Condescu renunţă la finanţarea de 5 milioane de euro de la CEO, de frica unui control la Pandurii
Marin Condescu a anunţat, la finalul întâlnirii pe care sindicatele şi administraţia CE Oltenia au avut-o la Târgu-Jiu cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, că renunţă la finanţarea companiei energetice pentru Clubul Sportiv „Pandurii-Lignitul”. Propunerea venită din partea liderului sindical, preşedinte al clubului de fotbal, de a renunţa de bună voie la 5 milioane de euro, pare cel puţin surprinzătoare, la prima vedere. Gestul lui Condescu pare să fi fost determinat însă de teama unei analize financiare pe care CEO încearcă s-o facă la Clubul Pandurii.
Planul lui Condescu
Managerul CE Oltenia susţinea, săptămâna trecută, că a cerut o analiză financiară la Clubul Sportiv „Pandurii – Lignitul” Târgu-Jiu, dar reprezentanţii complexului în structura de conducere a clubului de fotbal, Daniel Burlan şi Ion Pisc, n-au răspuns solicitării sale, motiv pentru care au şi fost înlocuiţi cu Ion Răuţ şi Anton Sava.
În ultimii opt ani, adică în perioada 2005-2012, unităţile energetice şi compania minieră care compun acum CEO au finanţat clubul, al cărui preşedinte este Marin Condescu, în medie cu 5 milioane de euro, anual. Niciodată în acest timp nu s-a ştiut exact în ce fel au fost cheltuite sumele virate de complexurile energetice şi fosta SNLO, astfel că solicitarea unei analize financiare pentru această perioadă, venită tocmai de la CEO, acţionarul majoritar al clubului, este una cât se poate de legitimă.
Hotărârea lui Condescu de a renunţa la cele 5 milioane de euro venite de la CEO şi anunţul făcut de acesta tocmai la o întâlnire cu ministrul Niţă, într-un context economic nefavorabil companiei energetice, când se discută doar de reduceri şi tocmai în luna când angajaţii acesteia vor muncii doar patru zile din cinci, vrea să pară o măsură de ordin social.
În schimb, Condescu speră că dacă CEO îşi retrage finanţarea, implicit nu va mai fi acţionarul majoritar al clubului, deci nu mai poate dispune acea analiză financiară.
Ce ar putea afla Răuţ
Reprezentantul CEO în Adunarea Generală a Acţionarilor la Clubul Pandurii a fost desemnat Ion Răuţ, directorul de Resurse Umane al companiei. Practic, acesta este personajul de care-i este teamă lui Condescu şi al cărui nume este cel mai des invocat de liderul sindical atunci când cere demisia cuiva.
Pe lângă alte şmenuri, legate mai ales de banii din transferuri – aici existând o adevărată nebuloasă în privinţa sumelor oficiale cu care au fost vânduţi/cumpăraţi unii jucători, de la Constant Djakpa şi până la filiera portugheză Riviera Grup – dar şi drepturi TV, reclamă şi publicitate, cei care vor analiza documentele financiare ale clubului vor putea afla şi sumele direcţionate de Condescu în firmele la care el are interese.
Televiziunile sindicale, finanţate cu bani de la Pandurii, adică de la CEO
„Am informaţii că Clubul Pandurii finanţează unele societăţi de presă. Acest club, la care CEO deţine 70%, face parte din acţionariatul unor societăţi care deţin nişte televiziuni particulare”, declara Laurenţiu Ciurel în urmă cu câteva zile.
Postul de televiziune la care managerul CEO a făcut referire este Tele 3, deţinut de către SC Tele 3 Media SRL Rovinari, unde Clubul Sportiv „Pandurii – Lignitul” Târgu-Jiu deţine 35%, FNME e proprietarul a 20% din pachetul de acţiuni şi atât federaţia cât şi clubul fiind reprezentate de mâna dreaptă a lui Marin Condescu, Gheorghe Etăgan. Cel de-al treilea asociat în firmă, cu 45%, este consilierul judeţean PP-DD, Robert Filip, fiul primarului oraşului Rovinari, Dorin Filip.
Al doilea post de televiziune finanţat de către clubul Pandurii n-a emis, până în prezent, nicio secundă deşi se fac pregătiri de mai bine de opt luni de zile. Ar fi trebuit să fie un studio local al unei cunoscute televiziuni naţionale, iar firma pe care urma să funcţioneze se numeşte BT Media Production SRL Bucureşti.
Societatea aparţine lui Bogdan Tudor, apropiat colaborator al lui Marin Condescu, personaj ce s-a ocupat, anii trecuţi, de imaginea echipei de fotbal. Asociata sa în această societate este nimeni alta decât deja celebra Mădălina Berbecel, partenera de ani de zile a lui Condescu.
Acţiunile BT Media sunt împărţite de cei doi cu soţia senatorului PNL Ion Cupă.
Cele două femei de afaceri mai sunt asociate într-o firmă, Planxpert SRL Bucureşti, la care soţia senatorului Cupă deţine 45% din părţile sociale.
Condescu a închiriat maşini de lux de la firma partenerei sale de afaceri
O analiză financiară amănunţită ar putea scoate la iveală modul în care preşedintele FNME şi partenera sa de afaceri, Mădălina Berbecel, căpuşează clubul finanţat, în mare parte, din banii CE Oltenia atât prin intermediul televiziunii la care clubul este acţionar direct, cât şi la cea de-a doua unde personaj cheie este Mădălina Berbecel, dar şi prin alte metode.
De exemplu, în anul 2011, Romriviera Group SRL, o societate care îl are ca unic asociat pe un cetăţean portughez, Emidio Mendez, dar controlată de către Berbecel, împuternicită să administreze firma, a încheiat cu Clubul Pandurii un contract de locaţiune ce presupunea închirierea a trei autoturisme Mercedes Benz ML 300.
Contractul a fost semnat de către preşedintele consiliului de administraţie al clubului, adică Marin Condescu, şi reprezentatul firmei...Mădălina Berbecel. Documentul a fost parafat imediat ce cele trei maşini au fost achiziţionate în leasing şi este uşor de ghicit cât de greu a fost pentru Romriviera să achite ratele.
Mădălina Berbecel şi Marin Condescu au fost audiaţi de către procurorii DNA, în acest caz, liderul sindical recunoscând că a folosit în repetate rânduri cele trei autoturisme închiriate de la Romriviera.
Cum a stat Condescu gratis, ani de zile, în clădirea CEO
Marin Condescu este stăpân pe clădirea cu trei etaje de pe malul lacului Debarcader, cu toate că nu are nici un document care să-i confere vreun drept asupra imobilului aflat în proprietatea CEO. Aici se află sediul mai multor societăți, printre care o firmă de pază și o televiziune, la care Federația Națională Mine Energie (FNME) este asociat și Clubul Sportiv «Pandurii-Lignitul» sunt asociați cu 55%.
În toamna anului 2011, Consiliul de Administrație al Complexului Energetic (CE) Rovinari a hotărât închirierea imobilului, ca urmare a solicitării FNME. În data de 27 octombrie 2011, CE Rovinari a încheiat o notă pentru închirierea imobilului, care a fost avizat de către directorul general din vremea respectivă, Tiberiu Trotea. În această notă se stabilește prețul chiriei lunare de 6.874 lei.
Toate aceste tatonări s-au finalizat la data de 1 noiembrie 2011 prin încheierea contractului de închiriere nr. 1451. Potrivit contractului, spațiul închiriat va fi folosit de locatar „în vederea desfăsurării de activități specifice, ca birouri și săli de pregătire profesională. (...) Destinația spațiului închiriat și a fiecărei încăperi în parte nu va putea fi schimbat fără consimțământul locatorului“.
De asemenea, conform aceluiași contract, perioada de închiriere este de cinci ani. O clauză foarte importantă a contractului este următoarea: „În cazul în care una dintre părți solicită încetarea închirierii, „«Locatarul» (n.r.-chiriașul) va avea obligația să elibereze spațiul închiriat în termen de 30 de zile de la data solicitării“.
Contractul a fost reziliat după nici trei luni
La data de 19 ianuarie 2012, Federația Națională Mine-Energie a trimis o adresă, semnată de Marin Condescu, la CE Rovinari prin care solicită anularea contractului de închiriere: „Vă facem cunoscut că nu am semnat până în prezent procesul verbal de predare-primire nr.23621/30-12-2013, anexă la contractul de închiriere nr. 1451/-1.11.2011, deoarece imobilul respectiv nu întrunește în totalitate toate cerințele de funcținalitate. Vă rugăm ca, de comun acord, să anulăm contractul de închiriere nr.1451/01.11.2011“. Conform clauzelor din contractul de închiriere, acordul poate înceta la solicitarea uneia dintre părți.
Ce s-a întâmplat din 19 ianuarie 2012 și până acum? Marin Condescu a folosit clădirea după bunul plac, deși nu existat nicio bază legală. Mai mult decât atât, în toată această perioadă, CEO a plătit utilitățile pentru clădirea folosită de liderul de sindicat. „Într-o clădire a CEO pentru care plătim impozit, apă, gaze și canalizare, este folosită de firme private. Clădirea a fost pusă la dispoziția sindicatelor fără niciun fel de relație contractuală. A fost un contract, care s-a reziliat. Dânzul (n.r. - Marin Condescu) a mințit în toată această perioadă că are contract și că a achitat toate datoriile.
Din moment ce eu finanțez un club de fotbal, nu sunt de acord ca banii să ajungă la alt societăți. Trebuie să elibereze clădirea, dacă nu, mă vo adresa instanței.
Am văzut că sunt paturi și noptiere. E amenajat sub formă de hotel“.
Marin Condescu a explicat că : „Această clădire ne aparține, pentru că ne este închiriată. Au preferat să facă un schimb, pentru că le-a fost teamă că presa poate să aibă acces la etajul IV din SNLO. Există un contract. Suntem dispuși să preluăm etajul IV de la SNLO, pentru că este al nostru“.
Claudiu Matei
Mircea Andrei
Recomandă acest articol:
04.06.2013. 05:04
Comentarii
haide ti mai baieti ca nu e chiar asa rau ganditi-va ca avem premier din gorj si senatori la putere care se lupta pt noi ....avem si noi pe kraybanii care e cel mai scump parlamentar din tara ...tre sa stam linistiti ca doar i-am votat cu 80%Ș))))))))
Cata marinimie! Sa fim seriosi.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu