CE Oltenia, obligat să-i plătească unui magistrat 40.000 de euro, pentru că-i poluează un teren - Dezvaluiri - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Dezvaluiri · CE Oltenia, obligat să-i plătească unui magistrat 40.000 de euro, pentru că-i poluează un teren

CE Oltenia, obligat să-i plătească unui magistrat 40.000 de euro, pentru că-i poluează un teren

O judecătoare de la Tribunalul Gorj a găsit o modalitate originală de a-şi suplini veniturile scoţând bani buni din praful de cărbune al fostei Exploatări Miniere de Carieră Roşia. Pentru că îi poluează un teren aflat în vecinătatea carierei, magistratul a cerut să fie despăgubită cu câteva zeci de mii de lei, iar prima instanţă i-a acordat o compensaţie de 170.000 de lei.

În timp ce procesul se plimbă pe la mai multe instituţii de justiţie, la marginea aceleiaşi cariere îşi duc viaţa zeci de familii cu copii care respiră în fiecare zi acelaşi aer îmbâcsit cu pulbere sedimentare ce se aşează şi pe pământul judecătoarei, diferenţa fiind că la doleanţele acestor oameni nu pleacă nimeni urechea.

O judecătoare acuză

Antoaneta Angela Popescu, magistrat la Tribunalul Gorj  a apelat, în anul 2011, la justiţia pe care o şi slujeşte cerând ca omologii săi de la Judecătoria Târgu-Jiu să facă dreptate în procesul pe care l-a intentat fostei SNL Oltenia, ca şi for superior pentru EMC Roşia,  dar şi fostei CE Rovinari.  Judecătoarea devenise prin moştenire, în anul 2008, proprietara unui teren de 7.500 mp în intravilanul oraşului Rovinari, teren ce se învecina cu complexul energetic, fapt ce i-a creat Angelei Popescu numai neplăceri după cum reiese din cererea de chemare în judecată.

Datorită activităţii specifice a complexului întreaga zonă este afectată de noxe , benzile transportoare fac imposibilă cultivarea pământului mai ales că, după cum se specifică în plângere, există depuneri de 5-8 cm de cărbune, solul fiind infestat cu pulbere sentimetară care prin pătrunderea în aparatul respirator poate avea efecte patologice ireversibile.

Existenţa şi funcţionarea pe terenul magistratului a unor benzi rulante de mare capacitate şi a unui concasor fac ca nivelul zgomotului să depăşască limitele admise. Toate aceste lucruri au dus la pierderea valorii de folosinţă a pământului, după cum a arătat magistratul, motiv pentru care a solicitat ca SNLO şi CE Rovinari să-i plătească 10.000 de lei prejudiciu pentru perioada 2008-2011 ca urmare a poluării mediului, judecătoarea rezervându-şi dreptul de a majora cuantumul pretenţiilor după efectuarea expertizei.

La dosar au fost anexate şi expertize care au întărit spusele Angelei Popescu susţinând că pe o suprafaţă de 5670 mp terenul este impropriu culturilor agricole. Mai mult decât atât nu este recomandabil amplasarea unei locuinţe aici din cauza poluării atmosferice şi fonice. Moştenirea magistratului a fost scoasă spre vânzare de mai multe ori, după cum se aminteşte în dosar dar, din cauza motivelor deja cunoscute, n-au existat cumpărători. Până şi Primăria Rovinari a fost ofertată dar n-a fost interesată de achiziţionarea acestuia.     

Judecătoria a considerat că magistratul merită mai mult decât a cerut

În apărare, CE Rovinari a depus dovezi că terenul este în afara perimetrului său, că nu este afectat de lucrări miniere, că benzile, concasorul şi depozitul de cărbune se află la o distanţă apreciabilă de terenul respectiv. În opinia juriştilor fostului complex, situaţia nu era la fel de neagră ca în varianta expusă de judecătoarea Angela Popescu, mai ales că pe pământul „inutilizabil” există vegetaţie, garaje şi, chiar la marginea sa, un cartier de locuinţe. Procesul a stat pe rolul Judecătoriei Târgu-Jiu timp de un an de zile, o soluţie în acest caz fiind pronunţată în martie 2012, când instanţa a admis acţiunea judecătoarei Popescu şi a obligat fosta SNLO, în speţă EMC Roşia, la plata a 127.000 de lei şi pe CE Rovinari la achitarea sumei de 42.000 de lei, în total aproximativ 170.000 de lei despăgubiri civile. 

La apelul judecat la Tribunalul Gorj colegii reclamantei au schimbat  sentinţa în sensul că au obligat proaspăt înfiinţatul CE Oltenia, companie înfiinţată prin absorţia unităţile aflate în proces, să-i dea judecătoarei 112.500 de lei, în loc de 170.000 de lei.

Toamna a găsit cele două părţi aflate în conflict la Curtea de Apel Craiova, în recurs, unde se casează decizia tribunalului şi se retrimite cauza spre rejudecarea la aceeaşi instanţă. Pentru că dosarul s-a reîntors la colegii Angelei Popescu, juriştii CE Oltenia au cerut strămutarea dosarului acesta ajungând la Tribunalul Timiş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea.
Luna trecută, magistraţii acestei instanţe au respins apelurile declarate de către complex şi judecătoare urmând ca o hotărăre să fie luată la Curtea de Apel Timişoara.  Până atunci valabilă rămâne sentinţa dată de Judecătoria Târgu-Jiu conform căreia, Angela Popescu urmează să fie despăgubită cu 170.000 de lei.   

Terenul – mină de aur

Între timp, la marginea oraşului Rovinari, lângă terenul judecătoarei Popescu, viaţa decurge ca oriunde altundeva. În imediata vecinătate a acestuia se află, într-adevăr, depozitul de cărbune dar benzile şi concasorul nu sunt funcţionale. Stratul de cărbune de pe pământ nu este nici pe departe la fel de gros ca cel din dosar, motiv pentru care în jur există vegetaţie şi chiar copaci.
Un parc pentru copii se află chiar lângă terenul în cauză, iar zeci de familii locuiesc în blocurile de lângă acesta. Lângă terenul judecătoarei, cineva a construit o casă nouă, semn că se poate construi şi se poate locui în zonă, mai ales dacă nu eşti suficient de important încât să fii despăgubit pentru pământul sau casa pe care le deţii în acel loc.

Poluat, sau nu, pe respectivul teren se află câteva garaje. Din spusele celor de la primărie au fost mai multe însă unii le-au demontat. În dosarul aflat la instanţă există o specificaţie a Primăriei Rovinari că va lua măsuri ca şi celelalte garaje să fie demolate de pe acel teren.
O victorie în instanţă va crea un precedent şi va transforma acel teren într-o mină de aur, care va genera, periodic, venituri importante pentru proprietar.

O parte din terenul judecătoarei


Doar aleea îi desparte pe locuitorii din blocuri de terenul poluat

Clădiri dezafectate ale EMC Roşia lângă terenul magistratului

Exact în marginea din stânga a terenului poluat, pe care nu se poate construi, un cetăţean şi-a ridicat o casă

Neli Matei



Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  28.05.2013. 06:42

Comentarii

drept.
30.05.2013. 14:46

f.bine a procedat; cei de la minerit beneficiaza de tot felul de facilitati , iar cei ce au ramas fara pamant sufera sim platesc curent scump ca de menerii muncesc din greu. auirea

eu
28.05.2013. 22:45

sa o dea afara din servici sa vada si Ponta ce fac unii care au relatii si bani cei asa greu

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: