Bankwatch, asociația finanțată cu sute de mii de euro din străinătate, contestă acordurile de mediu pentru toate carierele CEO! Miliardarii americani Soros și Rockefeller, sume consistente în conturile ONG-ului!
Anularea acordului de mediu necesar extinderii perimetrelor miniere în Cariera Roșia a semănat panică în rândul salariaților Complexului Energetic Oltenia, în contextul în care lipsa fronturilor de lucru alimentează tot felul de previziuni sumbre despre viitorul companiei energetice.
Bankwatch România, un ONG de mediu, care are ca scop suprem dispariția totală a energiei pe bază de cărbune este cel care a inițiat în instanță, în martie 2017, o acțiune care viza stoparea extinderii celei mai mari carierei miniere a CEO.
Dincolo de demersul juridic, în spatele așa zișilor ecologiști, stau interesele uriașe ale unor miliardari americani, care investesc în energia verde, și care se află printre finanțatorii ONG-ului.
Procese inițiate pentru anularea tuturor acordurilor de mediu
Asociaţia Bankwatch România a cerut, în martie 2017, Tribunalului București anularea Acordului de mediu emis de Agenţia de Protecţia Mediului Gorj pentru realizarea proiectului: “Continuarea lucrărilor miniere în perimetrul de licenţă al Unității Miniere de Carieră Rosia”.
În noiembrie 2018, judecătorii au respins cererea ONG-ului ca fiind neîntemeiată, numai că, în urmă cu câteva zile, pe 17 octombrie a.c., Curtea de Apel Bucuresti, a soluționat recursul declarat de Asociaţia Bankwatch România, a casat sentinţa Tribunalului București şi rejudecând cauza, a admis acţiunea acesteia. Mai exact, judecătorii au anulat Acordul de mediu nr. 2/26.01.2016 emis de APM Gorj, iar soluția este una definitivă.
Trebuie spus că acel acord de mediu fusese obținut pentru o suprafață de 280 ha, în vederea continuării lucrărilor în perimetrul de licență, în situația în care a fost adoptată o Hotărâre de Guvern de scoatere din circuitul forestier a 81 ha de pădure suprafață pe care nu vor mai putea fi executate lucrări miniere de excavare.
Situația este una extrem de complicată pentru CE Oltenia, care poate funcționa în cariera Roșia numai pe perimetrele de exploatare existente până când APM Gorj va relua procedura în vederea emiterii unui nou accord de mediu, dacă judecătorii au decis anularea celui precedent pe motiv de nelegalitate.
Dincolo de demersul juridic al Bankwatch împotriva unei companii a Statului Român, pentru care ONG-ul a pus la bătaie resurse consistente, în condițiile în care au fost contestate toate acordurile de mediu pentru extinderea carierelor pe cărbune ale CEO, procesele fiind, încă, în stare de judecată, există interesele uriașe ale finanțatorilor ”ecologiștilor”, deloc întâmplător, investitori în energie verde.
Mai mult, trebuie precizat faptul că Bankwatch contestă până și Evaluarea de mediu a Strategiei Energetice Naționale 2019 – 2030, cu perspectiva anului 2050.
Cine sunt finanțatorii Bankwatch și interesele lor din energie
Potrivit unei situații financiare a CEE Bankwatch Network pentru anul 2018, printre finanțatorii acesteia se regăsește Fundația Open Society cu 115.000 de euro. Fundațiile pentru o Societate Deschisă au fost înființate de către George Soros, miliardarul american de origine maghiară. În vara anului trecut, fondul de hedging al lui George Soros a cumpărat mai multe pachete de acțiuni în companiile din energie, inclusiv Chevron. Mai exact, Soros Fund Management a făcut cea mai importantă investiție din sectorul energetic, în valoare de 30,8 milioane de dolari, în Devon Energy, iar achizițiile de acțiuni au mai vizat Andeavor, RSP Permian Inc. și Kinder Morgan Inc.
Printre finanțatorii Bankwatch se regăsește și European Climate Foundation cu 376.000 de euro. Fundația Europeană pentru Climă este aliată cu o rețea globală care include Fundația Climate Works din San Francisco, care lucrează pentru stimularea activității politicii legate de climă la nivel mondial, iar printre fondatori se regăsește Fondul Rockefeller Brothers. Familia Rockefeller, care a acumulat una dintre cele mai mari averi la nivel mondial din afacerile cu petrol, îşi va reduce investiţiile în combustibili fosili la mai puţin de 1% din total şi va investi în schimb în energie regenerabilă. Rockefeller Brothers Foundation, o organizaţie filantropică care administrează investiţii de 860 milioane de dolari, a anunţat, în urmă cu cinci ani, că va renunţa „cât mai repede posibil“ la activele din industria cărbunelui şi a nisipurilor bituminoase.
Paradoxal sau nu, unii dintre finanțatorii cu contribuții consistente ai Bankwatch au dost, în 2018, Ministerul Mediului din Germania cu 430.000 de euro și DG Environment - Direcția generală pentru mediu -departamentul Comisiei Europene responsabil cu politica UE în domeniul mediului, cu 355.000 de euro.
”Ecologiștii”, plan similar și în cazul grup energetic nou de la Rovinari
Mai trebuie precizat că, Bankwatch se va implica și în stoparea construirii grupului energetic de 600 MW de la Rovinari în partemeriat public-privat cu compania chineză China Huadian Group, o investiţie de circa un milliard de euro, una dintre investiţiile prioritare care apar în Strategia Energetică Naţională.
Recomandă acest articol:
22.10.2019. 11:16
Comentarii
Asta este o problema de siguranta nationala , de care ar trebui sa se ocupe serviciile romanesti de informatii. Dar ele nu au timp de astfel de lucruri pentru ca se ocupa de afaceri personale si de altele...pe langa lege
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu