Cât câştigă un membru al Consiliului de Supraveghere al CEO. Ciurel nu respectă ordonanţa privind guvernanţa corporativă a intreprinderilor publice
Minţile luminate ale Complexului Energetic Oltenia câştigă în câteva ore cu mult mai mult decât un miner sau energetician cu vechime şi clasă de salarizare mare într-o lună.
Asta e concluzia după o analiză simplă a veniturilor salariaţilor companiei energetice şi a membrilor Consiliului de Supraveghere pe care ar putea să o facă oricare angajat al CE Oltenia dacă unitatea ar respecta legislaţia în vigoare privind transparenţa.
O şedinţă – 3.900 de lei
Averile celor care fac parte din Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia sunt strict secrete, deşi un capitol special al Ordonanţei de Guvern privind guvernanţa corporativă a intreprinderilor publice este dedicat transparenţei şi obligaţiilor de raportare.
Conform legii, remuneraţia membrilor consiliului de administraţie sau, după caz, a membrilor consiliului de supraveghere este stabilită de adunarea generală a acţionarilor. Ea este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară şi, dacă este cazul, dintr-o componentă variabilă, constând într-o cotă de participare la profitul net al societăţii, o schemă de pensii sau o altă formă de remunerare pe baza performanţelor.
Cu toate astea, niciunul din membrii Consiliului de Supraveghere al CEO nu are publicată declaraţia de avere aferentă acestui an pe site-ul companiei.
Potrivit unor surse, persoanele are fac parte din organismul de conducere al companiei energetice au câştigat, anul trecut, aproximativ 47.000 de lei, adică la un simplu calcul pentru o şedinţă a consiliului de supraveghere, fiecare membru a încasat 3.916 lei, lunar, în condiţiile în care au avut loc 12 întruniri, câte una în fiecare lună a anului. Trebuie subliniat faptul că preşedintele consiliului de supraveghere poate primi o indemnizaţie chiar mai mare, cam 20% din salariul directorului general al companiei.
Comparând remuneraţia unui membru al CS, de 3.916, cu salariul mediu al unui angajat al CEO, din 2013, de 3.575 de lei, diferenţa nu este una considerabilă, însă dacă acest calcul este făcut în funcţie de orele muncite şi condiţiile de lucru rezultatul este unul năucitor.
Spre exemplu, să calculăm veniturile unui salariat al CEO, fie el miner sau energetician cu vechime şi clasă de salarizare mare, din luna septembrie a anului trecut când au fost 21 de zile lucrătoare, ceea ce însemnă un venit de 21,2 lei/ oră, în condiţii de muncă din cele mai grele.
Comparativ, în aceeaşi lună, să spunem că membrii CS au trudit maximum opt ore în şedinţe la sediul luxos al companiei energetice, ceea ce înseamnă un venit de 489,5 lei/oră.
De ce nu respectă Ciurel prevederile legislative privind transparenţa decizională?
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a intreprinderilor publice este maculatură pentru administraţia Complexului Energetic Oltenia.
Pagina web a companiei energetice este spaţiul unde persoane din conducerea acesteia îşi varsă frustrările în drepturi la replică aberante semnate „Biroul de presă CEO”, sau în dispreţ total, neasumate de nimeni.
Iată ce spune legea că ar trebui să afişeze public compania la care statul, prin Ministerul Economiei, este acţionar majoritar: Întreprinderea publicã, prin grija consiliului de administraţie sau, dupã caz, a directoratului, trebuie sã publice pe pagina proprie de internet, pentru accesul asociaţilor/acţionarilor, urmãtoarele documente şi informaţii: a) hotãrârile adunãrilor generale ale acţionarilor, în termen de 48 de ore de la data adunãrii; b) situaţiile financiare anuale, în termen de 48 de ore de la aprobare; c) raportãrile contabile semestriale, în termen de 45 de zile de la încheierea semestrului; d) raportul de audit anual; e) componenţa organelor de conducere ale societãţii, CV-urile membrilor consiliului de administraţie şi ale directorilor sau, dupã caz, ale membrilor consiliului de supraveghere şi membrilor directoratului; f) rapoartele consiliului de administraţie sau, dupã caz, ale consiliului de supraveghere. Situaţiile financiare anuale şi raportãrile contabile semestriale, rapoartele consiliului de administraţie sau, dupã caz, ale consiliului de supraveghere şi raportul de audit anual sunt pãstrate pe pagina de internet a întreprinderii publice pe o perioadã de cel puţin 3 ani.
Conducerea CE Oltenia poate formula de această dată un răspuns concis la întrebarea sus pusă, adică de ce încalcă aceste prevederi legale şi să-l posteze pe pagina sa web, fără ca creatorul (pardon!) de texte să bată câmpii neinspirat.
Adrian Iovan
Recomandă acest articol:
09.09.2014. 04:16
Comentarii
la ceo se inpart banii prima data apoi la fraierii care inghit praful in cariere . RUSINE CONDUCERII SI SINDICATELOR CARE SE LAFAIE PE BANII MUNCITORILOR TREZITIVA OAMENI BUNI
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu