Aleşi şi funcţionari ai Primăriei Bengeşti-Ciocadia, proprietari de terenuri subvenţionate
Primarul comunei Bengeşti-Ciocadia, fostul viceprimar al localităţii, fostul secretar al primăriei şi referentul instituţiei publice care se ocupă tocmai de măsurătorile terenurilor agricole, au devenit, în urmă cu câţiva ani, peste noapte, vecini de proprietăţi în Câmpu Mare.
Mai precis, aleşii dar şi o parte a funcţionarilor publici ai primăriei, au cumpărat, unii făcând chiar tranzacţii cu iz penal, loturi întinse de teren arabil, în perimentrul comunei, într-o zonă în care credeau că ar fi urmat să se înghesuie investitorii iar ei ar fi putut astfel să tranzacţioneze loturile imense la preţuri exorbitante. Cum investitorii nu şi-au făcut apariţia, în ultimii şase-şapte ani, proprietarii terenurilor de la ,,Amanda”, cunoscutul loc de popas, au transformat pârloaga în teren cultivat pentru care acum încasează sume impresionante de la APIA Gorj.
Terenurile din zona popasului ,,Amanda”, aflate pe raza comunei Bengeşti-Ciocadia, au făcut cu ochiul, asta în anii 2006-2007, conducerii primăriei, rudelor acesteia dar şi funcţionarilor publici din instituţia publică.
În perioada respectivă nişte investitori nemţi se arătaseră interesaţi să realizeze o investiţie de proporţii aici.
Având acces la informaţii legate de potenţiale investiţii în zona popasului ,,Amanda” din Câmpu Mare, primarul comunei Victor Giogia achiziţionează, în anul 2006 ,1,54 de hectare de teren arabil în zona respectivă. Terenul în cauză era pârloagă, ca în ultimii doi ani primarul să realizeze că doar cultivat poate câştiga fonduri de la APIA de pe urma acestuia. Aşa că l-a cultivat explicând, doar indirect într-o intervenţie în mass-media, de ce a făcut asta, deşi nu spune nimic despre proprietatea achiziţionată de el în zonă.
Primarul strigă hoţii..!
Edilul subliniază astfel într-un interviu dat presei, cu o jumătate de an în urmă, că fostele plantaţii din Câmpu Mare, loc în care deţine şi el un hectar şi jumătate de teren arabil, au devenit o adevărată afacere asta urmare a sumelor mari de bani pe care proprietarii le pot lua ca şi subvenţii de la APIA pentru terenurile deţinute. Asta ar fi făcut, declara sfătos Giogia, ca investitorii să cutreiere satele din Bengeşti-Ciocadia pentru a cumpăra pământ. „La ora actuală nu deţin o informaţie sigură că vor să-l cumpere dar au venit mulţi la mine pentru a-l concesiona. O parte dintre oameni au vrut, alţii nu au vrut, fiindcă ei voiau să comaseze suprafeţe de 10-15 hectare nefiind interesaţi să cumpere terenuri mici. Probabil voiau să ia banii de la APIA şi apoi să lase terenurile în paragină”, a făcut public, în ianuarie, Victor Geogia, primarul localităţii Bengeşti-Ciocadia.
Primarul nu spune că el însuşi făcuse o afacere prin achiziţionarea terenului său de la Amanda. Pe terenul său, Geogia a cultivat grâu şi îl lucrează cu afaceristul căruia i-a încredinţat lucrările de deszăpezire din comună.
Vicele a cumpărat 9600 de mp
Fostul viceprimar al comunei, Dumitru Negrea, până anul acesta uneperist, în prezent penelist, mai precis şef al organizaţiei locale PNL din Bengeşti-Ciocadia, a pus, la rândul său, mâna pe o suprafaţă mare de teren la ,,Amanda”. Culmea coincidenţei, vicele a cumpărat terenul tot în acelaşi an cu cel cu care făcuse echipă la cârma Primăriei Bengeşti-Ciocadia. Negrea îşi trece însă terenul în declaraţia de avere ca fiind achiziţionat cu un an mai târziu şi în suprafaţă mai mică decât se ştie în localitate.
Negrea a achiziţionat pământul de la o bătrână de 83 de ani cu doar 1000 de lei. Asta pe 18 februarie 2006, când acesta cumpără 16.000 de metru pătraţi de la octogenera Veronica Creţu, pe care o lasă fără cinci parcele de teren pentru care plăteşte un preţ de nimic. I se face o chitanţă de mână pe teren, urmând apoi să legalizeze tranzacţia la notariat. Familia bătrânei reacţionează şi refuză să facă asta, acuzându-l pe fostul vice de furt. Negrea ajunge însă în 2009 să o dea el în judecată pe bătrână pentru că nu i-a vândut legal terenul.
Terenul de 1000 de lei, valorează acum sute de mii
Judecătoria Novaci îi dă dreptate edilului, în detrimentul proprietarei care recunoaşte că a semnat chitanţa, fără ca instanţa să ceară o expertiză grafologică a semnăturii. Câţiva ani mai târziu, când familia bătrânei se revoltă cu adevărat, grafologii atestă că vicele semnase în locul Veronicăi Creţu, dar demonstraţia era tardivă, bătrâna fiind decedată.
Moştenitorii acesteia îi fac vicelui o plângere penală sesizând anchetatorilor că Negrea a falsificat chitanţa de mână ca să cumpere terenurile bătrânei Veronica Creţu. Foarte repede, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci dau răspunsul scoţându-l curat ca lacrima pe viceprimar, chiar dacă acesta contrafăcuse chitanţa. Salvat de anchetatori, vicele explică, fără teamă, că el i-a dat într-adevăr o mână de ajutor femeii la semnarea tranzacţiei, deoarece acesteia îi tremura mâna din cauza frigului. „A fost friguroasă, îngheţase şi i tremura pixul în mână şi eu am ajutat-o cu mâna mea peste mâna ei. Am pus mâna, peste mâna ei”, a declarat, în 2008, vicele. Numai că expertiza grafologică a dovedit că Dumitru Negrea este cel care a scris chitanţa în întregime şi nu doar i-a dat o mână de ajutor bătrânei la semnătură.
Acum Negrea este vecin de teren cu primarul Giogia, şi el un beneficiar al fondurilor de la APIA, ca şi fostul secretar al comunei, ca şi fratele acestuia şi ca unul dintre referenţii agricoli ai primăriei. Negrea a cultivat pe teren, cu doi ani în urmă, porumb.
Fraţii Bistreanu, vecini şi ei la ,,Amanda”
Nu numai primarul şi fostul viceprimar deţin însă proprietăţi subvenţionate în Câmpu Mare, au terenuri agricole cumpărate în aceiaşi ani şi fostul secretar al Primăriei Bengeşti-Ciocadia, Victor Gheorghe Bistreanu, dar şi fratele acestuia Bebe Bistreanu. De altfel, matrapazlâcurile fostului secretar al comunei au mai fost dezvăluite de Scandal de Gorj, publicaţie care punea, cu ani în urmă, sub semnul întrebării felul fraudulos prin care funcţionarul public a devenit latifudiar. Nu numai de teren agricol ci şi forestier, fostul secretar folosindu-se de mătuşa sa, care domicilia în Bucureşti, ca să obţină, ilegal, domenii forestiere întinse.
Şi pentru obţinerea acestor terenuri interesant este că atât fraţii Bistreanu cât şi foştii capi ai primăriei beneficiază, în mod concret, de sprijinul referentului instituţiei publice, Mirel Bădoaica.
Pe terenul lor, cei doi fraţi cultivă gâu de doi ani de zile. Ei au proprietăţile peste drum de ,,Amanda”. Terenurile aici nu au fost cultivate până în urma cu doi ani la sesizarea APIA Gorj.
Referentul are teren subvenţionat de APIA
De altfel şi referentul în cauză şi-a tras spuză pe turta sa achiziţionând şi el un teren generos la ,,Amanda” spun localnicii comunei. Şi pe acest teren, văzut iniţial ca o afacere imobiliară, funcţionarul încasează fonduri APIA, aşa cum o fac potentaţii localităţii, fără teamă că ar fi bănuiţi că au făcut sau fac ceva ilegal.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
17.06.2014. 04:04
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu