Case, maşini, terenuri, conturi în bănci – averile impresionante ale candidaţilor ARD
Candidaţii Alianţei România Dreaptă la alegerile parlamentare, ce vor avea loc la începutul lui decembrie, sunt la fel de potenţi financiar ca şi cei ai USL, dar asta nu-i împiedică să-şi dorească patru ani de prosperitate sigură pe banii statului în Parlament. În comparaţie cu alianţa adversă, ARD scoate la luptă, pentru un fotoliu de parlamentar, mai multe nume necunoscute opiniei publice, care trebuie să convingă electoratul că le pot reprezenta interesele.
Tragedia umană valorificată de candidaţii cu bani
În timpul campaniei electorale sau cu puţin timp înainte de declanşarea acesteia, o dramă este mană cerească pentru un candidat, care vrea să atragă simpatia publicului şi inclusiv voturile acestuia, aşa că tragedia familiei care a pierdut doi membri şi apartamentul în explozia de la Târgu-Cărbuneşti i-a atras imediat pe aspiranţii la un post de parlamentar. Primul care a declarat că se va implica în acest caz a fost prim-vicepreşedintele PDL Gorj, Dan Vîlceanu, candidat la un post de deputat, chiar în colegiul care include oraşul de pe Gilort şi a avut grijă ca opinia publică să afle imediat că va susţine financiar refacerea apartamentului.
Banii pe care îi va investi aici nici nu vor fi resimţiti de bugetul clanului Vîlceanu, posesor al unei averi substanţiale, la care şi statul a adus un aport important. Proprietară, în comuna Runcu, a unei vile impozante, cu aer de conac boieresc, familia Vîlceanu deţine acţiuni la firmele Trefo SRL, Remont SA şi Rominex Mining Engineering SA, societăţi care au contracte exclusiv cu CE Oltenia. La conturile generoase pe care le deţin, Vîlcenii au asortat trei autoturime de lux, toate marca BMW.
Ion Cupă, directorul Direcţiei Generale a Fianţelor Gorj, speră şi el să obţină statutul de deputat, după o carieră ca funcţionar al statului. Chiar dacă îşi desfăşoară activitatea în Gorj, Cupă deţine o casă în Drobeta Turnu Severin, unde este proprietarul şi a două terenuri. În Târgu-Jiu, nu are alte proprietăţi decât un teren cumpărat în acest an. Directorul Direcţiei de Finanţe se deplasează cu un autoturism de teren, iar până nu demult avea în parcul său auto alte trei maşini, două dintre acestea le-a vândut încasând 29.000 de euro, iar una a cedat-o fostei soţii, în urma unui proces de partaj.
Pe numele actualei consoarte şi-a depus şi economiile la bancă, unde are deschise trei depozite în valoare de 180.000 de lei şi 7.000 de euro. Deşi are economii, Cupă are şi datorii destul de însemnate, adică 104.000 de euro, din care 29.000 i-a împrumutat de la o persoană fizică, şi 17.500 de lei. Veniturile candidatului Ion Cupă se ridică anual la 83.000 de lei din salariul de director în Direcţia de Finanţe şi 1.700 de lei din indemnizaţii de membru în Consiliile de Administraţie ale SE Rovinari şi AJOFM Gorj.
Din birt, în parlament
Chiar dacă prin prisma notorităţii politice cel de-al treilea candidat al ARD la deputăţie, Robert Zgăbaia, este un ilustru necunoscut, din punct de vedere financiar el este tocmai personajul potrivit unui partid cu pretenţii.
Om de afaceri cu potenţial financiar, Zgăbaia a învăţat deja cum să primeşti uşor bani din sacul fără fund al statului. Prin firmele pe care le controlează, el a avut contracte cu fostul CE Rovinari, de la care a încasat peste 291.000 de lei pentru furnizarea de programe software la preţuri şi de zece ori mai mari decât cele de pe piaţă.
Complexul a avut nevoie de serviciile firmei sale în perioada în care era condus de către colegii de partid ai lui Zgăbaia, Gheorghe Daviţoiu şi Tiberiu Trotea.
N-a contat nici măcar faptul că societatea, Acoont Intelligent Technology SRL, fusese înfiinţată doar cu două luni înainte de încredinţarea contractului şi nu avea niciun pic de experienţă. Iniţial, Zgăbaia a controlat societatea printr-un interpus, Irinel Voinescu, devenind proprietar al 81% din părţile sociale abia anul trecut, când şi-as continuat liniştit afacerea cu CE Rovinari.
În acest an, ca şi unic ofertant, Acoont Intelligent a câştigat un nou contract, vânzând fostului complex antiviruşi, bineînţeles tot la suprapreţ.
Un alt om de afaceri cu pretenţii de viitor deputat este Nicolae Daviţoiu, preşedintele organizaţiei municipale a PDL, consilier în legislativul de la Târgu Jiu şi negustor. De-a lungul anilor, Daviţoiu a strâns o avere imobiliară frumuşică, deţinând, împreună cu soţia sa, cinci terenuri intravilane în Târgu Jiu, trei apartamente şi două case, toate în municipiu. Un alt apartament l-a înstrăinat anul acesta, obţinând din vânzarea lui 110.000 de lei.
Conştient că valoarea bijuteriilor nu se depreciază, Daviţoiu a strâns o adevărată colecţie, în valoare de 20.000 de euro. În acelaşi timp a economisit, în trei depozite bancare, peste 100.000 de lei şi a investit pe piaţa financiară peste 280.000 de lei. Cum era de aşteptat, Nicolae Daviţoiu nu are datorii.
Contracandidatul lui Victor Ponta pe colegiul nr. 6 administrează, prin intermediul a două societăţi comerciale, un restaurant în Târgu Jiu şi un complex turistic în comuna Arcani.
Ruşeţ şi Militaru, tranzacţii imobiliare profitabile
Severus Militaru şi Ion Ruşeţ sunt singurele personaje cu nume sonore aruncate în lupta pentru parlamentare de către ARD. Atât Ruşeţ, cât şi Militaru au făcut şi până acum parte din Parlamentul României, unul în calitate de senator, iar celălalt de deputat.
Averea lui Ion Ruşeţ nu este foarte mare, în comparaţie cu a altor candidaţi, însă acesta nu se poate plânge că este sărac.
Deţine şase terenuri, din care trei au fost cumpărate, iar restul moştenite, un apartament în Motru şi o casă în comuna Turcineşti. Are două autoturisme, pe care le-a cumpărat în anul 2008, respectiv 2009 şi a obţinut 5000 de euro din vânzarea unui al treilea, la începutul acestui an.
A făcut câteva investiţii financiare de valoare mică şi câştigă, anual, de pe urma postului de senator, peste 50.000 de lei.
Severus Militaru a investit de-a lungul timpului pe piaţa imobiliară, fiind în prezent proprietarul unei garsoniere şi două apartamente în Motru, două apartamente în Timişoara şi o casă în comuna Floreşti din Mehedinţi. În ceea ce priveşte terenurile, Militaru are în posesie două parcele, situate în intravilan la Padeş şi Floreşti.
De pe urma unui astfel de teren a obţinut, anul trecut, 95.000 de lei, după ce l-a vândut. Ca şi Ruşeţ, a investit sume destul de mici în fonduri de investiţii şi are de rambursat unei bănci 180.000 de lei, în urma contractării unui credit. Ca şi deputat, a câştigat peste 51.000 de lei, anual.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
30.10.2012. 06:28
Comentarii
vilceanu a dat pe casa de la Runcu in 2002 50000 de dolari, a fortat pe Bobic de la silvic sa-i elibereze constructia , ca acolo a functionat ocolul silvic Runcu, institutie de stat, care nu a putut sa o cumpere de la urmasul boierului, deoarece vilceanu a sartit cu banii furati din minerit, acesti vilceni nu au ce cauta in parlamentul Romaniei, sunt Dinu Paturica ca mai toti de pe lista ARD ( sa arda la propriu ca au furat mult din acest judet si pt. oamenii de rand nu au facut nimic.)
dar de faptul ca militaru este asociat cu carlaont nu scrieti nimic?
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu