT Turceni.

ITIA, Tamsa, Transrut si Presut Matasari au ramas practic fara obiect de activitate cand Complexul Termoenergetic Turceni a incheiat alte contracte pentru transportul persoanelor si marfurilor cu societati din Bucuresti si Turnu Severnin.

Constantin Marin spune ca in urma cu o saptamana a demisionat din PSD si nu cunoaste nimic despre faptul ca va fi schimbat din functie.

si sindicalistii au smenul lor

Pentru a nu avea probleme cu sindicatele, Constantin Marin le-a creat liderilor acestora diverse facilitati. In cladirea Carierei Jilt Nord functioneaza de aproximativ un an un magazin care apartine liderului de sindicat Adrian Marciuc. Societatea care detine magazinul nu plateste nimic pentru ca functioneaza in cladirea carierei, costurile fiind suportate de aceasta. Acelasi Adrian Marciuc, impreuna cu Cornelius Garjoaba, lider de sindicat la Dragotesti si Vasile Geamanu, liderul de la Jilt Sud, detin SC SindJilt SRL, societate la care sunt angajati in special disponibilizati. Singurul sindicalist cu care nu s-a inteles Constantin Marin este Condescu. Directorul a fost anchetat de politisti dupa ce Condescu a depus o plangere impotriva lui.

• Claudiu Matei

Primarul Circiumaru a lasat de izbeliste cultura gorjeana

Periodicul cultural “Columna” aparut in urma cu trei ani era la acea vreme o speranta pentru oamenii de cultura din Gorj ca in judetul nostru si intelectul poate fi delectat nu doar papilele gustative ale sutelor de participanti la nenumaratele festivaluri organizate in Tg-Jiu. Speranta a inceput sa piara nu peste mut timp datorita lipsei de fonduri, dar a fost revigorata de catre primarul Florin Circiumaru, care a promis ca se va implica pentru sustinerea financiara a revistei. Promisiunile s-au dovedit a fi desarte si “Columna” a incetat sa apara.

Pentru ca suntem de parere ca in judetul nostru autoritatile locale trebuie sa acorde o sansa culturii, publicam integral o scrisoare deschisa adresata, de criticul literar Gheorghe Grigurcu, celui care a spulberat visele intelectualilor din Gorj.

Scrisoare deschisa

domnului primar Florin Circiumaru

Domnule primar,

Cand, in toamna anului 2001, a vazut lumina tiparului primul numar al revistei “Columna”, evenimentul a fost salutat ca unul semnificativ al intregii tari, de catre cele mai importante ziare din Capitala (Romania libera, Adevarul, Cuvantul, Ziua, etc.,), precum si de majoritatea revistelor noastre de cultura, in frunte cu Romania literara. Adevarul literar si artistic titra o pagina intreaga inchinata Columnei cu sintagma “Miracolul de la Tg-Jiu”. Am incercat atunci, alaturi de colaboratorii mei, un sentiment de intensa bucurie deoarece se ivea pentru prima oara in Tg-Jiu un periodic cultural de raza nationala, comparabil cu cele din centre precum Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Craiova. Acest fapt devenise cu putinta datorita autorilor care au binevoit a onora coloanele Columnei, in larga masura scriitori, critici, intelectuali dintre cei mai insemnati din tara ca si de peste hotare, din diverse generatii: Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Octavian Paler, G. Dimisianu, Alex. stefanescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Paul Goma, Barbu Cioculescu, Alexandru Lungu, Miron Kiropol, serban Foarta, Constantin Abaluta, Liviu Ioan Stoiciu, Al. Cistelecan, Alexandru Niculescu, Ion Pop, Ioan Moldovan, Gabriel Chifu, Pavel susara, Mihai Zamfir, Dan Stanca, Laszlo Alexandru, Ovidiu Pecican si altii. De asemenea au aparut in fiecare numar al revistei noastre si cei mai relevanti autori din Tg-Jiu. Ne-am propus o aparitie de patru numere pe an, dar din pacate n-am fost in stare a mentine acest ritm, ultimul numar al Columnei datand de la finele anului 2003. Scurt si cuprinzator vorbind: lipsa resurselor financiare ne-a sufocat. In acest context imi permit sa va reamintesc, domnule primar, promisiunile incurajatoare pe care mi le-ati facut in 2001, cu privire la sprijinul pe care-l veti acorda publicatiei noastre si mai cu seama imprejurarea ca in programul dumneavoastra electoral, tiparit anul trecut ati mentionat asigurarea aparitiei Columnei. Oare nu aveti obligatia morala de-a va respecta promisiunile?

E drept, poate actul de cultura nu va preocupa in mod deosebit (persista nu doar la Tg-Jiu mentalitatea specifica vechiului regim, potrivit careia cultura ar fi o anexa mai mult ori mai putin neglijabila a mecanismului “fortelor de productie” si al “relatiilor de productie”), dar aflu nu fara mirare ca, bunaoara, Doinei Gorjului i s-au alocat pentru anul in curs nu mai putin decat 10 (zece) miliarde de lei! Cu toata pretuirea ce-o aratam acestei formatii, va atrag atentia ca o revista precum “Columna”, cutez a zice fara falsa modestie, o realizare de prima mana pe acest meleag, nu e cu nimic mai prejos de institutia folclorica mentionata. si n-avem nevoie nici de un sfert, nici macar de zece la suta din bugetul de care beneficiaza “Doina Gorjului”: ne-am multumi cu o farama dintr-insul, cu cinci la suta. E mult si atata, domnule primar? Se pare ca sunteti un om ambitios, care aspira la manifestari constructive, dornic a lasa ceva pe urma sa. Sper ca va dati seama ca doar cu petrecerile cu lautari, cu meciurile de fotbal si cu Zilele berii (fie si in varianta innoita, ale verii!) nu veti ramane nici in Biblioteca, nici in Istorie! Dar mai intai de toate consider ca aveti datoria de onoare de a va respecta angajamentul luat, nu numai fata de redactia noastra, ci si fata de electorat. E oare nevoie sa va reamintesc ca, intrucat ati ocupat intre timp si locul politic al d-lui Nicolae Mischie, un atare angajament se rasfrange si asupra partidului pe care il intruchipati ca un demnitar de seama?

In cursul intregului an precedent v-au vizitat de multe, de foarte multe ori, doi reprezentanti ai revistei ce agoniza, domnii Viorel Garbaciu si Vasile Ponea, spre a va solicita ajutorul, de fapt implinirea promisiunilor categorice pe care ni le-ati facut. Le-ati repetat celor doi colegi promisiunile in chestiune, ba ati avut chiar aerul de-a accepta solutiile practice pe care vi le-au propus, dar n-ati facut nimic. Un an intreg, n-ati facut absolut nimic. Totul a ramas in stadiul simplelor vorbe. De nenumarate ori le-ati declarat “facem” si “dregem”, insa nu s-a facut si nu s-a dres nimic. Sa fie aceasta o forma de refuz ce n-are barbatia si demnitatea de a-si asuma expresia? Inca nadajduim ca nu e asa. Inca nadajduim ca sunteti in fond un om de cuvant, un om onest care, covarsit de alte treburi, nu si-a putut onora promisiunile, dar le va onora neintarziat. Intrucat s-au produs tergiversari consternante, s-au acumulat tensiuni apasatoare, iar vietile ca si energiile omenesti sunt fatalmente limitate, vom mai astepta o luna de la data publicarii prezentei scrisori deschise, dupa care vom trage o concluzie definitiva, in fata opiniei publice.

• Al dumneavoastra, Gheorghe Grigurcu

Omul de incredere al lui Clement Mocanu stramutat de lux

Dupa ce a construit case pentru trei sferturi din conducerea CNLO si jumatate din Consiliul Judetean Gorj, directorul economic al firmei de constructii a afaceristului Clement Mocanu si-a tras la randu-i o vila de stramutat, in noul cartier de lux din Targu Jiu. Otilia Semeniuc, mana dreapta a romano-americanului, a beneficiat din plin de bunavointa partenerilor din CNLO care au despagubit-o cu aproximativ un miliard si jumatate, desi pentru casa demolata, din satul stiucani, acesta a platit unei familii nevoiase numai 450 de milioane de lei. Lucrarile la casa directoarei au fost efectuate chiar de firma pentru care lucreaza, ARC Tg-Carbunesti.

Pana la finalizarea lucrarilor, Otilia imparte, frateste, acelasi imobil, cu Clement Mocanu.

Otilia Semenciuc, directorul economic al firmei ARC Targu Carbunesti, a devenit unul din stramutatii de lux. Aceasta a cumparat, in iulie 2002, o casa in satul stiucani, din comuna Slivilesti, de la Constantin si Elena Croitoru. Pentru casa formata din 2 camere, bucatarie, hol, pivnita si o polata, acoperite cu tigla, la care se adauga anexe gospodaresti si un teren de 1050 mp, tanara venita din Bucuresti a platit 450 milioane de lei. In mai putin de un an, tanara era stramutata din satul de la marginea judetului, incheind un contract cu fosta Companie Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO), care, in schimbul casei de tara se obliga sa-i construiasca o alta locuinta, in cartierul Varsaturi, din municipiul Targu Jiu. In urma negocierilor cu reprezentantii EMC Motru, valoarea lucrarilor pe care unitatea miniera trebuia sa le suporte pentru noua locuinta erau de aproximativ 1.400.000.000 de lei. In urma unei selectii de oferte, pentru alegerea firmei care sa construiasca locuinta stramutatei, a fost desemnata castigatoare chiar SC ARC SA Targu Carbunesti. Valoarea lucrarilor s-a ridicat, in final, la 2,5 miliarde de lei, Otilia Semenciuc obligandu-se sa suporte diferenta. “In stiucani am cumparat casa. Familia avea nevoie de bani, avea doua case si in asta stateau copiii. Casa din Targu Jiu nu e terminata, s-a facut o mansarda in plus, ceea ce am suportat eu. Am vorbit cu toti actionarii, ca mie-mi place cum construim noi. si din cauza asta, nu puteam s-o fac cu cineva care nu-mi place cum construieste”, a spus Otilia Semenciuc. Desi sustine ca a achizitionat casa de la stiucani, pentru ca ii place “la tara” si cunostea zona, femeia a ramas dezamagita cand reporterii nostri i-au spus ca satul in care s-a aflat casa achizitionata este intr-o zona miniera defavorizata, inconjurata de excavatiile utilajelor ortacilor: “Mie imi place la tara, de-asta am si cumparat acolo…. E treaba lor… Poate nu am stiut eu”.

Casa de vacanta, locuita de condurecea firmei

In 2000, in calitate de administrator al SC ARC Targu Carbunesti, Clement Mocanu a achizitionat un teren in zona de sub munte, pe Valea Sohodolului, in comuna Runcu. Sprijinit de prietenul lui, pe atunci, Nicolae Mischie, acesta a cumparat un teren de 2.900 de mp, chiar din proprietatea Luciei Bicescu, matusa fostului baron, cu 150 de milioane de lei. Doi ani mai tarziu, in 2002, el a cumparat tot pe numele societatii pe care o administra, 2.000 mp de teren si o casa de vacanta. Terenul si casa, formata din cinci camere, bucatarie si mansarda, le-a achizitionat cu 20.000 de dolari. Imediat, a inceput sa ridice constructii, insa fara a detine vreo autorizatie in acest sens. Ulterior, a facut o deviere a Jalesului, chiar pe domeniul sau. Dupa izbucnirea scandalului legat de autodenuntul sau la PNA, prin care sustinea ca a construit case mai multor persoane din conducerea unor institutii, pentru a-i facilita obtinerea de lucrari in judet, Clement Mocanu pierde si “titlul” de administrator al firmei.

Sustinuta de Mocanu, tanara Otilia Semenciuc, pe atunci director economic al societatii, a devenit, pentru o perioada, administratorul firmei de constructii. In luna mai 2004, intre firma ARC Targu Carbunesti si Otilia Semenciuc se incheie un contract de vanzare-cumparare, prin care aceasta devenea proprietara a imobilului de la Runcu. Valoarea tranzactiei era de 820 milioane de lei. Intre timp, Otilia Semenciuc a revenit pe functia de director economic si a devenit actionar, revenindu-i 1% din actiunile firmei, iar Clement Mocanu a fost reinvestit ca administrator al firmei, prelungindu-i-se mandatul. “Mi s-a dat decizie, pentru a prelua administratia firmei, dar nu am facut modificarea la Camera de Comert si apoi am renuntat eu. Tot atunci am facut si un contract, ca sa cumpar casa de la Runcu, dar nu am respectat contractul si a ramas a firmei, autorizatia de constructie este chiar pe numele meu. Acum sunt si actionar la firma si acolo locuiesc, la Runcu, pana se termina cea din Targu Jiu. Este o casa pentru actionarii firmei”. Tot la Runcu locuieste si Clement Mocanu, care da vina pe fostii sai parteneri de afaceri, pentru esecurile din ultima perioada.

• Adrian Iovan

Hai ca pute (tableta)

M-am crucit saptamana trecuta dupa ce am citit in doua publicatii cele mai infecte “articole” din ultimii ani.

Un cotidian regional il descria pe seful politiei gorjene ca fiind cel mai tare din Oltenia. Articolul, evident comandat, cuprindea pe langa kilogramele de limbi, CV-ul, dar mai ales lupta lui Nicolescu cu grupurile de infractori gorjeni de cand acesta a descalecat la Tg-Jiu. Comisarul Nicolescu era comparat cu comisarul Catani, iar Tg-Jiul cu un camp de lupta unde hoardele cu sabii in mana decapitau in mijlocul strazii.

Tot acest circ ieftin are un singur scop: crearea unei imagini la MAI pentru ca Nicolescu sa nu fie schimbat din functie, mai ales ca au existat semnale in acest sens. Asta pentru ca este stiut faptul ca seful politiei gorjene este apropiatul unei gasti formate din membrii marcanti ai PSD Gorj, lideri de sindicat si oameni de afaceri.

Vorba unuia din cei pe spatele carora Nicolescu si-a facut imagine: “De cat un fraier venit de la Petrosani, mai bine sa vina un smecher de la Bucuresti”.

Al doilea material, la fel de balos ca si primul, il are ca “obiect” pe seful judetului Ion Calinoiu si lucrurile minunate pe care le poate face acesta.

Sa mor io, daca procurorii sunt interesati mai mult de mamaliga si gimnastica lui Calinoiu, decat de smenurile facute cu casa din Cartierul Primaverii!

Dar ce m-a pus de-a dreptul in cur a fost poza de pe “prima”, cu Calinoiu facand mamaliga cu aragazul stins si punga de faina nedesfacuta.

Imi vine sa le dau dreptate unor colegi de-ai mei de la publicatia virtuala “nebunii.ro” care spun cam asa:

“Presa o curva nespalata!

(A 4-a putoare in stat)

Oamenii din presa, presarii, sunt niste specimene umane, care chiar se cred supraoameni. Au trecut cateva ore pe la scoala si-au invatat ca ei sunt formatori de opinie, ca pot rasturna guverne, ca reprezinta opinia publica si alte asemenea smecherii, bune de spus fraierilor si chiar isi iau de multe ori rolul in serios.

Numai ca marea majoritate a celor ce scriu in Romania au uitat ca rolul lor este sa informeze CORECT pe toata opinia publica si apoi, daca mai e timp, sa o imbrobodeasca cu pareri personale.

De cele mai multe ori aceste pareri personale(ca cea de fata) sunt platite (nu e cazu’, dar, nu refuz un mizilic) de cei interesati sa propage acele idei.

Adevarul relativ, devine absolut cand nea Costica, beneficiarul de presa citeste despre cutare si cutare bazaconie scoasa de un presar.

De unde stii nea Costica ?
Pai, a scris in ziar...
Asta e piatra filozofala si ei presarii o stiu.
Si profita.
Mama lor de jegosi...
Iar tu, neam prost de Costica iei leapsa ori de cate ori cumperi un ziar, sau deschizi radioul, sau, mai rau te uiti la tembelizor.
Iti faci apoi o opinie si cu ea mori.
Nu-i pacat, mai nea Costica?
P.S.
De ce o curva?
C-o platesti sa-ti bagi...in ea.
De ce e a 4-a putoare in stat?
Ca mai sunt 3 care put.”

• Claudiu MateiRecomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  17.02.2005. 12:17

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: