Au chiulit într-o lună cam 30 de ani
Şcolarii din judeţul nostru se pot înscrie în Guiness Book, dacă ar exista categoria chiulului de la ore. Într-o singură lună, învăţăceii gorjeni au adunat absenţe, care, însumate, exhivalează cu vreo 30 de ani, dacă ar fi să calculăm orele.
Din ce în ce mai des, Gorjul iese în faţă, pe plan naţional, la fapte şi aspecte negative. Suntem iarăşi în topul ruşinii, după ce elevii de la noi au acumulat, în luna octombrie, 264.440 absenţe. Asta înseamnă că absenţele elevilor gorjeni însumează peste 30 de ani.
Chiulangiii au de suferit, dar pare să nu le pese nicidecum; chiar dacă ştiu că la 40 de absenţe sunt exmatriculaţi, chiulesc de rup.
Iată topul unităţilor de învăţământ din Gorj, cu cele mai multe absenţe:
1. Colegiul Tehnic Gheorghe Tătărescu Rovinari: 13.771 absenţe, care însumează un an şi jumătate
2. Colegiul Tehnic Henri Coandă Târgu-Jiu: 12.406 absenţe, respectiv un an şi 4 luni
3. Colegiul Mihai Viteazu Bumbeşti-Jiu: 7.721 absenţe, adică nouă luni
De la liceul din Rovinari, au fost deja exmatriculaţi 13 elevi, care nu prea mai dădeau pe la ore, din diverse motive. Unii dintre ei şi-au luat tălpăşiţa şi, renunţând la şcoală, au plecat la muncă în străinătate. La liceul din Bumbeşti-Jiu chiulesc mult elevii din clasele a IX-a şi a X-a, care nu pot fi exmatriculaţi. Unii dintre ei au rămas fără banii de liceu, 180 lei lunar, din cauza absenţelor, dar pare să nu le pese. „Cei de la clasa a IX-a parcă scapă de acasă când vin la liceu. Avem elevi navetişti şi din familii sărace. Încă nu am exmatriculat niciun elev din cauza absenţelor. Le-am trimis recomandate acasă şi ţinem legătura cu părinţii. Mulţi dintre chiulangii sunt scăpaţi din mână de părinţi, care sunt plecaţi la muncă”, a declarat Doru Lupulescu, directorul liceului din Sadu.
Cei de la ISJ Gorj dau vina pe cadrele didactice, care nu ştiu să îşi atragă elevii la ore. „Nu vrem neapărat să fie aplicate măsuri coercitive, ci mai degrabă ca profesorii să atragă elevii la ore. La unele licee au mai organizat diverse acivităţi în care sunt implicaţi cei cu risc de absenteism, să ia exemple unii de la alţii. Fiecare director îşi conduce şcoala cum crede mai bine. Absenteismul trebuie redus”, a spus Iustin Paralescu, şeful ISJ Gorj. Conducerea ISJ susţine că rezultatele slabe înregistrate la examenul de bacalureat sunt cauzate şi de numărul mare de absenţe acumulate de elevi în timpul anilor de studiu.
Mircea Andrei
Recomandă acest articol:
17.11.2011. 08:01
Comentarii
cea mai proastă măsură a fost aceea de a da bani lichelelor pentru liceu,iar dascălilor li s-a redus bruma de salariu.ăştia nu au părinţi care trenbuie să fie de cei pe care i-au făcut?
se putea si mai multe .....
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu