Canalizarea din Ceauru, finalizată după un deceniu, a căzut la proba scrisă! Dirigintele de șantier i-a dat totuși notă de trecere
Procesul verbal încheiat la execuția lucrărilor la proiectul ,,Canalizare menajeră comuna Bălești, satele Ceauru și Bălești, județul Gorj-rest de executat conform expertiză”, încheiat la finalul lunii trecute de către Ion Dina, dirigintele de șantier, ar cuprinde nenumărate erori care au fost trecute cu vederea atât de proiectant cât și de comisia de recepție a investiției care a costat autoritățile în jur de 3,5 milioane de lei, inclus TVA. O spun localnici care susțin că banii s-au repartizat la două firme care și-au împărțit ,,frățește” banii publici astfel: ELECTROVÂLCEA SRL a încasat 2.125.605 lei iar SC Antrepriza Montaj Instalații SA Baia Mare a luat 1.364.867 lei. Asta, deși procesul verbal de recepție ar fi trecut cu vederea faptul că lucrările cuprind totuși ,,vicii care nu pot fi înlăturate’’ dar și aspecte care nu ar fi fost încă remediate. Carențele despre care se face vorbite în document, lipsesc însă din alexele procesului verbal de recepție a investiției.
Autoritățile locale din Bălești au aplaudat, recent, la scenă deschisă finalizarea lucrărilor de canalizare din comună, începute de fosta administrație PSD și continuate de actuala PNL. De altfel, în loc să dea vina pe foștii conducători pentru realizarea defectuoasă a lucrării, actualul primar de Bălești a preferat să se laude cu investiția care a marcat un deceniu, începută de fostul primar Paicu. ,,Stimați cetățeni ai comunei Bălești, din satul Ceauru, vă aduc la cunoștință că a fost finalizată lucrarea de canalizare și semnată recepția acestei lucrări. Ca urmare a acestor aspecte sunteți așteptați la sediul SC UTIL LOCAL, lângă Primăria comunei Bălești, pentru a depune cereri cu privire la branșarea gospodăriilor dvs. Prețul subtraversarii drumului comunal va fi suportat de către bugetul local. De asemenea multifuncționalul din dotarea parcului auto al comunei noastre vă va sprijini în funcție de nevoi.Vă mulțumesc tuturor pentru încrederea care ați avut-o în mine cu privire la finalizarea acestei lucrări complexe!’’, scria edilul PNL, Mădălin Ungureanu, pe pagina sa de Facebook, pe 24 iunie 2019.
Edilul liberal nu suflă însă o vorbă de viciile investiției făcute cu hopuri în ultimii ani, ori că lucrarea a început pe 22 iunie 2009 și s-a terminat după 10 ani, perioadă în care cetățenii au suferit în lipsa unei utilități care demonstra că la Bălești se trăia aidoma Evului Mediu. Faptul că unul dintre membrii comisiei nu semnează însă recepția, face credibile semnele de întrebare din jurul procesului respectiv. Mai mult, la momentul în care Ungureanu a preluat primăria, lucrările erau cu probleme, chiar în opinia sa, realizându-se de 7 ani cu mari pauze.
Problemele, trecute cu vederea! Banii, plătiți
Dar până una alta, lucrarea care a costat însă 3.490.451, 05 lei cu TVA a fost recepționată, în procesul verbal de recepție scriindu-se negru pe alb că aceasta ar ,,cuprinde vicii care nu pot fi înlăturate și care prin natura lor implică nerealizarea uneia sau mai multor cerințe fundamentale, caz în care se impun expertize tehnice, reproiectări, refaceri de lucrări și altele”. De asemenea, se mai arată în procesul verbal semnat de comisia de recepție, la fel se procedează și cu punctul în care scrie că ,,nu au fost realizate măsurile prevăzute în avizul de securitate la incendiu și în documentația de execuție din punct de vedere al stingerii incendiilor” dar și cel legate de faptul că ,,nu au fost remediate aspecte din procesul-verbal de supendare a procesului de recepție la finalizarea lucrărilor, inclusiv cele rezultate în urma expertizelor tehnice, ridicărilor topografice..”. De altfel, în anexele la PV nu se trece nimic.
În document se trec și aspectele privitoare la faptul că, construcția nu s-a putut examina nemijlocit dar și că ,,se constată că lucrarile nu respect autorizația de construire,,.
Se trece și peste punctul din PV la care se notează că ,,reprezentantul autorității care a emis autorizația de construire, a Inspectoratului de Stat în Construcții, a Direcției de Cultură sau al Inspetoratelor Județene pentru Situații de urgență propun respingerea recepției”, comisia de recepție constatâd în fața unui document fad admiterea recepției la finalizarea lucrărilor!!!. Comisia se obligă însă săurmărească comportarea în exploatare a construcțiilor noi. 4 din 5 semnează PV-ul.
Comisia de recepție se bazează în aprobarea investiției pe referatul dirigintelui de șantier întocmit pe 13.06.2019 și semnează recepția lucrării după 10 ani de la începerea acesteia.
Un singur membru al comisiei Popescu Vasile Purcel nu semnează documentul, asumat însă de Ion Apostoiu, în calitate de președinte, de Buzuloiu Gheorghe Cosmin, de Măjeri Tiberiu, de Pătrașcu Vasile.
Reamintim că în 2017, firma din Baia Mare care a câștigat continuare investiției din Bălești a rămas fără fonduri. Firma a anunțat primăria că deși are conductele trase nu mai poate finaliza stația de epurare că nu mai are bani. Edilul Ungureanu s-a plâns presei de situație și a explicat că lucrarea trebuia facturată și apoi decontată la Ministerul Dezvoltării. Se reziliează astfel contractul cu firma AMISA din Baia Mare și se găsește o altă firmă care continuă investiția finalizată în 2019. Firma încasase pe lucrare 2,8 milioane de lei, totuși.
Cetățeni ai comunei spun că lucrarea este una cu probleme, iar afectele se vor vedea curând supă branșarea la rețea a localnicilor. Oamenii spun că sunt probleme atât cu conductele cât și cu stația de epurare. Autoritățile locale, după anunțarea finalizării investiției, nu spun însă nimic de problemele ridicate presei de unii cetățeni.
Recomandă acest articol:
16.07.2019. 03:25
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu