Abuz la conducerea învăţământului, Directorii de şcoli, numiţi ilegal de Paralescu
Toţi directorii şi directorii adjuncţi ai unităţilor şcolare din judeţul Gorj sunt numiţi ilegal în funcţii, de către şeful Inspectoratului Şcolar. Justin Paralescu a semnat cu propria mână, deciziile pe care legea prevede că trebuie să le emită consiliile de administraţie.
Şcolile din judeţul Gorj sunt conduse ilegal, asta din cauza unei proaste aplicări a Legii Învăţământului, care este în vigoare de un an. Actul normativ care reglementează modalitatea de numire şi eliberare din funcţie este ignorat de şefii Inspectoratului Şcolar Gorj, care emit acte, în mod abuziv. De trei ani, în învăţământul din judeţ nu a fost organizat niciun concurs pentru funcţiile de directori, şefii unităţilor şcolare fiind numiţi cu delegaţie, de către inspectorul şef, Justin Paralescu. Deşi legea educaţiei a fost promulgată anul trecut, în luna ianuarie şi o anulează pe cea veche, la data intrării în vigoare, respectiv 9 februarie 2011, şefii inspectoratului au continuat să aplice normele abrogate.
Deşi nu avea voie să facă acest lucru, inspectorul şef a pus în funcţii toţi directorii şi directorii adjuncţi din judeţ, asta cu toate că legea prevede că acest atribut revine exclusiv consiliilor de administraţie. Articolul 258 al Legii Educaţiei prevede, la alineatul 7: „În conditiile vacantãrii functiei de director, pânã la organizarea unui nou concurs, conducerea interimarã este preluatã, prin hotãrâre a consiliului de administratie, de cãtre directorul adjunct sau un cadru didactic membru în consiliul de administratie, care devine automat si ordonator de credite”.
98% ilegal!
Din cele 250 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, doar 2% sunt conduse de directori care au ocupat funcţiile prin concurs, în 2008. Majoritatea, 98%, este reprezentată de cadre care au fost numite cu delegaţie, de inspectorul şef Paralescu. Mandatele acestora au expirat pe 31 august 2011, locurile devenind vacante, iar pentru ocuparea lor era impusă organizarea de concursuri.
Deşi legea educaţiei era în vigoare de jumătate de an, şefii Inspectoratului Şcolar nu au organizat concursuri, ci au prelungit mandatele, directorii fiind numiţi pentru încă un an. Deoarece legea interzice inspectorilor să numească în funcţie şefi de unităţi şcolare, actele semnate de Justin Paralescu pot fi lovite de nulitate. Mai marii din învăţământ invocă „dispoziţii tranzitorii”, care nu prevăd, însă, numirile cu delegaţie, făcute de Paralescu. Mai mult, conducerea Inspectoratului Gorj a fost acuzată că a făcut numiri politice, la şcolile din judeţ. Justin Paralescu este unul dintre şefii de instituţii numiţi, la rândul lui, politic, el fiind susţinut în funcţie de Partidul Democrat-Liberal Gorj.
Dara Pumneanu
Recomandă acest articol:
10.04.2012. 00:15
Comentarii
Art.258 nu se poate aplica deoarece N-A APĂRUT ÎNCA, nici acum Metodologia funcționarii CA din scoli/ acest articol! Simplu,nu?
cine numeste directorul?????????????????????? CA al scolii sau CA al inspectoratului????????????????
cE AI SCRIS DESPRE MATASARI E KAKA! NIMIC ADEVARAT,MINCIUNI!!! NESERIOZITATA SI LIPSA DE PROFESIONALISM! ATAT PT ACEST ZIAR!
Sa inteleg ca nu publicati decat mesajele care va favorizeaza?
D-ra te rog sa te documentezi inainte de a scrie ceea ce nu e corect:
- Consiliile de administraţie sunt constituite, până în prezent, conform Ordinului MECTS Nr. 5619 din 11 noiembrie 2010, privind modificarea Ordinului ministrului educatiei si cercetarii nr. 4.925/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de învatamânt preuniversitar, deoarece conform art. 1, OMECTS 3753/09.02.2011, ordinul mai sus menţionat este funcţional şi aplicabil până la publicarea în Monitorul Oficial a metodologiei de constituire a consiliului de admnistraţie precum şi a regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar;
- Conform art. 1, OMECTS 3753/09.02.2011 şi art. 9. din Anexa nr. 1 la OMECTS 3753/09.02.2011, datorită nepublicării în monitorul oficial, până în prezent, a metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, este încă în vigoare OMEdC nr. 3142/25.01.2006
- Conform OMEdC nr. 3142/25.01.2006 şi art. 5. din Metodologia de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct din unitatile de invatamant preuniversitar de stat “Pentru postul neocupat prin concurs sau eliberat intre perioadele de concurs inspectorul scolar general numeste, cu avizul consiliului de administratie al inspectoratului scolar, director prin detasare in interesul invatamantului, pana la organizarea unui nou concurs, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului scolar respective”.
- Prevederile art. 106 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, in ceea ce priveşte încheierea contractului managerial între directorul unităţii şi primarul localităţii, vor fi aplicabile în momentul organizării concursului de director la nivelul unităţii şcolare
Asa ca articolul tau nu face altceva decat sa aveti audienta negativa!!!!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu