Condescu, înger şi demon
Marin Condescu a preluat Pandurii Târgu Jiu în 2003, în 2005 echipa a promovat în prima ligă, în 2013 a obţinut cea mai mare performanţă din istoria clubului, locul 2 în Liga 1, iar în 2014 a adus-o în pragul desfiinţării.
Liderul de sindicat, Marin Condescu , a "patronat" Pandurii Târgu Jiu timp de zece ani iar mandatul său a fost unul cu reuşite, dar şi controverse.
Promovare. Condescu a fost instalat şef la Pandurii în 2003, iar doi ani mai târziu a promovat în prima ligă, divizia A pe atunci. Se spune că meritele promovării îi aparţin lui Marin Condescu şi abia apoi antrenorului Emil Săndoi. Se înţelege de ce!
Voturi contra loc în prima divizie. De altfel, Săndoi a fost demis după patru etape când a strâns tot atâtea înfrângeri. În acel an, de debut pe prima scenă, Pandurii a avut trei antrenori: Săndoi, Hizo şi Nae Ungureanu iar instabilitatea asta i-a costat, încheind sezonul pe primul loc retrogradabil. În 2005, Condescu l-a sprijinit pe Mircea Sandu să rămână în fruntea Federaţiei Române de Fotbal, în dauna lui Gică Popescu, prin voturile controlate de Federaţia Naţională Mine Energie, iar Sandu l-a răsplătit anul următor cu un loc în divizia A. Pandurii a luat locul Sportului Studenţesc, locul 4 în acel campionat, care nu a primit licenţa din cauza unor datorii.
"Mina de aur" Internaţional. Pandurii s-a bătut mereu la retrogradare şi a mai luat încă o dată drumul eşalonului secund, din punct de vedere sportiv, în 2010. Internaţional Curtea de Argeş s-a desfiinţat însă în acea vară iar Pandurii, echipa care terminase pe primul loc retrogradabil, i-a luat locul şi lotul de jucători. Din nou oportunist, Condescu nici nu a ştiut că a luat de fapt o adevărată mină de aur. Pandurii a achitat 2 milioane de euro pentru salvare, la vedere, dar a scos banii şi a făcut şi profit după ce i-a vândut pe Gabi Matei, Vlad Chiricheş şi Mihai Pintilii la Steaua, în total 2,8 milioane de euro.
Inspirat, Condescu l-a adus pe Petre Grigoraş la Târgu Jiu iar Pandurii, din cea mai hulită echipă, a ajuns să joace cel mai spectaculos fotbal. Cota jucătorilor a explodat iar banii au început să curgă. Şi performanţele au crescut an de an. În 2011, Pandurii s-a salvat de la retrogradare, în 2012 a încheiat pe locul 7 iar în 2013 a devenit vicecampioana României, cu Grigoraş, între etapele 1-19, şi Cristi Pustai, între etapele 20-34, pe banca tehnică.
Despărţirea de Petre Grigoraş rămâne încă un episod neelucidat din mandatul lui Condescu, de altfel un preşedinte răbdător cu tehnicienii, care a mizat, mai ales în ultimul timp, pe stabilitate.
Buget. Pandurii a avut în spate coloşii industriali: SNLO , C.E.Turceni şi C.E. Rovinari care au pompat circa 5 milioane de euro anual, bani cu care echipa ar fi trebuit să atace locurile fruntaşe, nicidecum să fie mereu codaşă. Abia după apariţia CEO lucrurile s-au înrăutăţit, în sensul că Ciurel a refuzat să mai pompeze bani la Pandurii cât timp Condescu e la conducere.
Condescu a gestionat de unul singur banii la Pandurii, deşi asta ar fi trebuit să o facă Consiliul de administraţie. Nici un leu nu a ieşit din club fără acordul său. Fotbaliştii au fost nişte privilegiaţi întotdeauna, însă partenerii clubului au fost cei ţepuiţi, fiindu-le plătite servicile cu mare întârziere sau deloc.
Condescu susţine că a lăsat în conturile clubului 3,5 milioane de euro. De datorii nu a suflat nici un cuvânt.
Cazul "Ilie Iordache". Un scandal notoriu la vremea respectivă şi un caz tipic de gestiune proastă a unui transfer. Clubul Pandurii a fost stors de Dinamo de 1, 5 milioane de euro după ce gorjenii i-ar fi "permis" fotbalistului Ilie Iordache să devină liber de contract. O clauză în contract speculată prompt de Cristi Borcea, cu ajutorul mai marilor din FRF.
Cum Condescu nu era un novice în ale contractelor cum de a acceptat acea clauză cu o sumă colosală pentru un fotbalist mediocru ? Pandurii a refuzat să-i plătească lui Dinamo şi nu a fost programată cu Oţelul, candidată la titlu în 2010-2011, pierzând la masa verde cu 0-3. Mitică Dragomir, şeful LPF, a spus la vremea respectivă că Pandurii a făcut blat cu Oţelul ca gălăţenii să ia titlul, ceea ce le-a şi reuşit în acel sezon. Pandurii a plătit, totuşi, runda următoare, şi a evitat excluderea din campionat. Şi atunci de ce nu a plătit la timp ?
Terenuri şi maşini. În vremea mandatului lui Condescu s-au construit terenul sintetic, terenul de antrenament şi s-a refăcut terenul principal din Complexul sportiv muncipal. Investiţiile au beneficiat şi de sprijinul primăriei şi nu au fost suportate numai de club. S-a mărit flota de maşini a clubului: 2 autocare, 2 microbuze plus alte turisme, multe din ele folosite de diverse personaje din afara clubului.
Presa a scris la vremea respectivă că maşinile au fost plătite de club şi au ajuns în proprietatea Mădălinei Berbecel, partenera lui Condescu, care le-a închiriat la club.
Fotbaliştii de la Pandurii şi-au achiziţionat foarte multe maşini prin intermediul clubului, dar în acelaşi timp şi ginerele lui Condescu şi-a schimbat maşina, întâmplător aceeaşi marcă comercializată de dealerul partener al clubului.
A încercat să falimenteze Pandurii. După momentul 2011, când a fost la câteva secunde de dezafiliere, Pandurii a trecut şi acum prin momente de cumpănă. Demis din funcţia de preşedinte al Consilului de administraţie, Condescu a încercat o ultimă manevră care ar fi dus clubul la desfiinţare. A convins firma Artego să se retragă din rândul asociaţilor, apoi a ameninţat şi cu retragerea USMO.
Clubul Pandurii era constituit din patru acţionari: USMO, Complexul Energetic Oltenia, Primăria Târgu-Jiu şi Artego. Regulamentul intern prevede că, în cazul în care rămân mai puţin de trei instituţii acţionare, clubul se dizolvă.
Salvarea a venit de la Judecătoria Târgu-Jiu care a dat OK-ul Consilului Judeţean Gorj să facă parte din acţionariat. Cum dizolvarea a fost evitată, Artego a renunţat la decizia de a se retrage, aşa cum a făcut-o şi USMO.
Pîrvulescu. Noul şef al pandurilor, după demiterea lui Condescu, este Eugen Pîrvulescu, persoană agreată de cei de la C.E.O. şi mai marii din PSD, cei care controlează astăzi destinele clubului prin Laurenţiu Ciurel, Florin Cîrciumaru şi Ion Călinoiu.
De numele lui Pîrvulescu se leagă ultimele performanţe ale clubului. A fost aghiotantul lui Condescu din 2010 încoace şi s-a ocupat exclusiv de partea sportivă. Pîrvulescu promite că va face din Pandurii un club cu adevărat profesionist.
"Schimbări vor fi, dar nu majore. Vom face lucruri profesioniste, cu oameni profesionişti.". Face şi el, ca şi Condescu, afaceri în "familie".
Transferurile la Pandurii se fac mai nou prin Ana Maria Prodan, naşa nepotului său. Aceeaşi Mărie cu altă pălărie.
Recomandă acest articol:
28.01.2014. 05:01
Comentarii
acum si golea tata este la pandurii.ca sa vezi ce destepti sunt golistii,si cum se agata usor de bani multi.
Aceiasi marie am putea spune cu aceleasi apucaturi ca si Condescu. Sau altfel spus continuatorul muncii lui Condescu sub directa indrumare a lui Condescu.Pirvulescu primeste directivele prin telefon de la fostul sef si le executa intocmai.Ce cauta el sa il angajeze pe copilul lui Golea la Pandurii,s-au terminat juristii in Gorj si numai Golea junior poate lucra acolo?A dat concurs sau cum a fpst numit acolo si angajat,nu la ordinul lui Condescu?
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu