Sancţionarea disciplinară a juriştilor Bobei şi Diana Milea a deschis cutia Pandorei la fostul CE Rovinari. Un raport amănunţit al Corpului de Control al CEO ar putea fi de folos DNA.
Un raport al Corpului de Control al Complexului Energetic Oltenia scoate la iveală blatul ordinar al juriştilor de SE Rovinari în procesele câştigate de-a lungul vremii de către sindicate.
Sub pretextul recâştigării unor drepturi salariale, sindicatele din cadrul fostului Complex Energetic Rovinari au iniţiat mii de acţiuni în instanţă împotriva companiei. În acele procese, atitudinea juriştilor fostului CE Rovinari, părţi în dosare din calitatea lor de membri de sindicat, a fost una de non-combat. Miza reală – cheltuieli de judecată în valoare de zeci de miliarde de lei vechi încasate de o casă de avocaţi preferată de sindicate.
„Minţile luminate” de la compartimentul juridic, sancţionate disciplinar
Un control dispus la începutul lunii decembrie a anului trecut de către directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, la Sucursala Electrocentrale Rovinari, în urma unei sesizări a Departamentului Juridic, scoate la iveală unele abateri disciplinare şi comunicarea de date sau informaţii false în cazul a doi consilieri juridici salariaţi ai fostului complex de la Rovinari. Mai exact, era vorba despre neatacarea cu recurs, de către consilierii juridici care aveau astfel de atribuţii, a unor hotărâri judecătoreşti pronunţate de Tribunalul Gorj. „Prin nerecurarea acelor hotărâri judecătoreşti, acestea au rămas irevocabile, obligând CE Rovinari la plata unor sume de bani cu titlul de <
În urma verificărilor efectuate la SE Rovinari, Corpul de control a constatat că la data de 8 mai 2012 hotărârile au fost comunicate unităţii energetice de către Tribunalul Gorj şi au intrat în posesia lui Vasile Bobei, şef serviciu juridic, la acea dată, numai că acesta nu le-a repartizat consilierului juridic Diana Milea, cea care a reprezentat fostul complex în instanţă, în acele dosare.
La jumătatea lunii noiembrie, cei doi consilieri juridici au comunicat date false Departamentului Juridic din cadrul CE Oltenia, în sensul în care au informat că s-au aflat în imposibilitatea de a formula recursuri întrucât, până la data predării dosarelor către EMC Rovinari, hotărârile instanţei nu au fost comunicate unităţii.
Fostul şef al juriştilor din CE Rovinari, Vasile Bobei, a uitat că semnase, în luna mai, pentru primirea hotărârilor, aşa că în noiembrie a declarat că acestea nu i-au fost comunicate, acesta fiind motivul din care nu le-a atacat cu recurs. Şi subordonata acestuia, Diana Milea, a fost lovită de amnezie şi uitase că în iunie semnase un proces verbal, încheiat cu ocazia predării la Sucursala Divizia Minieră Tg-Jiu a dosarelor ce privesc EMC Rovinari, în care era consemnat faptul că acele litigii (atenţie!) sunt în faza de recurs la Curtea de Apel Craiova.
În cazul în care conducerea CEO ar dispune şi alte verificări...
Cei doi consilieri juridici au fost sancţionaţi disciplinar cu reducerea salariului de bază pe o anumită perioadă de timp. Directorul SE Rovinari, Ion Pisc, în urma verificărilor Corpului de Control al CEO, l-a sancţionat pe consilierul Vasile Bobei cu reducerea salariului cu 10% pentru trei luni de zile, iar în urma concluziilor raportului întocmit s-a hotărât sancţionarea şi a consilierului juridic Diana Milea cu reducerea salariului pentru o lună de zile cu 10%.
Cu toate că, potrivit documentelor întocmite de comisia de control, este evident că Bobei şi Milea nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu, ba mai mult au comunicat şi date false Departamentului Juridic, cei doi au contestat deciziile de sancţionare în instanţă. Cu siguranţă că în aceste procese cei doi jurişti vor depune toate eforturile pentru anularea deciziilor, doar le sunt afectate propriile buzunare.
Conducerea CEO ar trebui să dispună verificări şi în cauzele mai vechi, în care Vasile Bobei, din calitatea de membru de sindicat a reclamant fostul CE Rovinari pentru drepturi salariale şi să se constate cum au apărat juriştii din subordinea sa interesele companiei.
De asemenea, se impun unele controale amănunţite în cazul unor litigii comerciale pirdute cel puţin suspect de către „minţile luminate” de la compartimentul juridic. Există unele informaţii că prejudiciile în aceste cazuri ar fi de competenţa DNA.
...ar putea sesiza organele de cercetare penală
Toată povestea a fost generată de iniţierea unor acţiuni în instanţă din partea a 1517 salariaţi devantajaţi din punct de vedere financiar de prevederile unui Act Adiţional, încheiat în 2011, la Contractul Colectiv de Muncă aplicabil fostului CE Rovinari. Mai exact, sindicatele „Minerul” şi „Energia” Rovinari, precum şi Sindicatul Liber Pinoasa, au fost de acord cu administraţia complexului ca sporurile, pentru zilele de sâmbătă şi duminică de care beneficiau salariaţii care prestau activităţi indirect productive, să fie tăiate pentru anul în curs.
Cu alte cuvinte sindicaliştii Marin Golea, Constantin Mitrescu, Filip Cioplea şi alţii, la înţelegere cu directorul de la acea dată, Tiberiu Trotea, au hotărât ciuntirea drepturilor salariale ale angajaţilor EMC Rovinari pentru perioada martie-decembrie 2011. Ulterior, tot sindicatele au fost cele care au acţionat în judecată CE Rovinari pentru ca unitatea energetică să fie obligată de instanţă să plătească acele drepturi. Toate aceste şmenuri au fost premeditate cu scopul clar de a obţine cheltuieli de judecată de la companie pentru casa de avocaţi Dondera, preferata sindicaliştilor Golea şi Mitrescu, dar şi a directorilor Daviţoiu şi Trotea.
Astfel, pe rolul Tribunalui Gorj au fost înregistrate 14 dosare având fiecare câte o sută de petenţi, un dosar cu 46 de petenţi şi alte 71 de dosare în care salariaţii au formulat acţiuni individuale. Până la data de 20 decembrie a anului trecut, instanţa de judecată a dispus disjungerea a două dintre aceste dosare, fiecare în alte o sută de dosare individuale, existând premisa ca acelaşi lucru să se întâmple şi în celelalte 13 dosare cu mai mulţi petenţi.
Pentru că banii nu se mai puteau câştiga atât de uşor de către casa de avocaţi, fiind mult mai greu să depui documente şi să urmăreşti în instanţă 1400 de dosare în loc de 14, sindicatele au propus administraţiei CEO stingerea litigiilor pe cale amiabilă.
Motivarea sindicatelor, având în vedere acţiunile similare din trecut, e cel puţin hilară: „Având în vedere existenţa unei practici a instanţelor de judecată în speţe identice cu angajaţi ai societăţii, favorabilă salariaţilor, precum şi evitarea unor cheltuieli de judecată a căror cuantum poate depăşi în unele cauze însăşi cuantumul sumelor de bani care fac obiectul acţiunilor...”. Cu alte cuvinte, sindicatele recunosc sumele colosale plătite de fostul CE Rovinari în anii anteriori ca şi cheltuieli de judecată, iar acum se arată îngrijorate de faptul că CEO ar putea plăti şi unele expertize contabile în valoare de vreo 455.000 de lei. În realitate, sindicaliştii au conştientizat că există posibilitatea ca aceşti bani să constituie prejudiciu cauzat companiei energetice în cazul în care conducerea acesteia ar depune plăngere penală, iar instanţa să constate nulitatea absolută a actului adiţional.
Până la urmă acordul propus de sindicate a fost parafat, în decembrie, de conducerea CEO, urmând ca salariaţii să primească banii în trei tranşe.
Verificările Corpului de Control al CEO ar putea viza şi plăţile făcute de către soţii Vasile şi Aristiţa Ghimişi, din conturile CE Rovinari către sindicatele miniere, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, din calitatea acestora de contabil şef, respectiv şef birou contabilitate. Şi în cazul celor doi există unele suspiciuni determinate de faptul că pe lângă funcţia pe care a deţinut-o la CE Rovinari, Aristiţa Ghimişi deţinea, în acelaşi timp, şi postul de contabil la Sindicatul „Minerul” Rovinari.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
12.02.2013. 05:40
Comentarii
LA MULTI ANI !Sutele de oameni pe care le-ati ajutat fara sa cereti nimic in schimb sunt cu sufletul la dumneavoastra in fiecare zi !
Verificările Corpului de Control al CEO ar putea viza şi plăţile făcute de către soţii Vasile şi Aristiţa Ghimişi, din conturile CE Rovinari către sindicatele miniere,-de aia e i au o casa asa mare????????????????????????????????????????????///
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu